Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

5 de setembre de 2012
0 comentaris

Peter Brook, Manoel de Oliveira, Marco Bellocchio: tres gran noms, avui a Venècia

FOTO (Francesca Fago – 01 Distrib.) Isabelle Huppert, a Bella dorment, de Marco Bellocchio

Dia de noms, avui a la Mostra de Venècia. I tan venerables com el centenari Manoel de Oliveira, el prestigiós Peter Brook i el veteraníssim Marco Bellocchio.

Veurem si, arribada l’hora de la veritat, es confirmen els rumors segons els quals la pel·lícula de Bellocchio seria molt i molt potent. Bella dorment (Competició), amb Toni Servillo, Isabelle Huppert, Alba Rohrwacher, segueix diversos personatges durant el sis últims dies de vida d’una dona que acabà amb la mort assistida enmig d’un gran debat a al societat italiana. Fora de competició, el fill de Peter Brook presenta La corda fluixa , documental sobre els secrets del mètode teatral de son pare, i Manoel de Oliveira fa conèixer En Gebo i l’ombra, drama social, ambientat a final del segle XIX, però de ressons molt actuals, adaptació de la peça tetral homònima de Raul Brandão, sobre un patriarca honorable i empobrit que se sacrifica per a protegir el fill fugitiu, amb un repartiment que combina els seus habituals Leonor Silveira, Ricardo Trêpa i Luís Miguel Cintra, amb noms com Michael Lonsdale, Claudia Cardinale i Jeanne Moreau.

Marcant contrast, els programadors combinen tota aquesta proposta amb la del jovenívol i díscol Harmony Korine, que estrena en competició Spring Breakers. La cosa va de quatre mosses eixelabrades que es troben en un bon embolic, molt més penal que el que es munten les xicotes d’ Araf, que passen de la buida monotonia d’una benzinera a viure un triangle apassionat i tràgic amb un camioner (Horitzons). Molt diferent és el tàndem protagonista de Fly with the Crane, fabricants de taüts, ara ja molt envellits, quan la societat ja no enterra sinó que crema els morts (també Horitzons)

Una selecció de films que es projecten dimecres 5 de setembre a la Mostra de Venècia.

Competició.

Bella dorment (Bella addormentata). Direcció: Marco BELLOCCHIO. Producció italo-francesa. Amb Toni Servillo, Isabelle Huppert, Alba Rohrwacher. A diferents indrets d’Itàlia, durant els sis últims dies d’Eluana Englaro, diversos personatges de fantasia, de fe i ideologies diferents, la història dels quals s’entrelliga emotivament amb el que va viure Eluana Englaro, en una reflexió existencial sobre el perquè de la vida i de l’esperança malgrat tot. Vídeo: Tràiler VO. Més informació: 01Dist (it) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 1h55. Sobre el director: Marco Belocchio (Piacenza, Itàlia, 09.11.1939).

Spring Breakers. Direcció: Harmony KORINE. Producció nord-americana. Amb James Franco, Selena Gómez, Vanessa Hudgens. Quatre mosses que han robat en un restaurant, per a finançar-se unes vacances de primavera, van a parar a la garjola i es troben que els ajuda un traficant d’armes i droga, a canvi que li facin una feina bruta. Més informació: Facebook oficial | Twitter oficial | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent- | Toronto 2012 · Special Presentation (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 1h32. Sobre el director: Harmony Korine (Bolinas, Califòrnia, EUA, 04.01.1973).

Fora de Competició.

En Gebo i l’ombra (O Gebo e a Sombra | Gebo and The Shadow | Gebo et L’ombre). Direcció: Manoel de OLIVEIRA. Producció franco-portuguesa. Amb Michael Lonsdale, Claudia Cardinale, Jeanne Moreau, Leonor Silveira, Ricardo Trêpa, Luís Miguel Cintra. Drama social, ambientat a final del segle XIX, però de ressons molt actuals, adaptació de la peça tetral homònima de Raul Brandão, sobre un patriarca honorable i empobrit que se sacrifica per a protegir el fill fugitiu. Vídeo: Tràiler VOSP. Més informació: Epicentre (fr) | O Som e A Fúria (ang) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Toronto 2012 · Masters (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 1h35. Sobre el director: Manoel de Oliveira (Porto, Portugal, 11.12.1908).

La corda fluixa (Sur un fil… | The Tightrope). Direcció: Simon BROOK. Producció franco-italiana. Amb Peter Brook, Yoshi Oida, Shantala Shivalingappa. Documental en què el fill de Peter Brook mostra els secrets del mètode teatral de son pare, amb la participació de vells companys d’escena i de valors emergents, convocats a participar en un exercici anomenat “La corda fluixa”, mentre els enregistren cinc càmeres ocultes (per a preservar-los l’espontaneïtat). Més informació: FilmsDistribution (ang) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Imdb (ang). Durada: 1h23. Sobre el director: Simon Brook.

Horitzons (llargmetratges).

Araf (Araf | Araf – Somwhere in Between). Direcció: Ye?im USTAOGLU. Producció franco-germano-turca. Amb Neslihan Atagüll, Baris Hacihan, Özcan Denis. Dues nois que treballen en una benzinera, menen una vida monòtona, a penes entretinguda amb alienadors programes televisius, fins que els arriba un camioner que els desferma passions i s’esdevé el triangle amorós i la tragèdia, esvaint-se’ls-hi de cop la innocència infantil que encara traginaven. AP: Film Press Plus. Vendes internacionals: The Match Factory.  Més informació: Mostra de Venècia [enllaç no permanent] | Imdb (ang). Durada: 2h04. Sobre la directora: Ye?im Ustao?lu (Kars, Turquia, 18.11.1960).

Fly with the Crane (Gaosu Tamen Wo Cheng Baihe Qu Le). Direcció: LI Ruijun. Producció xinesa. Amb Ma Xingehun, Tang Long, Wang Siyi. Havien estat els fusters del poble i havien fet els taüts per a tothom; però ara ja són molt grans i, a més, s’ha imposat la incineració. Sentint propera la mort, un d’ells proposa de fer-se el propi taüt. En acabat, l’altra se’n va una temporada i, en tornar, el company ja no hi és. Com que li diuen que és enterrat a prop d’un llac, se n’hi en va i hi torna cada dia, tot esperant que una grua blanca se l’endugui al cel, abans la gent no el converteixi en un pilonet de cendra… AP: Film Press Plus. Més informació: Mostra de Venècia [enllaç no permanent] | Toronto 2012 · Contemporary World Cinema (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 1h30. Sobre el director: Li Ruijun.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!