Canes 2013 · Competició: “El passat”, d’ Asghar Farhadi

FOTO © Memento Cartell original d’ El passat, d’ Asghar Farhadi

Cineasta consagrat al Festival de Berlín, on ha triomfat amb A propòsit d’Elly (Premi Millor Direcció 2009) i Nader i Simin, una separació (Ós d’Or 2011), l’ranià Asghar Farhadi debuta enguany a la Competició del Festival de Canes, amb aquest film rodat a França, en francès, produït majoritàriament per la francesa Memento i protagonitzat per l’actriu de L’artista, l’argentina resident a París, Bérénice Bejo, l’actor revelació d’ Un profeta, el francès d’arrels algerianes Tahar Rahim i l’iranià  Ali Mosaffa. ¿Haurà sucumbit Farhadi als encanteris “auteuristes” de la indústria cultural de la capital del Sena, aprofitant el renom berlinenc i, sobretot, l’Oscar a la Millor Pel·lícula de Parla No Anglesa de Nader i Simin, una separació? Ran de l’estrena d’aquell film, Farhadi va declarar: La meva nova pel·lícula (és a dir, la que ara presenta a Canes) no serà fonamentalment diferent de les anteriors. Dit això, no em vull dormir als llorers, sinó aprofitar l’èxit dels meus dos darrers films. Evidentment, tinc ganes d’arriscar-me. Tinc ganes de fer una pel·lícula iraniana rodada fora de les fronteres iranianes. I sí, com es pot veure l’ha fet i s’ha mantingut fidel a la seva dèria amb les separacions i divorcis, temàtica recurrent de la seva filmografia: el protagonista viatje de Teheran a París per tramitar el divorci de la seva dona francesa. Esclar que, com és habitual, cal esperar que aquesta situació matrimonial segueixi sent gairebé un pretext argumental per arribar a situacions en què traspuï la complexitat dels personatges (i de la societat i el temps de què formen part), posats contra les cordes: en aquest cas, el triangle que tanca la nova parella de la dona i la relació conflictiva d’aquesta dona amb la filla. Haurà tornat a vorejar el melodrama, sense explotar-ho sentimentalment? Haurà defugit novament la docu-ficció? S’hi revela un secret del passat: quin pes hi té la veritat?

El passat (Le passé | The Past)

Director: Asghar Farhadi. Guió: Asghar Farhadi. Producció: Memento (França), ? (Itàlia). Durada: 2h10.

Repartiment: Bérénice Bejo (Marie), Tahar Rahim (Samir), Ali Mosaffa (Ahmad), Pauline Burlet (Lucie), Elyes Aguis (Fouad), Jeanne Jestin (Léa), Sabrina Ouazani (Naïma), Babak Karimi (Shahryar), Valeria Cavalli (Valeria).  

Sinopsi: Després de quatre anys d’estar separat, l’Ahmad arriba a París des de Teheran, perquè la seva dona francesa, la Marie, li ha demanat el divorci i ha de fer-ne els tràmits. Durant la seva breu estada a la ciutat, l’Ahmad s’adona de la relació conflictiva que hi ha entre la Marie i la Lucie, la seva filla. Ell fa el que pot perquè millori aquesta relació, però el que aconsegueix és llevar el vel d’un secret del passat…

Vídeos: Tràiler VOSA | Vídeos al web del Festival de Canes.

Vendes internacionals: Memento. Distribuïdores confirmades abans o durant Canes 2013: Golem | Memento Films | BiM. Més informació: Facebook | Imdb (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Unifrance (fr) | MyMovies (it).


FESTIVAL DE CANES 2013

Competició

El passat


Articles en aquest blog: Vilaweb a Canes.

Apunts de context en aquest blogCanes 2013: programa del divendres 17 de maig | Tot Canes 2013 | Canes 2013: la Competició.

Cròniques: Diari de GironaL´iranià Asghar Farhadi arrenca una ovació a Canes amb el melodrama ´El passat´ | Vilaweb: A Canes, Asghar Farhadi passa de la separació al divorci i Jia Zhangke esclata contra el desenvolupament de la Xina.


Premis: Canes 2013 —1 premi oficial (Millor Actriu, Bérenice Bejo), 1 premi no oficial (Jurat Ecumènic)— | Altres premis. Altres festivals: Altres festivals.

Informacions, incloses novetats de distribució: Estrena a bona part de la nostra cartellera, 16.04.2014.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *