Locarno 2012: el palmarès

FOTO © Festival del film Locarno La noia d’enlloc, de Jean-Claude Brisseau, la triomfadora a Locarno 2012

El Jurat del Concurs Internacional de Locarno 2012, presidit per Apichatpong Weerasethakul, i conformat també pel guionista, productor i director Roger Avary; el cineasta sud-coreà Im Sang-soo; la directora, guionista i actriu francesa Noémi Lvovsky i l’escriptor suís establert a Londres,  Hans Ulrich Obrist, ha fet públic el seu palmarès, sobre la vintena de pel·lícules que han participat al Concurs Internacional.

Locarno 2012. Palmarès Competició Internacional.

Lleopard d’or.

La noia d’enlloc (La fille de nulle part | The Girl from Nowhere). Direcció: Jean-Claude BRISSEAU. Producció francesa. Amb Jean-Claude Brisseau, Virginie Legeay. Un professor de matemàtiques retirat acull a casa seva una noia que ha trobat ferida; però mentre es refà, aquell pis es converteix en el teatre de fenòmens misteriosos. Més informació: Locarno 2012. Durada: 1h31. Estrena mundial. Sobre el director: Jean-Claude Brisseau (17.07.1944), autor —força enderiat en la sexualitat femenina— de films com À l’aventure (2008), Els àngels exterminadors (2006), Noce Blanche (1989).

Premi Especial del Jurat.

Somebody Up There Likes Me. Direcció: Bob BYINGTON. Producció nord-americana. Amb Keith Poulson, Nick Offerman, Jess Weixler, Stephanie Hunt, Marshall Bell. Trenta-cinc anys en la vida de dos amics i la dona que tots dos admiren. Vídeo: Tràiler VO. Altres Festivals: SXSW 2012. Més informació: Locarno 2012 | Imdb (ang). Durada: 1h76. Estrena internacional. Sobre el director: Bob Byington, director, guionista i actor del cinema independent nord-americà, conegut per Harmony and Me (2009) i RSO [Registered Sex Offender] (2008).

Lleopard a la Millor Direcció.

YING Liang, per Quan es fa fosc (Wo Hai You Hua Yao Shuo | When Night Falls).  Producció sud-coreana. Amb Nai An, Kate wen, Sun Ming. Una mare espera trobar-se amb el seu fill, que és un assassí. Vendes internacionals: Jeonju International Film Festival. Més informació: Locarno 2012. Durada: 1h10. Estrena internacional. Sobre el director: Ying Liang (Xangai, la Xina).

Lleopard a la Millor Interpretació Femenina.

Nai An, per Quan es fa fosc (Wo Hai You Hua Yao Shuo | When Night Falls), de YING Liang.

Lleopard a la Millor Interpretació Masculina.

Walter Saabel, per La brillantor del dia (Der glanz des tages | The Shine of Day). Direcció: Tizza COVI i Rainer FRIMMEL. Producció austríaca. Amb Philipp Hochmair, Walter Saabel. Un actor jove i d’èxit viu pel Teatre, aprenent textos, assajant i actuant, i va perdent el contacte amb la realitat, fins que comença una ambígua amistat amb un rodamón i topa amb el destí d’un seu veí, adonant-se que la vida no és només un escenari. Més informació: Locarno 2012. Durada: 1h30. Estrena mundial. Més informació: DerGlanzDesTages (ang). Sobre els directors: Tizza Covi (Bolzano, Tirol del Sud, 1973) i Rainer Frimmel (Viena, Àustria, 1971), coautors de La pivellina (2007).

Menció Especial del Jurat del Concurs Internacional.

A l’extraordinari personatge Candy, del film L’últim cop que vaig veure Macau (A última vez que vi Macau | The Last Time I Saw Macao). Direcció: João Pedro RODRIGUES i João RUI GUERRA Da MATA. Coproducció luso-francesa. Amb João Pedro Rodrigues, João Rui Guerra Da Mata, Cindy Crash. Vendes internacionals: Films Boutique. Més informació: Locarno 2012 | Imdb (ang). Durada: 1h25. Estrena mundial.  Pel Jurat: la poderosa presència de Candy en la seva absència ha ressonat entre els membres del Jurat com una representació de l’immens valor del cinema portuguès quan l’ensorrament de sistemes governamentals i socials posa en perill l’art cinematogràfic arreu del món.

***

El Jurat del concurs Cineastes del Present, presidit pel cineasta Mahamat-Saleh Haroun, i conformat també per l’actriu portuguesa  Ana Moreira; el director nord-americà  Alex Ross Perry; el productor suís de la cadena ARTE Luciano Rigolini, i el cineasta de Malàisia Yuhang Ho, ha fet públic el seu palmarès, sobre la uinzena de pel·lícules que han participat al Concurs Cineastes del Present.

Locarno 2012. Palmarès Cineastes del Present.

Lleopard d’Or Cineastes del Present – Premi George Foundation.

Inori. Direcció: Pedro GONZÁLEZ-RUBIO. Producció japonesa. Amb Sakae Hukui, Shigehumi Kotani, Tetsuo Yanase, Noriko Ikeo. A Kannogawa, indret muntanyós que havia estat força animat, ara només hi viuen uns quants habitants, que reflexionen sobre el passat i els cicles de la vida. Més informació: Imdb (ang). Durada: 1h12. Sobre el director: Pedro González-Rubio, nascut a Brussel·les, estudià periodisme a Mèxic i Cinema a la London Film School; guanyà el premi Horitzonts de Sant Sebastià 2005 amb Toro negro (codirigida amb Carlos Armella) i debutà en solitari amb Alamar (2009), que (presentat a Berlín 2010) li valgué un premi al Nara International Film Festival consistent a fer possible el seu nou projecte: Kami Kemuri, finalment anomenat Inori.

Premi a la Millor Direcció Emergent.

Joel POTRYKUS, per Ape. Producció nord-americana. Amb Joshua Burge, Gary Bosek, Teri Nelson, Benjamin Riley. Al cap d’anys de frustracions, en Trevor, còmic a temps parcial i piròman la resta de la jornada, finalment aboca la seva ràbia al carrer. Durada: 1h26. Estrena mundial. Més informació: Imdb (ang). Sobre el director: primer llargmetratge del curtmetratgista Joel Potrykus.

Premi Especial del Jurat Cineastes del Present.

Not in Tel Aviv. Direcció: Nony GEFFEN. Producció israeliana. Amb Nony Geffen, Romy Aboulafia, Yaara Pelzig. En perdre la feina, un professor frustrat decideix arrossegar-ho tot, en la seva caiguda. En pocs dies, segresta una estudiant jove, restableix el contacte amb el seu amor d’institut, perdona un vell amic, mata la mare, desafia un grup feminista, una estrella del cinema, la policia i les convencions que l’ofeguen a la seva ciutat petita i insípida. Durada: 1h22. Estrena mundial. Sobre el director: primera pel·lícula de Nony Geffen.

Menció Especial del Jurat Cineastes del Present.

Tectonics. Direcció: Peter BO RAPPMUND. Producció nord-americana. Documental. Estudi de les qualitats físiques i dilemes metafísics de la frontera entre els Estats Units i Mèxic, segueix la topografia de la ratlla de demarcació i dels voltants, des del Golf de Mèxic a l’Oceà Pacífic. Més informació: Imdb. Durada: 1h00. Sobre el director: Peter Bo Rappmund, documentalista.

***

El Jurat de la Primera Pel·lícula, conformat pel crític de The New York Times, Dennis Lim; el crític de la russa Séance, Boris Nelepo, i la programadora cinematogràfica japonesa  Abi Sakamoto, han emès el seu veredicte, d’entre les primeres pel·lícules projectades a la Competició Internacional, al concurs Cineastes del Present i a la Piazza Grande.

Locarno 2012. Palmarès Primera Pel·lícula.

Lleopard a la Millor Primera Pel·lícula.

Memories Look at Me (Ji Yi Wang Zhe Wo | Memories Look at Me). Direcció: SONG Fang. Producció xinesa. Amb Ye Yu-zhu, Song Di-jin, Song Fang, Song Yuan. Produïda pel gran Jia Zhang-ke, amb el suport de l’Hubert Bals Fund del Festival de Rotterdam, segueix l’estada de l’autora a ca’ls pares (Nanjing): el retrobament, el temps que no passa en va, les converses, els records…  Durada: 1h27. Primer llargmetratge. Estrena mundial. Sobre la directora: Song Fang (Jiansu, la Xina) era una estudiant de cinema que treballava de mainadera per a Juliette Binoche a El vol del globus vermell (Hou Hsiao-hsien, 2007); el 2009 va guanyà el segon premi de la Cinéfondation del Festival de canes, amb el seu film de final de carrera, Goodbye, i el 2011 va participar al documental col·lectiu Yulu, abans de debutar amb el llarg que ara presenta a Locarno. Projectada a Cineastes del Present.

Menció Especial del Jurat de la Primera Pel·lícula.

Ape. Direcció: Joel POTRYKUS. Producció nord-americana. Amb Joshua Burge, Gary Bosek, Teri Nelson, Benjamin Riley. Al cap d’anys de frustracions, en Trevor, còmic a temps parcial i piròman la resta de la jornada, finalment aboca la seva ràbia al carrer. Durada: 1h26. Estrena mundial. Més informació: Imdb (ang). Sobre el director: primer llargmetratge del curtmetratgista Joel Potrykus.

***

El Jurat dels Curtmetratges, presidit pel guionista i director britànic Mark Peploe, i conformat també pel cineasta francès Laurent Achard; l’actor suís i cineasta Robin Harsch; la directora suïssa i programadora Isabelle Mayor, i el director brasiler Kleber Mendoça Filho, han emès el seu veredicte, en base als curtmetratges d’autors que no han debutat en el llargmetratge i programats a la secció Pardi di Domani.

Locarno 2012. Palmarès Curtmetratges (Pardi di Domani).

Aquest jurat ha de diferenciar entre les produccions suïsses i les de la resta del món.

Pardino d’oro al Millor Curtmetratge de la resta del món.

The Mass of Men. Direcció: Gabriel GAUCHET. Producció anglesa. Amb Peter Faulkner , Jane McDowell , Dominic Kinnaird , Graham Bohea , Brice Stratford. Un aturat de 55 anys arriba tres minuts tard a la cita en un centre ocupacional, l’orientadora professional no té altre remei que sancionar-lo i l’home respon desesperadament. Durada: 0h16.

Pardino d’argento a un Curtmetratge de la resta del món.

Nuclear Waste (Yaderni  Wydhody). Direcció: Myroslav SLABOSHPYTSKIY. Producció ucraïnesa. Amb  Svenlana Shtanko , Sergiy Gavrylu. Una parella que viu i treballa a Tchernobyl. Durada: 0h24. 

Menció Especial d’entre els curts de la resta del món.

Los retratos. Direcció:  Iván D. GAONA. Producció colombiana. Durada: 0h14.

Curtmetratge nominat pel Festival de Locarno als EFA 2012.

Back of Beyond. Direcció: Michael LENNOX. Producció anglesa. Amb Martin Mccann , Iwan Rheon. Durada: 0h25.

The Film und Video Untertitelung Prize.

O que arde cura. Direcció: João RUI GUERRA da MATA. Producció portuguesa. Amb João Pedro Rodrigues. Durada: 0h27.

Pardino d’oro al Millor Curtmetratge “Suís”.

Radio-actif. Direcció: Nathan HOFSTETTER. Amb Natalia Ducrey, Nathan Hofstetter. Durada: 0h27.

Pardino d’argento a un Curtmetratge “Suís”.

L’amour bègue. Direcció: Jan CZARLEWSKI. Amb Olivier Duval , Camille Mermet, Jan Czarlewski. Durada: 0h20.

Premi a la revelació suïssa.

Il vulcano. Direcció: Alice RIVA. Amb Marko Miladinovic , Nathalie Clerc. Durada: 0h18.

***

Locarno 2012. Palmarès Piazza Grande.

Premi del Públic.

Lore. Direcció: Cate SHORTLAND. Coproducció germano-australo-britànica. Amb Saskia Rosendhal, Kai Malina, Nele Trebs. Alemanya, 1945: la guerra s’ha acabat; unes criatures travessaran el país per anar trobar l’àvia, 900 Km al nord. Vendes internacionals. Memento Films Int. Durada: 1h50. Estrena internacional.

Premi “Variety” Piazza Grande.

Camille rebobina (Camille redouble | Camille rewinds), de Noémie LVOVSKY. Producció francesa. Amb Noémie Lvovsky, Samir Guesmi, Yolande Moreau.  A tall de Peggy Sue es va casar…, una dona viatja al passat, just a l’adolescència, abans d’embolicar-se amb el noi que l’acabaria fent mare i que, al cap dels anys, l’ha deixada per una altra dona, més jove que ella. Durada: 2h00. Altres festivals: film de Cloenda de la Quinzena dels Realitzadors Canes 2012. Premis: Quinzena Canes 2012 (Premi SACD).

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *