Canes 2012 · Un Certain Regard: “Renoir”, de Gilles Bourdos (Cloenda)

Renoir (Renoir)

Un cineasta de Niça recrea, en l’ambient paradisíac de la Provença marítima, el moment que una noia pèl-roja, vitalista i d’una bellesa radiant, té reviscolat l’ancià pintor Auguste Renoir i enlluernat el seu fill i futur cineasta, Jean Renoir.

Gilles Bourdos (Niça, 1963) va presentar la seva “opera prima” Disparus a la Quinzena dels Realitzadors de 1998, després d’una etapa de sis anys com a curtmetratgista (Un cadeau de Noël, L’Éternelle Idole, Relâche). Disparus reivindicava els militants que, en paraules de Vaclav Havel, havien quedat enterrats per les escombraries de la Història, i girava sobre un militant trotskista que compartia una passió intensa per una model, musa dels surrealistes, amb l’activisme polític obstaculitzat per les caceres estalinsites, i que acabaria assassinat pel seu millor amic, militant comunista.

No es pot pas dir que Bourdos sigui un cineasta molt prolífic, però es fa evident que té un interès especial pels personatges històrics i que, d’una o altra manera estiguin lligats al món de l’art. Així, tardà sis anys a estrenar el seu segon llrgmetratge, Inquietudes, en què Grégoire Colin incorpora el plançó d’una família industrial que troba una escapatòria en l’art contemporani, delerós de trobar una bellesa en què pugui esvair-se, i topa amb una xicota, testimoni de l’assassinat de sa mare que s’ofega al si de la seva família plena d’inquietud. El costat “noir” d’aquella història lliga amb el thriller fantàstic Et après (Et après | Afterwards | Premonición), adaptació del best seller de Guillaume Musso adreçada més al gran públic, amb Romain Duris i John Malkovich (un home que, de petit, va entrar al túnel lluminós de la mort, però en tornà i, al cap de vint anys, convertit en tot un atrafegat advocat de Nova York, topa amb un personatge misteriós que li farà adonar-se del motiu perquè va tornar de la mort).

Certament, molt més fidel a la seva trajectòria sembla aquest Renoir que, quatre anys més tard, presenta a Un Certain Regard; mantenint el seu ritme pausat de producció.

Renoir (Renoir)

Director: Gilles Bourdos. Guió: Gilles Bourdos i Jérôme Tonnerre, amb la col·laboració de Michel Spinosa. Producció: Fidélité Films (França). Durada: 1h51.

Repartiment: Michel Bouquet (Auguste Renoir), Christa Théret (Andrée), Vincent Rottiers (Jean Renoir), Thomas Doret (Coco).

Sinopsi: Costa Blava, 1915. Al crepuscle de la seva vida, Auguste Renoir passa el tràngol de la mort de la seva dona, pateix els dolors de l’edat, rep males notícies del front (al seu fill, Jean, l’ha ferit)… Però una noia que ha aparegut  com un miracle, Andrée, li infon una energia amb quà francament ja no hi comptava. Esclat de vitalitat, bellesa radiant, Andrée serà l’última model del pintor, una autèntica font de rejoveniment. Quan Jean torna ferit de la guerra, va a passar la convalescència a ca’l seu pare i queda fascinat amb la que s’ha converit en l’astre pèlroig de la galàxia Renoir. I es així que, en aquell paradís mediterrani, Jean, tot i l’oposició rondinaire de son pare, comença una història d’amor amb la que, enduta per una voluntat desordenada, esmunyedissa, convertirà en cineasta aquell jove oficial vel·leïtós i garrell…

***

Vídeos: Tràiler VO – Festival de Canes 2012.

Webs oficials: Web oficial | Facebook | Twitter.

AP: Magali Montet. Vendes internacionals: Wild Bunch. Distribuïdores confirmades abans o durant Canes 2012: Golem* | Mars Distribution..

Més informació: Imdb (ang) | Cineeuropa (ang/esp/fr/it) | Sensacine (esp) | AlloCiné (fr) | CommeAuCinema (fr) | MyMovies (it).

***

FESTIVAL DE CANES 2012  Un Certain Regard – Cloenda: Renoir (fr / ang /esp). 

Premis al Festival de Canes: Cap.


Apunts en aquest blog: Altres mirades de Canes 2012.

Apunts de context en aquest blog: Canes 2012: programa ds 26 maig | Tot Canes 2012 | Canes 2012: Un Certain Regard | Canes 2012 · Un Rertain Regard: la selecció.

Apunts d’actualització, en aquest blog, posteriors a Canes 2012: pendent.


Informacions posteriors a Canes 2012 i fins a l’estrena a Catalunya.

Informacions, incloses novetats de distribució: pendent.

Altres festivals: pendent. Premis: pendent.

***

FOTO Renoir, de Gilles Bourdos

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *