Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

5 de maig de 2013
0 comentaris

Canes 2013 · Fora de Competició – Sessió d’ Inauguració: “El gran Gatsby”, de Baz Luhrmann

FOTO © Warner Bros El gran Gatsby, de Baz Luhrmann

Ho va deixar molt clar l’organització del Festival de Canes en comunicar que aquesta seria la pel·lícula que obriria la 66a edició del certamen: Baz Luhrmann, Leonardo DiCaprio i Scott Fitzgerald a la inauguració de Canes. I és que, si anem a pams, veiem que efectivament aquests noms propis són els tres gran atractius que els mereix la nova adaptació cinematogràfica del clàssic de l’escriptor nord-americà. L’australià Baz Luhrmann és en gran mesura un “fill cannois”, ja que fou a Un Certain Regard on triomfà la seva “opera prima” Strictly Ballroom, i va ser a la Competició de 2001 on impactà de valent l’últim èxit del cineasta, Moulin Rouge (que, per cert, també inaugurà aquella edició del festival). Quant a Leonardo DiCaprio, estrella del Hollywood actual, representa perfectament el punt de “glamour” i de reclam per a les càmeres i el públic que es deleixen per rostres coneguts. A més, ha passat poc per la Croisette: que jo recordi, en ple terratrèmol Titànic (gairebé consecutiu a la sacsejada adolescent de Romeu i Julieta, en què ja treballà a les ordres de Baz Luhrmann) i coincidint que rondava per França per fer The Man in the Iron Mask, va aparèixer a la “soirée cannoise” d’un film (tot i que vaig ser testimoni del fet que, pujades les escales, va sortir per un lateral i rabent se n’anà del Palau); anys després va acompanyar Martin Scorsese a la presentació dels primers minuts de Gangs of New York, tot i que el certamen li reconeix només la seva presència —oficial— el 2007, ran de la presentació del documental The 11th Hour, de Nadia Conners i Leila Conners Petersen, que conduia l’actor, amb la seva ideologia ecologista. I pel que fa a Francis Scott Fitzgerald, d’entrada el que ha remarcat el mateix Luhrmann: Estic content que aquesta pel·lícula es projecti a Canes, no gaire lluny de Sant Rafèu, on Scott Fitzgerald va escriure alguns dels passatges més potents i emotius de la seva extraordinària novel·la. Sumem-hi, per descomptat, el prestigi de l’escriptor i el renom literari i cinematogràfic de la novel·la epònima (diverses vegades duta anteriorment a la pantalla, tant la televisiva com la cinematogràfica, d’entre les quals destaca la versió que el 1974 va dirigir Jack Clayton, amb guió de Francis Ford Coppola, i que van protagonitzar  Robert Redford, Mia Farrow, Sam Waterston i Brucen Dern). I ja tenim el còctel perfecte, de cultura, elegàncies i famosos que tant interessa Canes.

El gran Gatsby (The Great GatsbyGatsby le magnifiqueIl grande Gatsby)

Director: Baz Luhrmann. Guió: Guió: Baz Luhrmann i Craig Pearce, basat en la novel·la El gran Gatsby, de Francis Scott Fitzgerald. Producció:  Bazmark Films (EUA), Red Wagon Productions (EUA), Village Roadshow Pictures (EUA). Durada: 2h22.

Repartiment: Leonardo DiCaprio (Jay Gatsby), Carey Mulligan (Daisy Buchanan), Joel Edgerton (Tom Buchanan), Tobey Maguire (Nick Carraway), Isla Fisher (Myrtle Wilson), Jason Clarke (George Wilson), Adelaide Clemens (Catherine), Elizabeth Debicki (Jordan Baker).

Sinopsi: Primavera de 1922, una època propícia a la relaxació de costums, de floració del jazz i d’enriquiment dels contrabandistes d’alcohol… Escriptor novell, Nick Carraway (Tobey Maguire) deixa enrere el seu Middle-West i s’instal·la a Nova York. Delerós de gaudir de la seva part del somni americà, comparteix la seva quotidianitat amb un milionari misteriós, Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio), autèntic embríac de festes mundanes, i amb Daisy (Carey Mulligan), la seva cosina, i son marit, Tom Buchanan (Joel Edgerton), capriciós plançó de la noblesa. En Nick, doncs, és al rovell de l’ou dels milionaris, de les seves il·lusions, amors i mentides. Testimoni de primera mà del seu temps, es posa a escriure una història d’amors impossibles, somnis absoluts i tragèdies devastadores i, de passada, fa de mirall en què es reflecteixen l’època moderna i els seus combats.

Vídeos: Tràiler 2 VO | Tràiler VOSE | Tràiler VOSF | Vídeos al web del Festival de Canes.

Vendes internacionals: Warner Bross. Distribuïdores confirmades abans o durant Canes 2013: Warner Esp | Warner Fr | Warner It. Més informació: Web Oficial | Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | MyMovies (it).


FESTIVAL DE CANES 2013

Fora de Competició (Inauguració)

El gran Gatsby


Articles en aquest blog: Vilaweb a Canes | “El gran Gatsby”, de Baz Luhrmann, inaugurarà el Festival de Canes 2013.

Apunts de context en aquest blogCanes 2013: programa del dimecres 15 de maig (Inauguració) | Tot Canes 2013 | Canes 2013: Fora de Competició.

Cròniques: Diari de Girona: El glamur efectista d´´El gran Gatsby´ obre el Festival de Canes | Vilaweb: Baz Luhrmann inaugura Canes amb un “Gran Gatsby” per a la generació actual.


Premis: Premis. Altres festivals: Altres festivals.

Informacions, incloses novetats de distribució: Estrena a Catalunya Nord, 15.05.2013 | Estrena a Catalunya, País Valencià i Illes, 17.05.2013.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!