Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

30 de setembre de 2012
0 comentaris

Sant Sebastià 2012: els premis

FOTO © Donostia Zinemaldia François Ozon, triomfador a Sant Sebastià 2012

Tot i que no he pogut fer el seguiment de la 60a edició del Festival de Sant Sebastià des d’aquest blog, hi vull deixar constància dels premis de la Secció Oficial.

El Jurat de la Secció Oficial, conformat per la productora Christine Vachon, productora (Presidenta), l’actor Ricardo Darín, el guionista Michel Gaztambide, la directora Mia Hansen-Love, el director de fotografia Peter Suschitzky, la cineasta Julie Taymor i el director Agustí Villaronga, han atorgat el palmarès següent:

Premis de la Secció Oficial.

Petxina d’Or a la Millor Pel·lícula: Dins de casa (Dans la maison | In the House | En la casa). Direcció: François OZON. Producció francesa. Amb Fabrice Luchini, Kristin Scott Thomas, Emmanuelle Seigner, Denis Menochet, Ernst Umhauer. Comèdia dramàtica, que adapta la peça El chico de la última fila, de Juan Mayorga. Un professor de francès està força desenganyat i particularment empipat amb els seus alumnes. Tanmateix, entre aquests n’hi ha un, assegut sempre discretament al fons de la classe, que destaca per tenir una capacitat d’observació que arriba a ser subtil voyeurisme. No només crida l’atenció d’aquest ensenyant: també té fascinat un company, la família del qual l’apassiona de manera ben estranya. Fins al punt que, engrescat pel professor, seguirà escrivint una redacció que, a tall de fulletó, anirà endinsant-se en l’univers d’aquesta família… Però també en la del professor. La realitat i la ficció es van entrelligant fins a confondre’s del tot. Ara bé: quina en porta de cap aquest noi i fins on durà les seves maniobres? Vídeos: Tràiler VO. Vendes internacionals: Wild Bunch. Distribuïdores: Golem | Mars. Més informació: Web oficial (fr) | Comme Au Cinema (fr) | Imdb (ang). Altres festivals: Toronto 2012 · Special Presentation. Durada: 1h45. Sobre el director: François Ozon (París, França, 15.11.1967).

Premi Especial del Jurat: Blancaneu (Blancanieves). Direcció: Pablo BERGER. Producció basco-catalano-francesa. Amb Maribel Verdú, Daniel Giménez Cacho, Pere Ponce. Concebuda com un nou homenatge al cinema mut, en blanc i negre, aquest melodrama gòtic inspirat en el popular conte dels germans Grimm s’ambienta al sud d’Espanya als anys vint; en què Blancaneu és Carmen, noia molt bella que fuig del passat marcat pel turment de la seva terrible madrastra, Encarna, tot emprenent un  viatge apassionant amb uns nous amics: una colla de toreros nans. Vídeos: Tràiler. Distribuïdores: Wanda*. Més informació: CatalanFilms (cat) | Web oficial (esp/ang) | La Butaca (esp) | | Imdb (ang). Altres festivals: Toronto 2011 · Discovery. Premis: Precandidata de l’acadèmia espanyola als Oscar. Durada: 1h38. Sobre el director: Pablo Berger (Bilbao, País Basc, 1963).

Petxina d’Argent al Millor Director: Fernando Trueba, per L’artista i la model (El artista y la modelo). Producció espanyola. Amb Jean Rochefort, Aida Folch, Claudia Cardinale, Götz Otto, Chus Lampreave. Rodada a la Garrotxa. Estiu de 1943, al Rosselló, Marc Gros, esculptor famós  ja molt gran d’edat, cansat de la vida i de veure com els homes han pogut entrar en la follia de la guerra, retroba el delit de tornar a treballar i fer encara una darrera obra, gràcies a l’arribada d’una noia catalana que ha fugit del camp de refugiats. Vídeos: Tràiler VOSE. Distribuïdores: Alta Films. Més informació: La Butaca (esp) | Imdb (ang). Premis: Precandidata de l’acadèmia espanyola als Oscar. Durada: 1h44. Sobre el director: Fernando Trueba (Madrid, Espanya, 18.01.1955).

Petxina d’Argent a la Millor Actriu, ex-aequo: Macarena García, per Blancaneu, i Katie Coseni, per Foxfire (Foxfire: Confessions of a Girl Gang | Foxfire, confessions d’un gang de filles). Direcció: Laurent Cantet. Producció franco-canadenca. Amb Raven Adamson, Katie Coseni, Claire Mazarolle. Basada en la novel·la Foxfire: Confessions of a Girl Gang (1993), de Joyce Carol Oates (Wkp i declaracions), que ja donà peu al film Foxfire (1996), d’Annette Haywood-Carter, amb Angelina Jolie, entre d’altres. A la dècada dels cinquanta, en un poblet al nord de l’estat de Nova York, les mosses protagonistes formen una banda anomenada “Foxfire” i es reconeixen per una flama tatuada al seu cos: no poden acceptar que les segueixint humiliant i discriminant i emprenen un camí de venjança, alhora que breguen per a aconseguir viure d’acord a les pròpies regles. Vendes internacionals: Memento Films Int. Distribuïdores: GolemHaut et Court. Més informació: Comme Au Cinéma (fr) | Imdb (ang). Altres festivals: Toronto 2012 · Special Presentation. Durada: 2h23. Sobre el director: Laurent Cantet (Melle, Deux-Sevres, França, 15.06.1961)..

Petxina d’Argent al Millor Actor: José Sacristán, per El mort i ser feliç (El muerto y ser feliz | The Dead Man and Being Happy). Direcció: Javier Rebollo. Producció catalano-franco-hispano-argentina. Amb José Sacristán, Roxana Blanco, Fermí Reixach, Vicky Peña. La història d’un assassí a sou que no assassina; una història de pistoles que no disparen, de gossos i carretera. A l’últim pis d’un hospital de Buenos Aires, un home espanyol s’adona que s’està morint i decideix fugir, anant cap al nord, cap a on sigui, ja que allò que li interessa és viure la sensació de moviment de no aturar-se mai: ell, que havia estat un criminal, coneix bé la mort i serenament s’hi acosta, això sí, vagarejant per carreteres secundàries, gairebé a tall de protagonista d’una moderna novel·la de cavalleries, en què una dona amb qui ha topat li fa d’escuder. Vídeos: Tràiler VO. Més informació: CatalanFilms (cat) | Imdb (ang). Durada: 1h34. Sobre el director: Javier Rebollo (Madrid, Espanya, 1969).

Premi a la Millor Fotografia: Touraj Aslani, per Rhino Season (Fasle Kargadan). Direcció: Bahman Ghobadi. Producció turca. Amb Behrouz Vossoughi, Monica Bellucci, Yilmaz Erdogan. Film polític l’acció del qual abraça des de la revolució iraniana fins a avui en dia i alhora una història d’amor: en Sahel, poeta kurd-iranià a qui alliberen de presó al cap de trenta anys, mira de retrobar-se amb la dona, que el té per mort. Vídeos: Tràiler VO. Més informació: Facebook | Imdb (ang). Altres festivals: Toronto 2012 · Special Presentation. Durada: 1h43. Sobre el director: Bahman Ghobadi (Baneh, Iran, 01.02.1969). .

Premi al Millor Guió: François Ozon, per Dins de casa (Dans la maison | In the House | En la casa).

Menció Especial del Jurat: L’atemptat (The Attack | El atentado). Direcció: Ziad DOUEIRI. Producció libano-franco-qataro-belga. Amb Ali Suliman, Evgenia Dodena, Raymond Amsalem. Adaptació de la novel·la epònima de Yasmina Khadra: el dilema moral d’un cirurgià israelià, d’origen palestí, quan li fan saber que la seva dona ha mort en un atemptat, que ella ha provocat, en què hi ha hagut setze altres persones mortes. Distribuïdores: Alta Films. Més informació: Imdb (ang). Altres festivals: Toronto 2012 · Special Presentation. Durada: 1h35. Sobre el director: Ziad Doueiri.

Més informació sobre els premis de Sant Sebastià 2012, clicant aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!