Locarno 2012: la Competició Internacional.

FOTO © Festival del film Locarno Cartell oficial de Locarno 2012

De l’1 a l’11 d’agost, a Locarno (Suïssa) tindrà lloc la 65a edició del seu festival de cinema. No pertany a la divisió d’honor dels certamens, però sens dubte milita a la primera divisió, destacant en el panorama mundial pel·lícules artísticament remarcables. Certament, la part més vistosa d’aquesta convocatòria anual són les projeccions que fan, a la fresca de la Piazza Grande, de films destinats sovint al que s’anomena gran públic: ja en parlarem en un altre apunt. Perquè la part més valuosa és el que transcorre dins de les sales de cinema, on presenten els seus treballs cineastes emergents, especialment ben seleccionats des que Olivier Père, l’antic responsable de Quinzena dels Realitzadors, ha passat a ser el director artístic de Locarno, aportant-hi el seu treballadíssim repertori de contactes amb promeses d’arreu.

De les diverses seccions del festival, en aquest apunt paro atenció exclusivament a l’anomenat Concurs Internacional, amb una breu informació sobre cada film seleccionat. Els enllaços dels títols poden ser al web oficial, a la Imdb, a webs útils, etc. Actualització: l’enllaç de cada pel·lícula amb la corresponent pàgina del web del festival, l’he afegit com a “més informació”; però hem de tenir en compte que no són enllaços permanents, ja que no els conserven d’una edició a l’altra.

Locarno 2012 Competició Internacional.

Starlet. Direcció: Sean BAKER. Producció nord-americana. Amb Dree Hemingway, Besedka Johnson, Stella Maeve, James Ransone, Karren Karagulian. L’amistat singular entre una noia de 21 anys i una dona de 85, els mons de les quals topen a la vall californiana de San Fernando. Altres festivals: SXSW 2012. Vendes Internacionals: Rezo Films. Més informació: Locarno 2012 | Imdb (ang). Durada: 1h44. Estrena internacional. Sobre el director: Sean Baker (Nova York, EUA), creador de sèries televisives com Warren the Ape (2010) i Greg the Bunny (2008) i autor de films guardonats com Take Out (2004) i Prince of Broadway (2010) —Menció especial del Jurat Cineastes del Present a Locarno—.

Image Problem. Direcció: Simon BAUMANN i Andreas PFIFFNER. Producció helvètica. Documental satíric amb vocació de desemmascarar, de manera divertida i agosarada, la manca de solidaritat i la xenofòbia creixent a Suïssa. Vídeo: Tràiler VOSA. Més informació: Locarno 2012 | Imdb (ang). Durada: 1h32. Estrena mundial. Sobre els directors: Primer llargmetratge de Simon Baumann i Andreas Pfiffner.

La noia d’enlloc (La fille de nulle part | The Girl from Nowhere). Direcció: Jean-Claude BRISSEAU. Producció francesa. Amb Jean-Claude Brisseau, Virginie Legeay. Un professor de matemàtiques retirat acull a casa seva una noia que ha trobat ferida; però mentre es refà, aquell pis es converteix en el teatre de fenòmens misteriosos. Més informació: Locarno 2012. Durada: 1h31. Estrena mundial. Sobre el director: Jean-Claude Brisseau (17.07.1944), autor —força enderiat en la sexualitat femenina— de films com À l’aventure (2008), Els àngels exterminadors (2006), Noce Blanche (1989).

Somebody Up There Likes Me. Direcció: Bob BYINGTON. Producció nord-americana. Amb Keith Poulson, Nick Offerman, Jess Weixler, Stephanie Hunt, Marshall Bell. Trenta-cinc anys en la vida de dos amics i la dona que tots dos admiren. Vídeo: Tràiler VO. Altres Festivals: SXSW 2012. Més informació: Locarno 2012 | Imdb (ang). Durada: 1h76. Estrena internacional. Sobre el director: Bob Byington, director, guionista i actor del cinema independent nord-americà, conegut per Harmony and Me (2009) i RSO [Registered Sex Offender] (2008).

Leviathan. Direcció: Lucien CASTAING-TAYLOR i Verena PARAVEL. Coproducció anglo-nord-americana-francesa. Documental. Més informació: Locarno 2012. Durada: 1h23. Estrena mundial. Sobre els directors: Lucien Castaing-Taylor i Verena Paravel, documentalistes.

Museum Hours. Direcció: Jem COHEN. Coproducció austríaco-nord-americana. Amb Mary Margaret O’Hara, Bobby Sommer, Ela Piplits. El Museu d’Història de l’Art esdevé no pas un magatzem d’andròmines arcaiques, sinó una cruïlla vital i misteriosa en què es troben un vigilant del Museu i un visitant estranger que és a Viena per mor d’una urgència mèdica, que es fan amics. Altres festivals: 50 Viennale. Més informació: Locarno 2012. Durada: 1h47. Estrena mundial. Sobre el director: Jem Cohen (Kabul, Afganistan, 1962), autor de vídeos musicals (REM), curtmetratges, documentals i de llargs com Chain (2004), reconeguts als ISA.

La brillantor del dia (Der glanz des tages | The Shine of Day). Direcció: Tizza COVI i Rainer FRIMMEL. Producció austríaca. Amb Philipp Hochmair, Walter Saabel. Un actor jove i d’èxit viu pel Teatre, aprenent textos, assajant i actuant, i va perdent el contacte amb la realitat, fins que comença una ambígua amistat amb un rodamón i topa amb el destí d’un seu veí, adonant-se que la vida no és només un escenari. Més informació: Locarno 2012 | DerGlanzDesTages (ang). Durada: 1h30. Estrena mundial.  Sobre els directors: Tizza Covi (Bolzano, Tirol del Sud, 1973) i Rainer Frimmel (Viena, Àustria, 1971), coautors de La pivellina (2007).

Padroni di casa (Padroni di casa | The Landlords). Direcció: Edoardo GABBRIELLINI. Producció italiana. Amb Valerio Mastandrea, Elio Germano, Valeria Bruni Tedeschi, Gianni Morandi. Un home ja granadet, endurit per la vida passa el mal tràngol de veure la dona en cadira de rodes; fa deu anys que ha deixat de cantar —retirat en un poblet de muntanya, de gent poc amiga de rebre forasters— i ves que no migri de sortir a l’escenari. Més informació: Locarno 2012 | My Movies (it). Durada: 1h30. Estrena mundial. Sobre el director: Edoardo Gabbriellini (Livorno, Itàlia, 16.07.1975), actor que debutà com a cineasta amb el seu anterior  B.B. e il cormorano (2003) —cloenda Setmana Crítica Canes 2003—.

Jack and Diane. Direcció: Bradley Rust GRAY. Producció nord-americana. Amb Juno Temple, Riley Keough, Cara Seymour, Kylie Minogue.  Dues noies es coneixen a Nova York i es passen la nit besant-se apassionadament: l’encantadora innocència de l’una va obrint el cor dur l’altra. Vendes internacionals: Magnolia Pictures. Altres festivals: TribecaFilm 2012. Més informació: Locarno 2012 | Imdb (ang). Durada: 1h46. Estrena internacional. Sobre el director: Bradley Rust Gray, autor del curtmetratge hITCH (2000), premiat a Sundance, que debutà amb el llarg Salt (2003), guanyador del premi Caligari a Berlín, abans de realitzar The Exploding Girl (2009).

Polvo. Direcció: Julio HERNÁNDEZ CORDÓN. Coproducció guatemalteco-hispano-xileno-alemanya. Amb Agustín Ortiz Pérez, Eduardo Spiegeler, Alejandra Estrada, María Telón Soc. Durant la guerra civil de Guatemala, una parella filmen un documental i coneixen un home delitós de revenja contra els que han segrestat el seu pare. Més informació: Locarno 2012. Durada: 1h20. Estrena mundial. Nota: en la fase projecte fou seleccionat per la 18a Sessió de la Cinéfondation de Canes. Sobre el director: Julio Hernández Cordón (Guatemala, 1975) es donà a conèixer amb Gasolina (2008), guanyadora del Premi Horitzons Llatins a Sant Sebastià, certamen on presentà Les marimbes de l’infern (2010).

The End of Time. Direcció: Peter METTLER. Coproducció helvètico-canadenca. Documental que explora la percepció del temps. Més informació: Locarno 2012 | Imdb (ang). Durada: 1h49. Estrena mundial. Sobre el director: Peter Mettler (Toronto, Ontario, Canadà, 07.09.1958), documentalista.

Playback. Direcció: Sho MIYAKE. Producció japonesa. Amb Jun Murakami, Kiyohiko Shibukava, Masaki Miura, Makiko Watanabe. Un actor que ratlla la quarantena i en hores baixes reviu la seva joventut. Més informació: Locarno 2012. Durada: 1h53. Estrena mundial. Sobre el director: El Festival informa que es tracta de la primera pel·lícula de Sho Miyake (Sapporo, Japó, 1984), que prèviament havia realitzat el curt The Spy’s Tounge i gràcies al premi que li valgué al festival CO2 d’Osaka, pogué entomar la que pel que es veu fou de debò el seu primer film, Good for nothing (2010) —relat gairebé anti-iniciàtic que, amb imatges monocromàtiques explora l’hivern de Sapporo, tot seguint tres joves en l’intent fallit d’esdevenir adults—, havent realitzat el curt Mime Lesson (2006) —exploració d’un triangle amorós—.

Els millors èxits (Los mejores temas | Greatest Hits). Direcció: Nicolás PEREDA. Coproducció mexicano-canadenca-holandesa. Una mare i un fill —de 27 anys, que viu de vendre CD pirates i ha de memoritzar la llista dels millors èxits—, trasbalsats pel sobtat retorn del pare. Vendes internacionals: Interior13 Cine*. Més informació: Locarno 2012. Durada: 1h42. Estrena mundial. Sobre el director: Nicolás Pereda (Mèxic DF, Mèxic, 1982), autor de Verano de Goliath (2010), Todo, en fin, el silencio lo ocupaba  (2010), Perpetuum Mobile (2009), Juntos (2009), Entrevista con la tierra (2009), ¿Dónde están sus historias? (2007).

Mobile Home. Direcció: François PIROT. Coproducció belga-luxemburguesa. Amb Arthur Dupond, Guillaume Gouix, Jackie Berroyer, Jean-Paul Bonnaire, Eugénie Anselin. Un parell de trentins compren una autocaravana i emprenen un somni d’adolescència: anar a l’aventura. No és que físicament arribin gaire lluny, però l’aventura de la vida, la viuen…Vídeo: Tràiler VO.Vendes internacionals: Urban Distribution Int.. Més informació: Locarno 2012 | Comme Au Cinema (fr). Durada: 1h35. Estrena mundial. Sobre el director: Primera pel·lícula de François Pirot, guionista de Joachim Lafosse i autor del curt Retraite (2005).

Una estoniana a París (Une estonienne à Paris). Direcció: Ilmar RAAG. Coproducció franco-estoniana-belga. Amb Jeanne Moreau, Ita Ever, fabrice Colson, Laine Mägi. Una dona va d’Estònia a París per fer-se càrrec d’una dona gran que, al seu torn, no vol ningú que l’ajudi i només té ulls per un seu antic amant, que només vol que l’estoniana tingui cura de la vella, peti qui peti. Vendes internacionals: Pyramide Int. Més informació: Locarno 2012 | Imdb (ang). Durada: 1h34. Estrena mundial. Sobre el director: Ilmar Raag (Kuressaare, Estònia, 21.05.1968).

L’últim cop que vaig veure Macau (A última vez que vi Macau | The Last Time I Saw Macao). Direcció: João Pedro RODRIGUES i João RUI GUERRA Da MATA. Coproducció luso-francesa. Amb João Pedro Rodrigues, João Rui Guerra Da Mata, Cindy Crash. Vendes internacionals: Films Boutique. Més informació: Locarno 2012 | Imdb (ang). Durada: 1h25. Estrena mundial. Sobre els directors: João Pedro Rodrigues (Lisboa, Portugal, 1966), autor de films com O Fantasma (1999), Odete (2005), Morrer Como Um Homem (2009), Manhã de Santo António (2012, curt) i João Rui Guerra Da Mata

Berberian Sound Studio. Direcció: Peter STRICKLAND. Coproducció aglo-alemanya-austríaca. Amb Tobey Jones, Tonia Sotiropoulou, Susanna Cappellaro, Cosimo Fusco. Un enginyer de so britànic, naïf i introvertit, el contracta un estudi de terror italià i l’experiència se li converteix en un cas terrible d’aquells en què la vida imita l’art. Vendes internacionals: The Match Factory. Altres festivals: Toronto 2012 – Vanguard. Més informació: Locarno 2012 | Imdb (ang). Durada: 1h29. Estrena internacional. Sobre el director: Peter Strickland (Reading, Berkshire, Anglaterra, 1973), autor de Katalin Varga (2009).

Quan es fa fosc (Wo Hai You Hua Yao Shuo | When Night Falls). Direcció: YING Liang. Producció sud-coreana. Amb Nai An, Kate wen, Sun Ming. Una mare espera trobar-se amb el seu fill, que és un assassí. Vendes internacionals: Jeonju International Film Festival. Més informació: Locarno 2012. Durada: 1h10. Estrena internacional. Sobre el director: Ying Liang (Xangai, la Xina).

Compliance. Direcció: Craig ZOBEL. Producció nord-americana. Amb Ann Dowd, Matt Servito, Dreama Walker, Pat Healy, Phillipp Ettinger. Basada en fets reals, la història de la gerent d’un establiment de menjar ràpid que en desferma una de grossa en detenir una seva empleada adolescent a qui un policia acusa d’haver robat a un client. Vendes internacionals: Memento Films Int. Més informació: Locarno 2012 | Imdb (ang). Durada: 1h30. Estrena internacional. Sobre el director: Craig Zobel, autor de Great World of Sound (2007).

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *