Canes 2013 · Competició: “La vida d’Adèle. Capítols 1 i 2”, d’ Abdellatif Kechiche

FOTO © Wild Bunch La vida d’Adèle. Capítols 1 i 2, d’Abdellatif Kechiche

Finalment Abdellatif Kechiche debuta al Festival de Canes i per la porta gran, entrant a la Competició. Tot i que va nèixer a Tunis (el 07.12.1960), va crèixer relativament a prop de la Croisette, a Niça, després que els seus pares emigressin a França quan ell tenia sis anys. Però l’èxit cinematogràfic li va venir per la Mostra de Venècia —Lleó d’Or de la Millor Opera Prima, amb La faute à Voltaire (2000); Premi Especial del Jurat, el Premi Marcello Mastroianni a la Millor Promesa i el Premi FIRESCI de la Crítica Internacional, per La grana i el mújol (2007)—; un notable rendiment a la taquilla francesa i els César —5 César (de 6 nominacions) per a L’Esquive (2003); 4 César (inclòs el de MIllor Pel·lícula) per a La grana i el mújol—. Quedava pendent Canes i enguany se salda aquest compte pendent, presentant-hi aquesta adaptació d’un còmic, sobre una noia que descobreix el seu lesbianisme i viu una passionada història d’amor amb una xicota de fantasia, conflictivament amb els pares, la moral social i amb si mateixa.

Ran de la presentació a Venècia 2010 de Venus negra, que fins ara era el seu darrer treball —aproximació a la biografia de l’anomenada “Venus Hottentote”, una esclava sud-africana del segle XIX que la van passejar com a monstre de fira, convertida en objecte sexual i que després de morir esdevingué matèria d’estudi i exposada al museu de l’Home, de París— Kechiche va declarar que seguia qüestionant l’espectador respecte al seu propi vincle amb el que és diferent i humà. De la diferència respecte a un cert concepte de “normalitat” i de la dignitat humana dels “diferents”, no deixen de tractar les seves pel·lícules. La faute à Voltaire segueix les passes d’un immigrant idealista pel París dels exclosos que, lluny de satisfer el delit de fortuna, descobreix i comparteix la solidaritat dels desheretats. L’Esquive acompanya l’adolescència d’un noi d’origen magribí i de barriada parisenca que, lluny d’aconseguir el somni de fer la volta al món amb veler —amb son pare, a la presó, i sa mare, escarràs al supermercat on treballa—, mata l’avorriment quotidià tot rondant amb els amics, fins que s’enamora primaverencament d’una companya de classe. La grana i el mújol té de protagonista un immigrat que, als seixanta anys treballa al moll de Seta i  es deleix per esvair la sensació de fracàs vital, muntant un restaurant: desig d’una vida millor al voltant del qual la seva família anirà fent pinya…

La vida d’Adèle. Capítols 1 i 2 (La vie d’Adèle. Chapitre 1 & 2 | Blue is the Warmest Colour) —abans El blau és un color càlid (Le bleu est une couleur chaude | Blue is the Warmest Colour)—

Director: Abdellatif Kechiche. Guió: Abdellatif Kechiche i Ghalia Lacroix, basat en el còmic Le bleu est une couleur chaude,  de Julie Maroh. Producció: Quat’sous Films (França), Wild Bunch (França), Scope Pictures (Bèlgica), Vértigo (Espanya). Durada: 2h59.

Repartiment: Adèle Exarchopoulos (Adèle), Léa Seydoux (Emma),  Jeremie Laheurte (Thomas), Sandor Funtek (Valentin), Catherine Salle (la mare d’Adèle), Aurélien Recoing (el pare d’Adèle), Aurélie Lemanceau (Sabine), Alma Jodorowski (Béatrice), Fanny Maurin (Amélie), Mona Walravens (Lise), Karim Saidi (Kader), Baya Rehaz (Meryem).

Sinopsi: Amb 15 anys, l’Adèle somia a trobar l’amor de la seva vida. Quan coneix en Thomas, un desconegut ombrívol, guapo i amable, sembla que el seu somni s’ha convertit en realitat. Però una inquietant fantasia eròtica descol·loca aquesta història d’amor abans fins i tot que pugui començar. L’Adèle s’imagina que l’Emma, la noia misteriosa, de cabells blaus, amb qui va topar pel carrer se li posa al llit i la posseeix amb una voluptuositat aclaparadora. L’Adèle no ho pot seguir negant més, ha de reconèixer que li agraden les noies. Aleshores, la meravellosa i sensual noia dels cabells blaus torna a aparèixer i se li acosta. Comença així una apassionada i caòtica història d’amor: l’Adèle no aconsegueix avenir-se ni amb els pares, ni amb aquest món ple de morals absurdes, ni amb ella mateixa.

Vídeos: Fragment VO | Vídeos al web del Festival de Canes.

Vendes internacionals: Wild Bunch. Distribuïdores confirmades abans o durant Canes 2013: Wild Bunch | Vértigo*. Més informació: Facebook Imdb (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Unifrance (fr) | MyMovies (it).


FESTIVAL DE CANES 2013

Competició

La vida d’Adèle. Capítols 1 i 2


Articles en aquest blog: Vilaweb a Canes.

Apunts de context en aquest blogCanes 2013: programa del dijous 23 de maig | Tot Canes 2013 | Canes 2013: la Competició.

Cròniques: Diari de Girona: Una història d’amor lèsbic aclamada. | Vilaweb: Una història d’amor lèsbic causa sensació a Canes 2013.


Premis: Canes 2013 —1 premi oficial (Palma d’Or), 1 premi col·lateral (FIPRESCI)— | Altres premis. Altres festivals: Altres festivals.

Informacions, incloses novetats de distribució: pendent.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *