Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

6 de maig de 2013
0 comentaris

Canes 2013 · Fora de Competició: “Tot està perdut”, de JC Chandor

FOTO © Film Nation Tot està perdut, de JC Chandor

Robert Redford pot estar arrugat de cara, però no s’arruga gens ni mica a l’hora d’assumir reptes cinematogràfics, pel que es veu. En aquest Festival de Canes, que fàcilment hauria pogut quedar com una figura del passat, tot recordant que el 1974 va ser ell qui va encarnar el Jay Gatsby ara incorporat per Leonardo DiCaprio, va i es presenta com a l’ “one man show”, l’únic actor d’una pel·lícula com aquesta Tot està perdut, que exigeix un ostensible desplegament d’energies al protagonista. No en va narra la lluita d’un home granadet que brega de valent per sobreviure en alta mar, després que un incident i una tempesta el deixin a mercè del seu talent de mariner i de les seves magres forces.

Si, com s’ha anunciat, Redford fa cap a la Croisette —on no s’hauria de descartar alguna mena d’homenatge “improvisat”—, està destinat a convertir-se en l’estrella per excel·lència de la gala, tot pujant les famoses escales del Palau de Festivals com a únic intèrpret del film. I al seu costat, productors a part, el director: JC Chandor.

Després de quinze anys de fer espots i documentals i havent dirigit un curtmetratge el 2004 (Despacito),  JC Chandor va debutar el 2011 amb Margin Call. I va picar fort: en competició a Berlín, projectada a Sundance, nominada a l’Oscar del Guió Original, premiada com a Millor Primera Pel·lícula dels Independent Spirit Awards i amb el conjunt del repartiment guardonat amb el Robert Altman Award, premi anual de la NBFR a una Primer Pel·lícula i del Cercle de Crítics de Nova York. No n’hi havia per menys: cinta sobre l’esclat de l’actual crisi financera, que alguns van acusar de ser tova —al·legant en part que el pare del realitzador era d’aquell món de Wall Street—, combina eficaçment la tensió narrativa i els elements dramàtics del que podem definir com a “thriller d’altes finances” amb la crònica lúcida de l’origen del mal que pateix el sistema econòmic des de fa cinc anys. On alguns hi voldrien més denúncia, ell hi posa la gosadia de narrar els fets —dels quals, pel que sembla, efectivament té coneixement de causa, per via paterna— i deixar que aquests parlin per si sols: i quina ràbia que fan!

I això de posar-se reptes li deu anar (també), a JC Chandor: per al seu segon film —el guió del qual també ha escrit ell en solitari—, ha optat per una història amb un únic personatge que, bregant per a salvar-se en alta mar, poques —o cap— ratlla de diàleg pot tenir i per tant la posada en escena, la interpretació i el muntatge hi passen a tenir un paper no tan sols decisiu, sinó absolut.

Tot està perdut (All is Lost)

Director: JC Chandor. Guió: JC Chandor. Producció: Before The Door Pictures (EUA), Washington Square Films (EUA), Black Bear Pictures (EUA), Treehouse Pictures (EUA), Sudden Storm Productions (Canadà). Durada: 1h45.

Repartiment: Robert Redford.

Sinopsi: Un home que està fent un viatge en solitari per l’Oceà Índic es desperta i veu que, de resultes d’una topada amb “un container” a la deriva, s’ha perforat el casc del seu veler de 12 metres d’eslora. Sense ràdio ni material de navegació, al damunt queda engolit de ple per una tempesta violenta. Malgrat les reparacions que fa al buc, tot i el seu talent de mariner i una força física que desdiu la seva ja avançada edat, en sobreviu per ben poc. Tan sols amb un sextant i algunes cartes nàutiques per a establir la seva posició, ha de refiar-se dels corrents marins per a acostar-se a una ruta de navegació i cridar auxili a un vaixell que passi. Però el sol implacablement abrusador, l’amenaça dels taurons i l’exhauriment de les seves magres forces duen aquest mariner a mirar la mort de cara.

Vídeos: Vídeos al web del Festival de Canes.

Vendes internacionals: FilmNation. Distribuïdores confirmades abans o durant Canes 2013: Universal Pictures França*. Més informació: Web oficial | Facebook | Twitter | Imdb (ang) | Ioncinema (ang) | Comme Au Cinéma (fr)| MyMovies (it).


FESTIVAL DE CANES 2013

Fora de Competició

Tot està perdut


Articles en aquest blog: Vilaweb a Canes.

Apunts de context en aquest blogCanes 2013: programa del dimecres 22 de maig | Tot Canes 2013 | Canes 2013: Fora de Competició.

Cròniques: Diari de GironaRobert Redford diu que sobreviu perquè no és dins el sistema de Hollywood | Vilaweb: A Canes, un gran Robert Redford lluita per sobreviure.


Premis: Premis. Altres festivals: Altres festivals.

Informacions, incloses novetats de distribució: pendent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!