Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

18 d'abril de 2013
0 comentaris

Canes 2013 · Competició: la selecció

FOTO Cartell de la 66a edició del Festival de Canes

Del total de 19 pel·lícules anunciades per a la Competició de Canes 2013, 5 són de cineastes nord-americans i 5, de francesos; 2 films són de directos italians i 2 més de japonesos. Els altres cinc autors són de països tan diversos com Mèxic, Iran, la Xina, Holanda i el Txad. Si seguim amb les estadístiques, observem que no hi ha cap primera pel·lícula; és a dir, que les personalitats a descobrir queden per a altres seccions del certamen. En canvi, 3 dels concurrents d’enguany ja han guanyat la Palma d’Or (els germans Coen, Roman Polanski i Steven Soderbergh) i com a mínim 1, sense haver-se endut el guardó a la Millor Pel·lícula, ja té el de Millor Director (Winding Refn), perquè fins a un total de 13 ja han participat anteriorment a la Competició. I, si més no, 2 han tingut pel·lícula a Un Certain Regard en passades edicions. Per cert, posats a congriar noms coneguts i reconeguts, s’ha comptat amb un guanyador de l’Ós d’Or i premi de Millor Director a Berlín (Farhadi) i un triomfador als César i a Venècia (Kechiche).

La més polèmica de totes les dades segueix sent la del gènere del cineastes: 18 homes i 1 sola dona (Bruni-Tedeschi). L’any passat hi hagué una protesta pública, pel que es considerà una discriminació i els responsables de Canes van respondre que el problema era al mercat, a la realitat de la producció cinematogràfica i que, en tot cas, el certamen reflectia, gairebé a tall de missatger a qui no toca matar, un fet que caldria capgirar, però que el Festival no podia establir quotes de gènere de cineastes. Tot i així, s’alçaren veus que temien perr a enguany una submissió de la qualitat a la correcció política. Doncs evidentment, no. Als propers mesos ja es farà evident si algunes directores amb qui es comptava no tenien la pel·lícula a punt o realment no els havia quedat a l’alçada o bé si és que realment hi ha hagut discriminació. Temps al temps.

Canes 2013 · Competició: la selecció.

Un castell a Itàlia (Un château en Italie | A Castle in Italy). Direcció: Valeria BRUNI-TEDESCHI. Guió: Valeria Bruni Tedeschi, Noémie Lvovsky, Agnès de Sacy. Producció francesa. Amb Louis Garrel (Nathan), Valeria Bruni Tedeschi (Louise), Filippo Timi (Ludovic), Xavier Beauvois (Serge), Céline Sallette (Jeanne), Marisa Borini (la mare), André Wilms (el pare de Nathan), Marie Rivière (la mare de Nathan). Aquesta és la història d’una família que es veu obligada a vendre el seu castell italià. La història d’una dona que coneix un home i es permet de tornar a somiar; la del seu germà malalt i la de la seva mare. La història d’un destí, el d’una gran família de la burgesia industrial italiana. La història de la fi d’una era, d’una família que s’esmicola i d’un amor que tot just comença. Vendes internacionals: Films Distribution. Més informació:  Imdb (ang) | Directora: Valeria Bruni-Tedeschi.

Inside Llewyn Davies. Direcció: Joel i Ethan COEN. Guió: Joel Coen i Ethan Coen, lliurement inspirt en la vida de Dave Van Ronk. Producció franco-nord-americana. Amb Oscar Isaac (Llewyn Davis), Carey Mulligan (Jean Berkey), Justin Timberlake (Jim Berkey), Garret Hedlund (x),  John Goodman (x), F. Murray Abraham (x). El contracultural Greenwich Village novaiorquès dels anys seixanta, tot seguint la trajectòria de Llewyn Davis (Oscar Isaac), music folk. Vídeo: Tràiler VO. Vendes internacionls: StudioCanal. Més informació: StudioCanal | Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Directors: Joel Coen i Ethan Coen.

Jimmy P. – Psicoteràpia d’un indi de les planures (Jimmy P.- Psychotherapy Of A Plains Indian | Jimmy P. – Psychothérapie d’un indien des plaines). Direcció: Arnaud DESPLECHIN.  Amb Benicio Del Toro, Mathieu Amalric, Elya Baskin. Adaptació del llibre Psychothérapie d’un Indien des Plaines : réalités et rêve, de Georges Devereux (Ed. Fayard). Aquest psicoanalista i antropòleg analitzà Jimmy Picard, indi de les grans planúries nord-americanes, de la tribu dels Peus Negres, turmentat per l’alcoholisme, neurosis severes i un insuportable sentiment de desarrelament. Van ser una vuitantena de sessions, al decurs de les quals van acabar forjant tota una amistat. Més informació: Imdb (ang) | Cineeuropa (ang/esp/fr/it) | CommeAuCinema (fr) | Desplechin analyse un Indien des plaines (19.03.2010) | Director: Arnaud Desplechin, el lúcid autor de films com Un conte de Nadal (2008).

Heli (Heli). Direccio: Amat ESCALANTEEn un poble els habitants del qual treballen o a la fàbrica automobilística o pel càrtel de droga, Heli topa amb corrupció policial, explotació sexual, narcotràfic, amor, venjanza i culpabilitat, tot buscant son pare, desaparegut misteriosament. Més informació: 2010 Sundance NHK Filmmaker Award | Heli, de Amat Escalante, finalista en Festival de Sundance (Cine3, 19.11.2009) | Director: Amat Escalante (Sangre, Los bastardos, Revolución).

El passat (Le passé | The Past). Direcció: Asghar FARHADI. Amb Bérénice Bejo, Tahar Rahim, Babak Karimi. Un iranià que fa temps que arrossega problemes amb la seva dona francesa, la deixa amb els seus dos fills i se’n va a l’Iran; però quan la dona li escriu per demanar-li el divorci i torna a França per a arreglar-ne els papers, troba la nova parella de la dona vivint a casa amb els seus fills… Vendes internacionals: Memento. Més informació: Memento Films | Imdb (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Director: Asghar Farhadi, triomfador a Berlín amb Nader i Simin, una separació (igualment Òscar Millor Film Parla No Anglesa) i A propòsit d’Elly.

L’immigrant (The immigrant), de James GRAYGuió: James Gray, Ric Menello. Producció nord-americana. Amb Joaquin Phoenix, Jeremy Renner, Marion Cotillard. Una candorosa dona immigrant polonesa als EUA, que ha de prostituir-se perquè, sense un ral, ha de proveir medecines a sa germana, malalta terminal; el proxeneta cruel i temperamental que la controla, i un encisador mag de vodevil que se n’enamora i li fa agafar esperances.  Vendes internacionals: Wild Bunch. Distribuïdores: pendent. Més informació: Imdb (ang) | CommeAuCinema (fr) | MyMovies (it) | Director: James Gray (Little Odessa, The Yards, La nit és nostra, Dos amants).

Grigris. Direcció: Mahamat Saleh HAROUN. Guió: Mahamat-Saleh Haroun. Producció franco-txadiana. Amb Souleymane Démé, Anaïs Monory, Cyril Guei, Marius Yelolo. Tot i que la seva cama paralitzada l’hauria de deixar al marge de tot, en Grigris, de 25 anys, somiar a ser dansaire. Un repte. Però aquest somni se li esmicola quan el seu oncle es posa molt malalt i, per a ajudar-lo, entra a treballar per a traficants de benzina… Vendes internacionals: Les Films du Losange. Més informació: Les Films du Losange | Imdb (ang) | CommeAuCinema (fr) | Director: Mahamat-Saleh Haroun (Un home que crida).

Only Lovers Left Alive. Direcció: Jim JARMUSCH. Guió: Jim Jarmusch. Producció greco-germano-anglesa. Amb Tom Hiddleston (Adam), Tilda Swinton (Eve), Mia Wasikowska (Ava), John Hurt (Marlowe), Anton Yelchin (Ian). Dos vampirs enamorats de fa segles. L’Adam, músic underground, es retroba amb l’Eve, la seva amant de fa segles, deprimit i cansat de la direcció que ha près la societat dels humans. El seu amor queda posat a prova en topar amb Ava (Mia Wasikowska), la salvatge i indomable germana petita d’Eve. Vendes internacionals: HanWay. Més informació: Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Director: Jim Jarmusch | Incorporada a la selecció el 26.04.2013.

A Touch of Sin (Tian Zhu Ding). Direcció: JIA Zhangke. Més informació: Imdb (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Director: Jia Zhangke.

El blau és un color càlid (Le bleu est une couleur chaude | Blue is the Warmest Colour). Direcció: Abdellatif KECHICHE. Guió: Abdellatif Kechiche i Ghalia Lacroix, basat en el còmic Le bleu est une couleur chaude,  de Julie Maroh. Producció belgo-hispano-francesa. Amb Léa Seydoux (Emma), Adèle Exarchopoulos (Adèle), Jeremie Laheurte (Thomas), Sandor Funtek (Valentin), Mona Walravens (x), Catherine Salle (mare), Aurélien Recoing (pare), Aurélie Lemanceau (Sabine). Amb 15 anys, l’Adèle somia a trobar l’amor de la seva vida. Quan coneix en Thomas, un desconegut ombrívol, guapo i amable, sembla que el seu somni s’ha convertit en realitat. Però una inquietant fantasia eròrica descol·loca aquesta història d’amor abans fins i tot que pugui començar. L’Adèle s’imagina que la noia misteriosa, de cabells blaus, amb qui va topar pel carrer se li posa al llit i la posseeix amb una voluptuositat aclaparadora. Adèle no ho pot seguir negant més, ha de reconèixer que li agraden les noies. Aleshores, la meravellosa i sensual noia dels cabells blaus torna a aparèixer i se li acosta. Comença així una apassionada i caòtica històri d’amor… Vendes internacionals: Wild Bunch. Més informació: Wild Bunch* | Vértigo* | Imdb (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Director: Abdellatif Kechiche (La faute à Voltaire, L’esquive, La grana i el mújol, La Venus negra).

Els testos s’assemblen a les olles (Soshite chichi ni naru | Like Father, Like Son | Tel père, tel fils). Direcció: KORE-EDA Hirokazu. Guió: Hirokazu Kore-eda. Producció japonesa. Amb Masaharu Fukuyama, Yôko Maki, Jun Kunimura.  Ryota, assalariat reeixit, rep una trucada de l’hospital en què li revelen que el seu fill de sis anys, de fet, no és seu, perquè li van canviar per un altre nadó, al cap de ben poc d’haver nascut. Distribuïdores: Golem. Més informació: Imdb (ang) | Director: Hirokazu kore-eda (Kiseki, Air Doll, Aruitemo Aruitemo, Nobody Knows, Distància).

Escut de palla (Wara no Tate | Shield of Straw). Direcció: Takashi MIIKE. Guió: Tamio Hayashi, adaptació de la novel·la Wara no Tate, de Kazuhiro Kiuchi. Amb Takao Osawa (Kazuki Mekari), Nanako Matsushima (Atsuko Shiraiwa), Tatsuya Fujiwara (Kunihide Kiyomaru), Tsutomu Yamazaki (Takaoki Ninagawa), Goro Kishitani (Takeshi Okumura), Masato Ibu (Kenji Sekiya), Kento Nagayama (Masataka Kanbashi), Kimiko Yo (Chikako Yuri), Hirotaro Honda (cap de secció Ooki). En Ninagawa té poder en l’esfera política japonesa i compta amb connexions econòmiques molt importants. Li assassinen la néta i la sospites recauen en Kunihide Kiyomaru (Tatsuya Fujiwara), que ja té una condemna anterior per haver agredit i mort una nena fa vuit anys. La policia, però, mai no va poder detenir el sospitós per aquell crim. En Ninagawa, al cap de tres mesos de la mort de la néta fa publicar un anunci a tota pàgina en tres diaris japonesos que diu “Sisplau, mateu Kunihide Kiyomaru i us ho pagaré amb 1.000.000.000 de iens com a recompensa”.  En Kunihide Kiyomaru veu l’anunci i, esclar, comença a témer per la seva vida, de manera que es presenta voluntàriament a la comissaria de policia de Fukuoka. Cinc detectius de la secció de seguretat (SP) de la Policia Metropolitana de Tòquio fan cap a a Fukuoka per a endur-se en Kiyomaru a la seu central de la policia metropolitana. Hi ha uns 1.200 Km entre Fukuoka i Tòquio, trajecte que esdevé fatídic, ja que una part important de la població japonesa se les pensa totes sobre com matar en Kunihide Kiyomaru, molts, evidentment, moguts per l’atractiva recompensa que s’ha anunciat. És així que comença la solitària lluita d’aquests cinc detectius per a protegir el seu detingut… Vídeos: Tràiler VO. Més informació: Imdb (ang) | Ioncinema (ang) | AsianWiki (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Direcció: Takashi Miike.

Jove i maca (Jeune et jolie). Direcció: François OZON. Guió: François Ozon. Producció francesa. Amb Marine Vacth, Géraldine Pailhas, Frédéric Pierrot, Fantin Ravat, Nathalie Richard, Charlotte Rampling. La sexualitat d’una noia de disset anys, que es prostitueix per plaer. Un retrat servit mitjançant 4 cançons, ambientades en 4 estacions diferents. Vendes internacionals: Wild Bunch. Distribuïdores: Golem | Mars Dist. Més informació:  Imdb (ang) | Unifrance (fr/ang/esp/jap) | Comme Au Cinema (fr) | Director: François Ozon.

Michael Kohlhaas. Direcció: Arnaud des PALLIÈRES. Guió: Christelle Berthevas i Arnaud des Pallières, basat en la novel·la Michael Kohlhaas, de Heinrich von Kleist (en català i edició paper/electrònica, Riurau Editors). Producció germano-francesa. Amb Mads Mikkelsen (Michael Kohlhaas), Bruno Ganz, Amira Casar, Sergi López. A la França del segle XVI, un honrat marxant de cavalls topa amb la injustícia dels poderosos i es planteja el que ha de fer… Vendes internacionals: Les Films du Losange – Int. Distribuïdores: Les Films du Losange – Dist. Més informació: Les Films d’Ici | Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Director: Arnaud des Pallières (Parc). | Nota: la novel·la de Von Kleist ha estat duta anteriorment a la pantalla en diverses ocasions, entre les quals, Michael Kohlhaas, el rebel (V. Schlöndorff, 1969).

Nebraska. Direcció: Alexander PAYNE. Guió: Bob Nelson. Amb Bob Odenkirk (Woody Grant), Will Forte (David Grant), Bruce Dern, Stacy Keach. El viatge per carretera d’un pare i un fill, de Billings (Montana) a Lincoln (Nebraska). El pare, un home ja gran i cremat per l’alcohol. El fill, molt allunyat del pare, intenta compendre’l, tot i que l’home és incomprensible. El motiu del trajecte no és ben bé fer cap al país on va créixer, aquest pare; sinó reclamar un milió de dòlars d’un premi. Vendes internacionals: FilmNation. Més informació: Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Director: Alexander Payne (Election, Sr Schmidt, Entre copes, Els descendents), va ser membre del Jurat de Canes 2012 i va presidir el Jurat d’Un Certain Regard a Canes 2005.

La Venus de les pells (Venus in Fur | La Vénus à la fourrure) Direcció: Roman POLANSKI. Guió: Roman Polanski, basat en la peça teatral Venus in Fur, de David Ives, en què juga un paper la novel·la La Venus de les pells, de Leopold von Sacher-Masoch. Producció francesa. Amb Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric o (?) Louis Garrel. Una actriu mira de convèncer un director que ella és perfecta per a un paper a la producció que està preparant. Més informació: Mars Dist | Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Director: Roman Polanski.

Behind The Candelabra (Behind The Candelabra | Ma vie avec Liberace). Direcció: Steven SODERBERGH. Guió: Richard LaGravenese, adaptació del relat autobiogràfic Behind the Candelabra: My Life with Liberace, de Scott Thorson. Amb Matt Damon (Scott Thorson), Michael Douglas (Liberace), Debbie Reynolds (Frances), Rob Lowe (x), Dan Aykroyd (Seymour Heller), Scott Bakula (Bob Black). Telefilm sobre la relació tempestuosa, durant sis anys, entre Liberace, famós pianista nord-americà de music-hall, que va morir de SIDA el 1987, i el seu amant més jove, Scott Thorson. Vídeos: Tràiler VO.  Distribuïdores: ARP*. Més informació: Imdb (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Direcció: Steven Soderbergh.

La gran bellesa (La grande bellezza | The Great Beauty). Direcció: Paolo SORRENTINO. Guió: Paolo Sorrentino i Umberto Contarello, a partir d’una història del mateix Sorrentino. Producció franco-italiana. Amb Toni Servillo (Jap Gambardella), Sabrina Ferilli (Ramona), Carlo Verdone. És l’estiu  Roma i la ciutat eterna brilla amb una bellesa intangible i definitiva. En Jep Gamberdella té seixanta-cinc anys i continua traspuant un carisma que sembla inalterable al pas del temps. Autor d’una única novel·la (L’aparell humà) , quan era jove, no ha escrit res més des d’aleshores. Es va convertir en un gran periodista que freqüenta l’alta societat romana i tot l’ambient mondà. La seva vida s’ha transformat en un reguitzell de cites i festes excèntriques de les quals n’és el protagonista. Tanmateix, en Jep, cínic, desenganyat i patidor, no deixa de contemplar la crisi d’una societat que sembla haver convertit els homes en monstres. Només el record d’un amor innocent de la seva joventut podrà treure en Jep de la resignació que sembla haver adoptat com a existència. Potser li ha arribat l’hora de posar-se a escriure. Vídeos: Tràiler. Vendes internacionals: Pathé. Distribuïdores: Pathé | Medusa. Més informació: Imdb (ang) | MyMovies (it) | Comme Au Cinema (fr) | Director: Paolo Sorrentino (Les conseqüències de l’amor, Un amic de la família, Il Divo, Aquest deu ser el lloc) | Nota. té tota la pinta, per la sinopsi i el protagonisme del fidel i impagable Toni Servillo, que Sorrentino hagi retrobat la vena de Les conseqüències de l’amor i Il Divo, en què ficcions inspirades en la realitat esdevenen una crònica taciturna i alhora corrosiva de la Itàlia contemporània.

Borgman. Direcció: Alex VAN WARMERDAM. Guió Alex Van Warmerdam. Producció daneso-belgo-holandesa. Amb Jan Bijvoet (Camiel Borgman), Hadewych Minis (Marina), Jeroen Perceval (Richard). Thriller. Més informació: Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Director: Alex Van Warmerdam.

Només Déu perdona (Only God Forgives), de Nicolas WINDING REFN.  Guió: Nicolas Winding Refn. Producció sueco-tailandesa-franco-nord-americana. Amb Ryan Gosling (Julien), Kristin Scott Thomas (Jenna),  Vithaya Pansringarm (Chang), Yayaying (x). A en Julien, un anglès que s’està a Bangkok, la púrria el respecta. Amb son germà Billy dirigeixen un club de “thai boxing” que, de fet, és una tapadora per al tràfic de droga destinada a Londres. Assassinen en Billy i sa mare, Jenna, ve de la capital anglesa per a repatriar-ne el cos. Jenna és al capdavant d’una poderosa organització criminal i està avesada d’aconseguir el que vol. No cal dir que passarà comptes, en un trajecte sanguinolent en què es barreja ràbia, traïció i venjança, fins arribar a la confrontació final i a una possibilitat de redempció.   Vendes internacionals: Wild Bunch. Més informació: Wild Side – Le Pacte | Imdb (ang) | CommeAuCinema (fr) | Gosling-Refn, message thaïlandais (Bruno Icher, Libération Next, 28.03.2012) |  Director: Nicolas Winding Refn (Drive).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!