Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

8 de febrer de 2013
0 comentaris

“La plaga”, debut de la catalana Neus Ballús, es projecta avui a la Berlinale 2013

FOTO Neus Ballús, directora que debuta amb La Plaga

Al Fòrum del Festival de Berlín es projecta avui l’únic film del certamen en què (que hàgim detectat) es parla català: La plaga, de Neus Ballús. Es tracta d’ una pel·lícula d’històries creuades, que ofereix un sorprenent retrat de la vida a la perifèria de Barcelona. Els protagonistes no són actors, sinó que s’interpreten a si mateixos, després d’un treball conjunt amb la directora de més de quatre anys. Aquest llarg procés li ha servit a Ballús per mostrar la incertesa i l’esperit de rebel·lia que caracteritza l’Espanya de la crisi.

Neus Ballús (Mollet del Vallès, 1980) és llicenciada en Comunicació Audiovisual i Màster en Documental de Creació per la Universitat Pompeu Fabra. Els seus primers curtmetratges, La Gabi (2006) i L’avi de la càmera (2005), són dos retrats documentals d’uns personatges captivadors: un transexual d’una comunitat molt tradicional de Nicaragua, i un avi que acaba de descobrir la seva passió per fer pel·lícules. Totes dues obres van ser molt ben rebudes en el circuit de festivals internacionals de curtmetratges. Després Ballús va fer un gir cap a una manera radicalment original de filmar amb Immersió (2009), un documental íntegrament filmat sota l’aigua en una piscina pública. La pel·lícula va rebre el Premi al Millor Curtmetratge a ALCINE . Ballús combina la seva tasca de directora amb l’edició per a altres cineastes. La Plaga és el seu primer llargmetratge.

La Plaga (La Plaga | The Plague)

Director: Neus Ballús. Guió: Neus Ballús, amb la col·laboració de Pau Subirós. Script editors: Iñaki Lacuesta, Isa Campo. Producció: El Kinògraf (Catalunya), en coproducció amb Televisió de Catalunya i en associació amb Arte France. Amb el suport, entre d’altres, de: Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra (IDEC), Berlinale Talent Campus – Doc Station 2011. Idiomes versió original: català, castellà, ilocano, moldau i rus. Durada: 1h25.

Intèrprets: Raül Molist, Maria Ros, Rosemarie Abella, Iurie Timbur, Maribel Martí .

Sinopsi: En Raül, un pagès que intenta fer producció ecològica, contracta en Iurie perquè l’ajudi en les feines del camp. En Iurie és un lluitador moldau de lluita lliure, però per guanyar-se la vida ha de treballar del que sigui. De mica en mica, les històries d’aquests dos homes van entrellaçant-se amb les de tres dones solitàries: la Maria, una dona gran que ha de deixar la casa pairal on sempre ha viscut per anar-se’n a viure a una residència de gent gran; la Rose, una infermera filipina que acaba d’arribar al país, i la Maribel, una prostituta que cada cop té menys clients. Els destins de tots aquests personatges s’entrelliguen a mesura que l’estiu avança…

***

Vídeos: Tràiler VO. Altres vídeos: Tràiler.

***

BERLÍN 2013 Fòrum: La Plaga (al/ang)

***

Vendes internacionals: Pendent. Distribuïdores confirmades abans o durant Berlín 2013: pendent. Més informació: Facebook (cat) | Web oficial (cat/esp/ang) | Catalan Films (cat) | Imdb (ang).

Informacions, incloses novetats de distribució: pendent.

Altres festivals: pendent. Altres Premis: pendent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!