Canes 2013 · Competició: “Només Déu perdona”, de Nicolas Winding Refn

FOTO © Le Pacte – Wild Side Cartell de Només Déu perdona, de Nicolas Winding Refn

Fa dos anys, Nicolas Winding Refn (Copenhaguen, Dinamarca, 29.09.1970) —anteriorment, autor de Pusher i Walhalla Rising— va endur-se el Premi de Millor Direcció del Festival de Canes, pel seu magnífic treball a Drive. Film de gènere, se li hauria d’haver exigit que en trascendís les convencions; però —ni que sigui l’excepció que confirma la regla—, tant se val que no ho faci, que no trascendeixi el gènere cinematogràfic, perquè simplement te’l fa paladejar. Drive no deixa de ser un thriller, amb esclats de sang i violència per moments insuportables, però tractat amb molt d’estil, una fotografia cuidadíssima, una banda sonora percutiva però eficaç… I així el converteix en un autèntic film “noir” de tremp psicologista, amb història d’amor inclosa —tan bonica com apallissada— que s’inscriu en la millor tradició del cinema negre, quant a boira moral respecte a la frontera de la llei i quant a sentiments covats que tan sols es poden manifestar des de la trama criminal a què estan condemnats.

Ryan Gosling, que en aquell film era el protagonista es pot dir omnipresent, ara ha tornat a posar-se a les ordres del cineasta danès, en aquest altre thriller que s’anuncia com encara més sanguinolent, amb un guió que ha assumit exclusivament l’autor —que fins ara havia comptat amb coguionistes i, en el cas de Drive, un de tant pes específic com Hossein Amini—. És un relat de venjança, que porta per títol l’eloqüent Només Déu perdona, ambientat a Tailàndia, on un fugitiu de la justícia nord-americana mena un club de “thai boxing” com a tapadora del  narco-tràfic i, ran de l’assassinat de son germà i instigat per la seva mare delinqüent, ha d’encarar-se a un estrany policia retirat…

Només Déu perdona (Only God Forgives | Solo Dio Perdona)

Director: Nicolas Winding Refn. Guió: Nicolas Winding Refn. Producció: Bold Films (EUA), Film i Väst (Suècia), Gaumont (França) Wild Bunch (França) A Grand Elephant (Tailàndia). Durada: 1h30.

Repartiment: Ryan Gosling (Julian), Kristin Scott Thomas (Crystal),  Vithaya Pansringarm (Chang), Yayaying Rhatha Phongam (x), Tom Burke (Billy), Byron Gibson (Byron), Gordon Brown (Gordon).

Sinopsi: A en Julian, fugitiu de la justícia nord-americana que s’està a Bangkok, la púrria el respecta. Amb son germà Billy dirigeixen un club de “thai boxing” que, de fet, és una tapadora per al tràfic de droga. Assassinen en Billy, per haver massacrat salvatgement una noia prostituta, i sa mare, la Jenna, ve dels Estats Units per a repatriar-ne el cos. La Jenna és al capdavant d’una poderosa organització criminal i està avesada d’aconseguir el que vol. No cal dir que passarà comptes, en un trajecte sanguinolent en què es barreja ràbia, traïció i venjança.  Exigeix a Julian el cap dels assassins i és així que aquest s’haurà d’enfrontar amb Chang, estrany policia retirat, a qui els altres policies adulen…

Vídeos: Vídeos al web del Festival de Canes.

Vendes internacionals: Wild Bunch. Distribuïdores confirmades abans o durant Canes 2013: Wild Side – Le Pacte | 01Dist*. Més informació: Facebook | Twitter | Imdb (ang) | CommeAuCinema (fr) | Gosling-Refn, message thaïlandais (Bruno Icher, Libération Next, 28.03.2012) | MyMovies (it).


FESTIVAL DE CANES 2013

Competició

Només Déu perdona


Articles en aquest blog: Vilaweb a Canes.

Apunts de context en aquest blogCanes 2013: programa del dimecres 22 de maig | Tot Canes 2013 | Canes 2013: la Competició.

Cròniques: Diari de Girona: Esbroncada monumental | Vilaweb: Com diu aquell, Nicolas Winding Refn “no té perdó de Déu”.


Premis: Premis. Altres festivals: Altres festivals.

Informacions, incloses novetats de distribució: pendent.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *