Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

5 de març de 2013
0 comentaris

Canes 2013: Rumors II (D-G)

FOTO Claire Denis

Dones a Canes? L’any passat hi hagué una polèmica inicial, ran del manifest d’unes cineastes en què es denunciava el fet que no s’haguessin programat films realitzats per directores. Aleshores, Thierry Fremaux, delegat general del Festival, va defensar-se tot al·legant que es tria per la qualitat de les pel·lícules i no pel gènere dels autors i que el problema no era del certamen, sinó de la societat, del món del cinema, si hi ha poques dones que fan cinema. Tanmateix, algunes veus van advertir que la resposta autèntica a aquell manifest la trobaríem enguany, amb una presència notable de cintes dirigides per dones a la selecció oficial. I, certament, si atenguéssim als rumors que corren, ja hem esmentat Urszula Antoniak i Sofia Coppola i, ara, en aquest apunt, hi afegim Pascale Ferran i Claire Denis. En un altre punt parlarem de Claire Simon…

Canes 2013: Rumors II (D-G).

Gràcia de Mònaco (Grace de Monaco | Grace of Monaco). Direcció: Olivier DAHAN. Guió: Arash Amel. Producció nord-americano-belgo-italiano-helvètico-francesa. Amb Nicole Kidman (Gràcia de Mònaco), Tim Roth (príncep Rainier III), Milo Ventimiglia (Rupert Allan), Paz Vega (Maria Callas), Robert Lindsay (Aristòtil Onassis), Roger Ashton-Griffiths (Alfred Hitchcock). Any 1962, Grace Kelly, de 32 anys en fa sis que és casada amb el príncep Rainier III, de Mònaco, petit país que travessa una crisi política i financera amb la França de Charles De Gaulle. Distribuïdores: The Weinstein Company* | Lucky Red*. Més informació:  Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Director: Olivier Dahan (La vie en rose)

El majordom (The Butler). Direcció: Lee DANIELS. Guió: Lee Daniels i Danny Strong, basat en l’article “A Butler Well Served by This Election”, de Wil Haygood, publicat al Washinton Post (01.11.2008). Producció nord-americana. Amb Forest Whitaker (Cecil Gaines), Oprah Winfrey (Gloria Gaines), Alan Rickman (Ronald Reagan), Jane Fonda (Nancy Reagan), Robin Williams (Dwight Eisenhower), Melissa Leo (Mamie Eisenhower), John Cusack (Rochard Nixon), James Marsden (John F. Kennedy), Minka Kelly (Jackie Kennedy), Liev Schreiber (Lyndon B. Johnson),  Orlando Eric Street (Barack Obama), Nelsan Ellis (Martin Luther King Jr.), Alex Pettyfer (Thomas Westfall). Un majordom de la Casa Blanca ha servit vuit presidents l decurs de tres dècades. Distribuïdores: eOne Films Spain* | Metropolitan Filmexport* | Videa* | The Weinstein Company*. Més informació: Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Director: Lee Daniels (Precious, The Paperboy). Nota: no crec que els hagin quedat ganes de tornar a Canes, després de l’esbroncada de l’any passat a The Paperboy; però els programadors del Festival tenen una flaca per Daniels i els camins dels germns Weinstein són insondables…

Els bastards (Les salauds | Bastards). Direcció: Claire DENIS. Guió: Claire Denis i Jean-Pol Fargeau. Producció germano-francesa. Amb Vincent Lindon (x), Chiara Mastroianni (x), Julie Bataille (x), Michel Subor (x), Christophe Miossec (x), Alex Decas (x), Lola Creton (x), Grégoire Colin (x). En Marco Silvestri, capità d’un vaixell de contenidors, ha de tornar sobtadament a París. La Sandra, la seva germana, està desesperada perquè el marit se li ha suïcidat, el negoci familiar s’enfonsa i la seva filla ha començat a rebre atenció psiquiàtrica. La Sandra n’acusa com a responsable, l’Edouard Laporte, poderós home de negocis. Decidit a trobar el punt feble d’aquest home i a executar una venjança terrible pel mal que li ha causat a la família, en Marco s’instal·la a l’edifici on la Raphaëlle, que és l’amant de Laporte, viu amb son fill. Però en Marco no ha previst les vergonyoses i secretes manipulacions de la Sandra… ni enamorar-se de Raphaëlle… Vendes internacionals: Wild Bunch Int. Distribuïdores: Wild Bunch*. Més informació: Unifrance (fr) | Imdb (ang) | Directora: Claire Denis.

Per molts anys (Joyeux anniversaire | Happy Birthday). Direcció: Denis DERCOURT. Producció franco-germànica. Més informació: Unifrance (fr) | Imdb (ang) | Director: Denis Dercourt (La tourneuse de pages, Demain des l’aube)

Réalité. Direcció: Quentin DUPIEUX. Guió: Quentin Dupieux. Producció nord-americano-francesa. Amb Alain Chabat (Jason), Jonathan Lambert (Bob), Élodie Bouchez (Alice), Jon Heder (Denis). Tres històries… tres graus de realitat. La Realité, una nena de vuit anys troba una misteriosa casset i les ganes de mirar-la es converteixen en una autèntica dèria. En Denis, presentador televisiu carrincló, perd sobtadament la confiança en ell mateix, ran d’una imaginària malaltia de la pell, i comença a pensar que el persegueixen, fins a perdre el cap ràpidament. En Jason, cineasta fracassat, aconsegueix convèncer en Bob, un productor tèrbol, que li financiï el seu primer film de terror; però malgrat els consells de l’Alice, la seva dona psiquiatra, a en Jason se li fonen els ploms, confonent somnis i realitat. Les històries i els personatges van entrelligant-se… Distribuïdores: Diaphana*. Més informació: Unifrance (fr) | Imdb (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Director: Quentin Dupieux.

Bird People. Direcció: Pascale FERRAN. Guió: Pascale Ferran, Guillaume Bréaud. Producció francesa. Amb Anais Demoustier (Audrey Camuzet), Josh Charles (Gary Newman), Radha Mitchell (Elisabeth Newman), Clark Johnson (McCullan), Roschdy Zem (Simon), Hippolyte Girardot (Vengers). Un nord-americà arriba a París, es registra en un hotel, apaga el mòbil i comença una nova vida. La història d’aquest filmes desenvolupa, efectivament, als voltants de París, entre un aeroport i un hotel internacional de la zona aeroportuària. Per allà corre tota mena de gent, de passada o perquè viuen o treballen en aquells rodals. La pel·lícula, que es presenta com a molt contemporània, no tan sols intenta descriure el món d’avui, sinó també les esperances i somnis de cadascú en un ambient social marcat per l’aparició del sobrenatural. Vendes internacionals: Films Distribution. Distribuïdores: Diaphana*. Més informació: Archipel 35 (fr/ang) |  Unifrance (fr) | Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Directora: Pascale Ferran (Lady Chatterley) | Nota: després de l’impressionant èxit de Lady Chatterley, que passà de llarg del Festival, Canes té l’oportunitat de “recuperar” aquesta cineasta francesa, que el 1990 participà en la competició de curtmetratges amb Le baiser i el 1994 guanyà la Càmera d’Or amb Petits arrengements avec les morts.

La dona invisible (The Invisible Woman). Direcció: Ralph FIENNES. Guió: Abi Morgan, basat en el llibre The Invisible Woman, de Claire Tomalin. Producció nord-americano-anglesa. Amb Ralph Fiennes (Charles Dickens), Felicity Jones (Nelly Ternan), Michelle Fairley (Caroline Graves), Kristin Scott Thomas (Catherine Ternan), Tom Hollander (Wilkie Collins). Al cim de la seva carrera literària, Charles Dickens coneix Nelly Ternan, un noia jove que es converteix en la seva amant fins a la seva mort. Distribuïdores: Metropolitan Filmexport* | Warner Bros. Italia*. Més informació: Imdb (ang) | Director: Ralph Fiennes (Coriolà).

A los ojos. Direcció: Vicky i Michel FRANCO. Guió: Michel Franco. Producció mexicana. Amb Mónica del Carmen, Omar Moreno. Omar, d’onze anys, té una malaltia crònica a tots dos ulls, cos que no li deixa fer una vida normal. La seva mare, Mónica, treballa en una fundació dedicada a integrar i rehabilitar nens i joves que viuen al carrer. El temps passa i les dificultats per a aconseguir un trnsplantament de còrnia per al seu fill la duen a prendre una decisió delicada. Se’n val de Benjamín, un d’aquells nois de carrer, a qui coneix de fa temps i amb qui manté un vincle de confiança, per a treure’n profit i salvar el seu fill. Més informació: Popfilms (esp) | Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Revela Franco que su filme “A los ojos” será totalmente diferente (Milenio, 22.07.2012) | A los ojos, nuevo filme de Michel Franco, está listo (Crónica, 22.07.2012) | Directors: Michel Franco (Daniel i Ana, Después de Lucía), Vicky Franco.

Adéu al llenguatge (Adieu au langage | Goodbye to Langage 3D). Direcció: Jean-Luc GODARD. Guió: Jean-Luc Godard. Amb  Héloise Godet, Zoe Bruneau, Kamel AbdelliJessica Erickson, Richard Chevallier. Un home solter i una dona casada es coneixen/ Els agrada, diuen, aixecar els punys al vol/ Un gos ronda entre el camp i la ciutat/Les estacions passen/ L’home i la dona es tornen a trobar/ El gos és amb ells/ L’un és en l’altra,/ l’altre és en l’un/ i són tres/ L’exmarit ho fot tot enlaire/ Una segona pel·lícula comença:/ com la primera,/ i encar no./ De la raça humana es passa a la metàfora./ Això acaba en un lladruc/ i en un plor de nadó./ Mentrestant haurem vist/ gent parlant de la desaparició del dòlar/ de la veritat a les matemàtiques/ i de la mort d’un pit-roig. Vendes internacionals: Wild Bunch International. Més informació: Imdb (ang) | Director: Jean-Luc Godard.

El desconegut del llac (L’inconnu du lac). Direcció: Alain GUIRAUDIE. Guió: Alain Guiraudie. Producció francesa. Amb Pierre Deladonchamps, Christophe Paou, Patrick Dassumçao. En Franck té 40 anys i passa les tardes d’estiu a la vora d’un llac, punt de trobades anònimes d’homosexuals. Comparteix la vida amb dos homes. Amb el primer, l’Henri, trava una amistat molt forta i absolutament casta, perquè l’ Henri ha renunciat al sexe. Amb l’altre, en Michel, és un amor físic i apassionat. I tanmateix en Franck va veure com en Michel va matar el seu anterior amant… Vendes internacionals: Les Films du Losange.  Més informació: Les Films du Worso | Les Films du Losange | Imdb (ang) | Director: Alain Guiraudie (Pas de repos pour les braves, Le roi de l’evasion)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!