Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

21 d'abril de 2013
0 comentaris

Canes 2013 · Competició: “Jimmy P. – Psicoteràpia d’un indi de les planures”, d’ Arnaud Desplechin

FOTO © Nicole Rivelli /Why Not Productions Jimmy P. – Psicoteràpia d’un indi de les planures, d’Arnaud Desplechin

Cinc anys després d’Un conte de Nadal, el francès Arnaud Desplechin torna a la Competició del Festival de Canes, amb Jimmy P. – Psicoteràpia d’un indi de les planures, en què fa cap a Amèrica —acompanyat del seu incondicional actor Mathieu Amalric—, tot evocant la relació psicoterapèutica i d’amistat entre el psicoanalista i antropòleg George Devereux i l’indi de la tribu dels Peus Negres, Jimmy Picard.

És la cinquena ocasió que Desplechin participa en la Competició de Canes. Hi debutà el 1992 amb La Sentinelle —autèntica revelació cinematogràfica (confirmació de la promesa del seu anterior migmetratge La vida dels morts), que furga en la memòria col·lectiva de l’Europa de la Guerra Freda, un cop caigut el Mur, amb un argument sobre la dèria d’un estudiant forense amb la calavera que ha trobat a la maleta—. El 1996 hi tornà amb  Comment je me suis disputé… (ma vie sexuelle) —comèdia generacional, interessant i complexa sobre el combat entre la raó i els sentiments, que ressegueix l’accidentada vida sexual d’un jove professor de Filosofia amb tres dones—. Quatre anys més tard hi participà amb Esther Kahn —relat biogràfic mancat d’interès, protagonitzat per Summer Phoenix (en anglès), sobre la filla d’una família d’emigrants jueus a l’East End londinenc de final del segle XIX, que descobreix la vida en el teatre—. I el 2008 hi presentà Un conte de Nadal —meravellosa obra coral sobre les complexes relacions entre els membres d’una família—. A desgrat que mai no hi ha rebut cap premi, indubtablement Arnaud Desplechin té el Festival de Canes com a aparador privilegiat de la seva obra: només amb Reis i reina els va fer el salt, participant a Venècia —estimable, intel·ligent i sensible aproximació a dos personatges que es mouen entre la gràcia i el patiment (una dona a punt de casar-se i un home en decadència ingressat per error en un psiquiàtric)—.

Jimmy P. – Psicoteràpia d’un indi de les planures (Jimmy P.- Psychotherapy Of A Plains Indian | Jimmy P. – Psychothérapie d’un indien des plaines)

Director: Arnaud Desplechin. Guió: Adaptació del llibre Psychothérapie d’un Indien des Plaines : réalités et rêve, de Georges Devereux. Producció: Why Not Productions (França). Durada: 2h00.

Repartiment: Benicio Del Toro (Jimmy Picard), Mathieu Amalric (Georges Devereux), Gina McKee (Madeleine), Elya Baskin (Dr. Jokl), Larry Pine (Dr. Karl Menninger), Joseph Cross (Dr. Holt).

Sinopsi: Acabada la Segona Guerra Mundial, el psicoanalista i antropòleg Georges Devereux analitza Jimmy Picard, indi de les grans planúries nord-americanes, de la tribu dels Peus Negres, excombatent a França, que, turmentat per l’alcoholisme, neurosis severes i un insuportable sentiment de desarrelament, ha ingressat a l’hospital psiquiàtric militar de Topeka, a Kansas. Des que s’han conegut, s’ha establert entre ells una relació de confiança i respecte mutus i, a mesura que van succeint-se les sessions, en Jimmy Picard va obrint-se cada cop més, explica els seus somnis i li van venint al cap els records que havia oblidat. Tot i que és un home pudorós i poc avesat als mètodes psicoanalítics, va entrant en el joc i en Devereux pot anar-lo conduint per camins de curació. No són pas poques les sessions en què van treballant i al decurs de tot aquest temps acaben forjant una autèntica amistat.

Vídeos: Vídeos al web del Festival de Canes.

Vendes internacionals: Wild Bunch. Distribuïdores confirmades abans o durant Canes 2013: Le Pacte. Més informació: Web oficial | Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Unifrance (fr/ang/esp) | Cineuropa (fr/ang/esp/it) | MyMovies (it).


FESTIVAL DE CANES 2013

Competició

Jimmy P. – Psicoteràpia d’un indi de les planures


Articles en aquest blog: Vilaweb a Canes. Articles posteriors a Canes en aquest blog: Altres veus.

Apunts de context en aquest blog: Canes 2013: programa del dissabte 18 de maig | Tot Canes 2013 | Canes 2013: la Competició.

Cròniques: Diari de Girona: Projectes amb oposició | Vilaweb: Kore-eda parla de la paternitat i Desplechin s’endinsa en la condició humana.


Premis: Premis. Altres festivals: Altres Festivals.

Informacions, incloses novetats de distribució: Estrena a bona part de la nostra cartellera, 21.03.2014 | Distribuïdores: Vértigo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!