Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

13 d'abril de 2013
0 comentaris

Canes 2013: Rumors III (I-L)

FOTO Ain’t Them Bodies Saints, de David Lowery

Les dones podrien tenir un protgonisme temàtic remarcat a Canes 2013, si alguns dels films que conformen aquesta llista de rumors s’acabessin confirmant. Dones de l’Uzbekistan encarades a qüestions com la maternitat, el pes de la tradició, la sexualitat, els sentiments, la identitat, la religió… Una mare xinesa que vol entendre el seu fill homosexual mort jove. Una religiosa i una científica que han d’ajornar les diferències davant la urgència d’un cas que han d’investigar. Una àvia, una mare i una jove en una reunió familiar poc alegre. Una jove pintora que veu el futur negre, amb la mare que se li està morint, una germana autista i un pare que per la vista, dels quals s’haurà de fer càrrec. Una dona reeixida que s’enfonsa i, participant en una teràpia de grup, mirarà de començar una nova vida, anant a un hotel. Una mare delinqüent de Texas a qui busca el seu home, que ha fugit de la presó…

I Claude Lanzmann, que hi podria presentar el seu documental sobre el camp de concentració de TheresienstadtBenjamin Murmelstein, el jueu que segurament millor coneixia Adolf Eichmann, en el que s’anuncia com una nova i valuosa aportació sobre l’anomenada Solució Final.

Canes 2013: Rumors III (I-L).

40 dies de silenci (40 kun chilla | 40 Days of silence). Direcció: Saodat ISMAILOVA. Guió: Saodat Ismailova. Producció franco-neerlandeso-germano-uzbek.  Història de dones davant decisions crucials: maternitat, pes de les tradicions, pertinença a un país, sexualitat, expressió dels sentiments, religió o autodestrucció en la societat moderna (..) Bibicha és una noia que un bon dia decideix deixar de parlar i se’n va lluny de la gent del poble, a ca l’àvia Khanjarmomo. La Khanjarmomo viu amb Sharifa, la seva néta il·legítima. Tant l’una com l’altra fan costat a Bibicha en la seva promesa de no dir res durant quaranta dies. Aquesta promesa, Bibicha l’ha feta tot esperant que això li retorni el xicot que ha desaparegut fa poc; però la Khanjarmomo no ho veu clar: realment vol recuperar aquest xicot sa i estalvi o és que vol dissimular una prenyamenta no desitjada? Durant aquesta estada a ca l’àvia, Bibicha trava una relació insòlita amb Khamida, la mare de Sharifa, que ha tornat al poble després de passar uns anys a l’estranger (un retorn que desferma en Khanjarmomo el temor que de debò no l’hagi motivat el desig d’endur-se-li la néta). Quatre dones de quatre generacions diferents, quatre personatges buscant-se a l’Uzbekistan d’avui en dia. Més informació: L’Atelier Canes 2009 | Hubert Bals Fonds Plus Selection 2009  | Sundance Lab | Sundance Directors Lab Diary (Myheadlinez) | Imdb (ang) | Ioncinema (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Direcció: Saodat Ismailova | Saodat Ismailova – Festival de Rotterdam

Lilting. Direcció: Hong KHAOU. Guió: Hong Khaou. Producció anglesa. Amb Ben Whishaw (x), Morven Christie (x), Peter Bowles (x). La història d’una mare que, després de la mort prematura del seu fill, mira de comprendre’l, de saber qui era de debò. No cal dir que té una bona sotragada quan topa amb l’amant d’aquest seu fill. Junts maldaran per a superar la pena, tot i que parlen llengües diferents i els separen autèntiques barreres culturals i generacionals. Vendes internacionals: X. Distribuïdores: Y. Més informació: Microwave (ang) | Tumblr | Imdb (ang) | Ioncinema (ang) | Hong Khaou commences Lilting (Cineuropa) | Wikipedia (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Direcció: Hong Khaou.

The Hour of the Lynx (I Lossens Time). Direcció: Søren KRAGH-JACOBSEN. Guió: Jonas T. Bengtsson, Tobias Lindholm, Søren Kragh-Jacobsen, basat en la peça teatral The hour of the lynx (I lodjurets timma), de Per Olov Enquist. Producció danesa. Amb Sofie Gråbøl (Helen), Signe Egholm Olsen (Lisbeth), Frederik Johansen (Drengen), Pelle Falk Krusbæk (Drengen, 8 anys), Börje Ahlstedt (Morfar), Søren Malling (Knud), Henrik Birch (Eriksen), Jens Jørn Spottag (Overlægen). La Helen és una religiosa a qui una científica, Lisbeth, demana ajut desesperadament. Resulta que un noi, a qui han ingressat en un pavelló psiquiàtric d’alta seguretat en haver mort una parella d’avis, ha intentat suïcidar-se mentre divagava sobre Déu. Havent près part d’un experiment per a humanitzar els interns tot assignant-los animals domèstics, de sobte ha fugit corrents. La religiosa i la científica temen que tornarà intentar de suïcidar-se i entenen que han de decantar la seva mútua animositat, per intentar escatir la veritat. En una cursa contra rellotge, ambdues dones comencen un viatge impressionant cada cop més cap a l’interior de la ment malalta de l’ànima d’un home jove. Vendes internacionals: The Match Factory*. Més informació: Imdb (ang) | Danish Film Institute (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Direcció: Søren Kragh-Jacobsen (Els nois de Sant Petri, L’illa de Bird Street)

Hotel. Direcció: Lisa LANGSETH. Guió: Lisa Langseth. Producció sueca. Amb Alicia Vikander (Erika), David Dencik (Rikard), Simon J Berger (Oskar), Henrik Norlén (Peter), Philip Martin (Joel), Anna Bjelkerud (Pernilla), Mira Eklund (Ann-Sofie). L’Erika ho té tot: una bona feina, molt d’amics i una relació estable. Tot d’una, però, aquesta vida perfecte ja no vol dir res i els sentiments que fins ara era capaç de controlar ja no són al seu abast. Comença doncs una teràpia de grup, on coneix altra gent amb diferents menes de traumes. En una d’aquestes sessions es planteja una qüestió: Per què no ens hem de permetre de sentir-nos bé? I és així que el grup decideix anar a un lloc de total anonimat, on poder començar de zero personalment i convertir-se en qui es vulgui ser. I comencen pels hotels. Vendes internacionals: MK2. Distribuïdores: Y. Més informació: Imdb (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Direcció: Lisa Langseth.

L’últim dels injustos (Le dernier des injustes | The Last of the Unjust). Direcció: Claude LANZMANN. Guió: Claude Lanzmann. Documental sobre el camp de concentració de Theresienstadt. Un lloc: Theresienstadt: indret privilegiat en la propaganda d’Adolf Eichmann, anomenat el “gueto model”, dissenyat per a enganyar el món i el poble jueu pel que fa a la seva veritable naturalesa, per ser l’últim pas abans que la cambra de gas. Un home: Benjamin Murmelstein, últim president del Consell Jueu de Theresienstadt, un heroi caigut condemnat a l’exili, que va haver de negociar dia rere dia amb Eichmann, a partir de 1938 i fins al final de la guerra, fins al punt que al judici Murmelstein no va ser cridat a testificar, malgrat que sens dubte era qui millor coneixia el botxí nazi. Més de vint anys després de Shoah, la nova pel·lícula de Claude Lanzmann revela un aspecte poc conegut però fonamental de l’Holocaust, i posa el focus sobre els orígens de la Solució Final potser com mai fins ara no s’havia fet. Vendes internacionals: Le Pacte. Distribuïdores: Le Pacte*. Més informació: Web oficial | Facebook | Imdb (ang) | Ioncinema (ang) | Claude Lanzmann’s Upcoming Film (The New Yorker) | Comme Au Cinéma (fr) | Direcció: Claude Lanzmann.

Neguit (Disquiet). Direcció: Julia LEIGH. Guió: Julia Leigh, basat en la seva pròpia novel·la Disquiet. Per primer cop en deu anys, l’Olivia fa cap al castell que sa mare té a la ruralia francesa. Hi arriba arrossegant els seus dos fills. No tarda gaire a arribar-hi també el germà d’Olivia, en Marcus, i la seva dona, la Sophie. Així doncs, la família torna a estar unida; però aquesta trobada no es pot pas dir que desfermi alegries. Després d’anys de voler tenir un fill, la Sophie acaba de tenir-ne un que ha nascut mort i ara brega per a superar la depressió. Alhora, l’Olivia lluita amb els seus propis secrets sobre l’home cruel i violent amb qui es va casar fa uns anys… Més informació: Imdb (ang) | Ioncinema (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Direcció: Julia Leigh.

Oxhide III. Direcció: LIU Jia-yin. Tercer lliurament d’aquesta mena de documentals/ diaris cinematogràfics que la realitzadora xinesa dedica a actes quotidians de la seva família, amb una construcció fílmica cada vegada més radical (Oxhide, premiada al Forum de Berlín 2005; Oxhide II, guardonada a la Quinzena dels Realitzadors de Canes 2009). Més informació: Imdb (ang) | Ioncinema (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Direcció: Liu Jia-yin | Wkp-Liu Jia-yin.

Berina’s Chakras (Berinine cakre). Direcció: Faruk LONCAREVIC. Guió: Faruk Loncarevic. Producció esloveno-germano-bòsnia. Amb Marija Pikic (Berina), Mira Furlan (Jasna), Branko Djuric (Mladen), Edina Kordic (Luna), Sanja Vejnovic (Kaca), Igor Skvarica (Tarik ). Una història iniciàtica no sempre ha de ser un relat d’amors adolescents. L’autèntica iniciació s’esdevé quan encarem el fet que deixem de ser la criatura d’algú. Entre la Berina (21 anys) i la Jasna, la seva mare moribunda, va forjant-se un odi molt gran. Jove pintora, la Berina malda per fer-se un futur i anar madurant. Cap malastruc, endeví o quiromàntic no pot fer-hi res, davant la inevitable mort de sa mare. A més a més, li cau al damunt l’obligació de fer-se càrrec de la seva germana adolescent i autista i del seu pare distant, que s’està quedant cec. De mica en mica, als quadres de Berina van apareixent símbols de la seva vida: la gent hi desapareix, només hi queden els fantasmes i signes dels que ja no hi son. Més informació: Imdb (ang) | Ioncinema (ang) | Berlinale Talent Campus | Comme Au Cinéma (fr) | Direcció: Faruk Loncarevic.

Ain’t Them Bodies Saints. Direcció: David LOWERY. Guió: David Lowery. Producció nord-americana. Amb Rooney Mara (Ruth Guthrie), Casey Affleck (Bob Muldoon), Ben Foster (Patrick Wheeler),  Rami Malek (Will), Keith Carradine (Skerritt). En Bob Muldoon (Casey Affleck) i la Ruth Guthrie (Rooney Mara) són una apassionada parella de delinqüents a qui la policia finalment enxampa després d’un tiroteig a les muntanyes de Texas. Encara que ha estat Ruth qui ha ferit un agent, és en Bob qui en carrega la culpa. Però quatre anys després, en Bob s’escapa de la presó i recorre Texas per a trobar Ruth i la seva filla, nascuda mentre era entre reixes. Més informació: Sundance 2013 US DRamatic Competition | Facebook | Imdb (ang) | Ioncinema (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Direcció: David Lowery.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!