Canes 2013 · Competició: “Behind The Candelabra”, de Steven Soderbergh

FOTO © ARP Michael Douglas i Matt Damon, a Behind The Candelabra, de Steven Soderbergh

Promet ser un dels tòpics mediàtics d’aquest Canes 2013: Steven Soderbergh (Atlanta, Geòrgia, EUA, 14.01.1963), que guanyà la Palma d’Or amb la seva “opera prima” —Sexe, mentides i cintes de vídeo (1989)— hi pot tornar amb la que ell ha anunciat com a seva darrera pel·lícula, Behind The Candelabra, perquè el prolífic i polimòrfic cineasta ha anunciat que, després d’aquesta, ho deixa. Sembla que ell no tenia gaires ganes que la hi seleccionessin i encara menys que anés a concurs —al capdavall és un telefilm que la cadena televisiva HBO passa per antena aquest 26 de maig —, però els rumors apunten que Thierry Fremaux, el delegat general del Festival hi va insistir tant que finalment aconseguí que Soderbergh canviés d’opinió.

No és que precisament hi hagi participat moltes vegades al certamen, al llarg de la seva carrera. A part de la primera pel·lícula i aquesta d’enguany, en Competició només hi ha tingut King of the Hill (1993) i el díptic —presentat unitàriament— Che (2008), i, Fora de Competició, The Limey (1999) i Ocean’s Thirteen (2007). Val a dir que la direcció de Canes va tenir un gest molt personal amb ell —tot i que no sé si li van fer un favor o, volent ajudar-lo, encara va ser pitjor—, programant-li Schizopolis (1996), cinta humanament insuportable, que evidenciava un llastimós estat mental del cineasta, que, pel que es veu, passava per una crisi personal seriosa —ara, d’aquella projecció de què vaig ser testimoni presencial, ni tan sols n’han deixat rastre als arxius (i per cert, a la Imdb, hi consta com a “no acreditat”)—: en tot cas, degué ser terapèutic, perquè l’home se’n refé i al cap de dos anys ja estrenava una nova i exitosa pel·lícula. El 2003, Soderbergh fou membre del Jurat. Durant molts anys, ha anat més a Berlín —Efectes secundaris (2013), Traffic (2001), Solaris (2003), El bon alemany (2007), Tocat de l’ala (2012)— i a Venècia (sobretot fora de concurs) —Contagi (2011), The informant (2009), Bubble (2005), Eros (2004), Out of Sight (1998)—.

Cineasta capaç de jugar al terreny de Hollywood —els Ocean…, per exemple—, de vorejar el que anomenem cinema independent —Erin Brokovich—, de reciclar amb talent productes “sèrie B” de mena —Magic Mike—, d’embolicar-se en reptes difícils —Kafka—, de conrear una certa dèria amb el sexe —Full Frontal, The Girlfriend Experience—, doderbergh sembla disposat a acomiadar-se amb aquest telefilm sobre la relació tempestuosa que, durant sis anys, van mantenir Liberace —famós pianista nord-americà de music-hall, mort de SIDA el 1987— i el seu amant més jove, Scott Thorson.

Matt Damon, que hi dóna vida a l’amant jove, torna a treballar amb Soderbergh per cinquena vegada —si no vaig errat de càlculs—, ara amb un postís clamorós al cap, fent joc amb el que du Michael Douglas —Liberace— i amb tota l’atmosfera xiroia que envolta els personatges. Ja ho anuncia la publicitat del film: Abans que l’Elvis; abans que l’Elton John, Madonna i Lady Gaga, hi hagué Liberace.  Per cert, pot sorprendre que una pel·lícula per a televisió vagi a concurs a Canes; però convé recordar que, per exemple, Elephant, de Gus Van Sant, ja fou una producció de l’HBOi guanyà la Palma d’Or.

Behind The Candelabra (Behind The Candelabra | Ma vie avec Liberace)

Director: Steven Soderbergh. GuióRichard LaGravenese, adaptació del relat autobiogràfic Behind the Candelabra: My Life with Liberace, de Scott Thorson. Producció: HBO Films (EUA). Durada: 1h58.

Repartiment: Amb Matt Damon (Scott Thorson), Michael Douglas (Liberace), Debbie Reynolds (Frances), Rob Lowe (el cirurgià plàstic), Dan Aykroyd (Seymour Heller), Scott Bakula (Bob Black).

Sinopsi: Pianista virtuós, artista exuberant, autèntic animal d’escena i dels platós televisius, a en Liberace li anava la desmesura i conreava a pleret l’excés, tant en públic com en privat. Un dia d’estiu de 1977, un noi bell anomenat Scott Thorson li va entrar al camerino i, malgrat la diferència d’edat i d’estatus social, van encetar una relació secreta que duraria cinc anys. És d’aquesta relació tempestuosa que parla la pel·lícula, des que es van conèixer al Las vegas Hilton fins a la seva dolorosa ruptura pública.

Vídeos: Vídeos al web del Festival de Canes.

Vendes internacionals: HBO. Distribuïdores confirmades abans o durant Canes 2013: ARP. Més informació: Web oficial | Imdb (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | MyMovies (it).


FESTIVAL DE CANES 2013

Competició

Behind The Candelabra


Articles en aquest blog: Vilaweb a Canes.

Apunts de context en aquest blogCanes 2013: programa del dimarts 21 de maig | Tot Canes 2013 | Canes 2013: la Competició.

Cròniques: Diari de Girona: Douglas i Damon causen sensació en un film sobre Liberace i el seu amant. | Vilaweb: Liberace i el seu amant i la bellesa de Roma reivindiquen l’hedonisme.


Premis: Canes 2013 —1 premi no oficial (Palm Dog, al gos d’aigua amb problemes oculars)— | Altres premis. Altres festivals: Altres festivals.

Informacions, incloses novetats de distribució: HBO’s ‘Behind the Candelabra’ Premiere Draws 2.4M Viewers (The Wrap, 28.05.2013).

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *