Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

9 de març de 2013
0 comentaris

Canes 2013: Rumors II (O-SA)

FOTO © Les Films du Losange Mads Mikkelsen és un marxant de cavalls a Michael Kohlhaas, d’Arnaud des Pallières

Noms consolidats com els d’Alexander Payne i François Ozon, al costat de cineastes emergents com els de Corneliu Porumboiu, Kelly Reichardt i Michael Rowe, conformen una atractiva aportació al feix d’especulacions sobre Canes 2013. Els descendents, de Payne, l’haurien acollit amb els braços oberts a Canes, on el cineasta és molt estimat; mentre que Ozon (segons la llegenda urbana que corre) va veure com Dans la maison la hi rebutjaven l’any passat (cosa que li obrí el camí triomfal cap a Sant Sebastià). Per la seva banda, Kelly Reichardt, que va fer el salt a la primera divisió (competició de grans festivals) a Venècia 2010, potser no ho té tan bé com el romanès Porumboiu  i l’australo-mexicà Rowe, guanyadors de sengles Càmera d’Or en anteriors edicions del Festival.

Canes 2013: Rumors II (O-SA).

Jeune et jolie. Direcció: François OZON. Guió: François Ozon. Producció francesa. Amb Marine Vacth, Géraldine Pailhas, Frédéric Pierrot, Fantin Ravat, Nathalie Richard, Charlotte Rampling. La sexualitat d’una noia de disset anys, que es prostitueix per plaer. Un retrat servit mitjançant 4 cançons, ambientades en 4 estacions diferents. Vendes internacionals: Wild Bunch. Distribuïdores: Mars Dist. Més informació:  Imdb (ang) | Unifrance (fr/ang/esp/jap) | Comme Au Cinema (fr) | Director: François Ozon.

Michael Kohlhaas. Direcció: Arnaud des PALLIÈRES. Guió: Christelle Berthevas i Arnaud des Pallières, basat en la novel·la Michael Kohlhaas, de Heinrich von Kleist (en català i edició paper/electrònica, Riurau Editors). Producció germano-francesa. Amb Mads Mikkelsen (Michael Kohlhaas), Bruno Ganz, Amira Casar, Sergi López. A la França del segle XVI, un honrat marxant de cavalls topa amb la injustícia dels poderosos i es planteja el que ha de fer… Vendes internacionals: Les Films du Losange – Int. Distribuïdores: Les Films du Losange – Dist. Més informació: Les Films d’Ici | Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Director: Arnaud des Pallières (Parc). | Nota: la novel·la de Von Kleist ha estat duta anteriorment a la pantalla en diverses ocasions, entre les quals, Michael Kohlhaas, el rebel (V. Schlöndorff, 1969).

Nebraska. Direcció: Alexander PAYNE. Guió: Bob Nelson. Amb Bob Odenkirk (Woody Grant), Will Forte (David Grant), Bruce Dern, Stacy Keach. El viatge per carretera d’un pare i un fill, de Billings (Montana) a Lincoln (Nebraska). El pare, un home ja gran i cremat per l’alcohol. El fill, molt allunyat del pare, intenta compendre’l, tot i que l’home és incomprensible. El motiu del trajecte no és ben bé fer cap al país on va créixer, aquest pare; sinó reclamar un milió de dòlars d’un premi. Vendes internacionals: FilmNation. Més informació: Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Director: Alexander Payne (Election, Sr Schmidt, Entre copes, Els descendents), va ser membre del Jurat de Canes 2012 i va presidir el Jurat d’Un Certain Regard a Canes 2005.

Un interval de nou minuts (Un interval de nou? minute | Nine Minutes Interval). Direcció: Corneliu PORUMBOIU. Guió: Corneliu Porumboiu. Producció franco-romanesa. Amb Bogdan Dumitrache, Diana Avr?mu?. Enmig d’un rodatge, en Paul, el director, s’ha embolicat amb l’Alina, actriu que interpreta un paper secundari. S’acosta el dia que l’Alina acabarà la feina al plató i en Paul decideix reescriure el guió per a poder filmar una escena de nu amb ella; però l’endemà sempre és un altre dia i en Paul es lleva canviant d’opinió: no vol rodar aquesta escena. De manera que truca a la productora i li diu que també problemes amb la seva úlcera… Vendes internacionals: Wild Bunch. Més informació: Imdb (ang) | Ioncinema-comentari (ang) | Porumboiu in postproduction with A Nine-Minute Interval (FilmNewEurope, 12.12.2012) | Director: Corneliu Porumboiu (Policia, Adjectiu; 12.08h a l’Est de Bucarest) | Nota: Càmera d’Or a Canes 2006, premi del Jurat i premi FIPRESCI de la secció Un Certain Regard a Canes 2009, Corneliu Porumboiu ho té tot per entrar a la Competició amb aquest seu nou llargmetratge, ambientat al món del cinema; oimés en el context de prestigi que els cineastes romanesos de la “nova” fornada tenen en la cursa per la Palma d’Or.

Suzanne. Direcció: Katell QUILLEVÉRÉ. Guió: Katell Quillévéré i Mariette Désert. Producció franco-belga. Amb Sara Forestier (Suzanne), Adèle Haenel (Maria), François Damiens (Nicolas), Paul Hamis (Julien), Anne Le Ny (Mrs. Danvers), Corinne Masiero (Eliane), Lola Dueñas (Irene). La Suzanne i la Marie són inseparables, han viscut una infantesa feliç tot i que la mare se’ls va morir quan eren petites. En Nicolas, son pare, mena la barca tan bé com pot, alhora amorós i maldestre, fins el dia que la Suzanne queda prenyada. Amb l’arribada del petitó Charly, la família s’eixampla. Passen els anys, la Suzanne coneix en Julien, un xicot pèl cràpula, s’enamoren perdudament… Ella se n’anirà amb el Julien, deixant-ho tot darrere seu. Vendes internacionals: Films Distribution. Distribuïdores: Mars. Més informació: Unifrance (fr/ang/esp/jap) | Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Directora: Katell Quillevéré (Un verí violent).

Night Moves. Direcció: Kelly REICHARDT. Guió: Jonathan Raymond i Kelly Reichardt. Producció nordmericana. Amb Dakota Fanning (Dena Brauer), Jesse Eisenberg (Josh Stamos), Peter Sarsgaard (Harmon). Tres ecologistes radicals s’ajunten per a executar l’acció directa més espectacular de la seva vida: fer explotar una presa hidroelèctrica, font autèntica i símbol del consum energètic, de la cultura industrial malbaratadora de recursos contra la qual lluiten. En Harmon (Peter Sarsgaard) és un exmarine, radicalitzat després de lluitar a l’Iraq i a l’Afganistan, que ha deixat enrere la vida militar, si bé segueix sent el mateix mascle alfa temerari de sempre, delerós d’aventures i engrescat per la perspectiva de caos i destrucció. La Dena (Dakota Fanning) és una noia de l’alta societat que ha desertat d’aquell món consumista i se n’ha anat cap a l’oest, tallant els lligams amb la família i s’ha anat radicalitzant cada cop més, cosa que no vol dir que els diners de son pare no li siguin útils de tant en tant. I en Joss (Jesse Eisenberg), el líder del grup, és un militant que s’ha fet a si mateix, dedicat a la protecció de la Terra sigui com sigui; fill de classe mitjana, estudiant diligent, persona tranquil·la per naturalesa, també és molt i molt reservat, calculador i possiblement fred. Més informació: Maybach Film Prod (ang) | Imdb (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Directora: Kelly Reichardt (Meek’s Cutoff, Wendy and Lucy, Old Joy, River of Grass)

Tirez la langue mademoiselle. Direcció: Axelle ROPERT. Producció francesa. Amb Louise Bourgoin, Laurent Stocker, Cédric Kahn. En Boris i en Dimitri, dos germans inseparables, són metges generalistes a París i tots dos s’enamoren de la mare d’una pacient jove. Vendes internacionals: Pyramide. Distribuïdores: Pyramide*. Més informació: Unifrance (fr/ang/esp/jap) | Imdb (ang) | Les Films Pelléas* | Comme Au Cinema (fr) | Directora: Axelle Ropert (La família Wolberg)

Manto Acuífero. Direcció: Michael ROWE. Guió: basat en el conte Secrets, de Tim Winton. Producció mexicana. Amb Zaili Sofia Macias (Caro), Tania Arredondo (Mamá), Arnoldo Picazzo (Felipe). Una nena que passa pel procés de divorci dels pares troba en un jardí i una gallina el refugi per no estar trista. Més informació: Imdb (ang) | La niña, una gallina y un cineasta, juntos (El Universal, 19.07.2012) Michael Rowe culmina su ‘Manto Acuífero’ (Loft Cinema) | Director: Michael Rowe (Any de traspàs)

Jacky au royaume des filles. Direcció: Riad SATTOUF. Guió: Riad Sattouf. Amb Vincent Lacoste (Jacky) , Charlotte Gainsbourg (la Générale), Michel Hazanavicius, Laure Marsac, Didier Bourdon, Noémie Lvovsky, Valérie Bonneton, Anémone. A la república democràtica i popular de Bubunne, les dones tenen el poder, manen i fan la guerra, i els homes porten el vel i s’encarreguen de la llar. Entre aquests, en Jacky, un noi de vint anys, té la mateixa dèria inaccessible que tots els solters del país: casar-se amb la Colonelle, filla de la dictadora, i tenir-hi un munt de nenes. Tanmateix, quan la Générale decideix finalment organitzar un ball per trobar marit a la seva filla, les coses empitjoren per a en Jacky:el maltracten, tot veient com, de mica en mica, se li escapa el somni… Vendes internacionals: Pathé*. Més informació: Imdb (ang) | Orange Studio | Unifrance (fr) | Comme Au Cinema (fr) | Director: Riad Sattouf (Les beaux gosses)

We Come As Friends. Direcció: Hubert SAUPER. Guió: Hubert Sauper. Producció austríaca. Documental que pretén il·lustrar la colonització com un fenomen humà, tant de manera explícita com metafòrica, sense simplismes acusatoris ni propostes polítiques, ni ser un film històric que repassi la colonització des del comerç d’esclaus fins a l’actualitat, en què la cosa segueix per altres camins, més industrials, mes massius i més globals que no pas fa un segle. Més informació: Austrian Film Commission (ang) |  KGP (ang) | Imdb (ang) | Director: Hubert Sauper  | Nota: aquesta pel·lícula és la segona part de la trilogia documental del cineasta sobre esclavatge-colonització-globalització, de la qual formaria part El malson de Darwin.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!