Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

9 de febrer de 2013
0 comentaris

Berlín 2013 · Competició: “Closed Curtain”, de Jafar Panahi i Kamboziya Partovi

FOTO © Closed Curtain, de Jafar Panahi i Kamboziya Partovi

Seleccionar en competició una pel·lícula de Jafar Panahi és un gest valent, agosarat, de radical coherència en la lluita per la llibertat d’expressió al món. Ja no es tracta de programar solidàriament algun o altre film d’aquest cineasta que la tirania islamista de l’Iran ha sentenciat, li ha prohibit sortir de l’Iran i dirigir pel·lícules; ja no es tracta d’organitzar un acte de protesta al marc d’un certamen internacional; ni tampoc de passar-li en sessió especial un document audiovisual que algú ha colat per la duana amb llapis de memòria. No, la Berlinale va més lluny i li selecciona com a candidata a l’Ós d’Or una obra, rodada clandestinament, que reflexiona sobre la reclusió del creador, sobre el tancament col·lectiu. Panahi l’ha rodada a l’interior d’una casa, amb la participació al davant i al darrere de la càmera de Kamboziya Partovi, coguionista d’ El cercle, que mena la seva pròpia carrera com a director, havent participat a la Berlinale el 1991, amb Mahi, i havent tingut proposada als Oscar la seva Café Transit, premiada al festival del Mar del Plata.

Closed Curtain (Pardé)

Directors: Jafar Panahi i Kamboziya Partovi. Guió: Jafar Panahi. Producció: Jafar Panahi Film Production (Iran). Durada: 1h46.

Repartiment: Kamboziya Partovi (Escriptor), Maryam Moghadam (Melika), Jafar Panahi (Jafar Panahi), Hadi Saeedi (germà de Melika), Azadeh Torabi (Germana de Melika).

Sinopsi: Tant l’un com l’altre estan entrampats: l’home amb el gos que no li permeten tenir, perquè la llei islàmica ho considera impur, i la noia que participa en una festa il·legal a la vor de la mar Càspia. S’atrinxeren en una vil·la aïllada amb les cortines tancades i mirant-se de cua d’ull. Per què s’ha afaitat el cap, ell? Com sap ella que la policia la segueix? Tant l’un com l’altre són ara presoners en una casa sense vistes enmig d’una hostil boira ambiental. A la policia se la pot sentir de lluny, però també el só relaxant de la mar. Una vegada miren fugaçment el cel de nit ple d’estels, per a tornar a retirr-se rere els seus murs protectors. Tenim en pantalla gent fora de la llei, en tots els sentits del terme? O aquest home i la noia són només fantasmes o producte de la imaginació d’un cineasta a qui ja no es permet treballar? El director entra en escena i s’obren les cortines. La realitat retorna, però la ficció no l’abandona, no el deixa de petja. Una situació absurda: dos personatges d’un guió, buscant i observant el seu director.

Vídeos: Tràiler VO. Altres vídeos: Tràiler.

***

BERLÍN 2013 Competició: Closed Curtain (al/ang)

Premis a Berlín 2013: Millor Guió.

***

Vendes internacionals: uConnect. Distribuïdores confirmades abans o durant Berlín 2013: pendent. Més informació: Web oficial | Imdb (ang).

Informacions, incloses novetats de distribució: pendent.

Altres festivals: pendent. Altres Premis: pendent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!