Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

29 d'abril de 2012
0 comentaris

Canes 2012 · Competició: “Encara no heu vist res”, d’Alain Resnais

Encara no heu vist res  (Vous n’avez encore rien vu)

Explica Alain ResnaisQuan el meu productor (..) i els seus socis em van proposar de fer una nova pel·lícula amb ells en plena embranzida de Les males herbes, vam posar-nos a buscar una peça teatral que ens permetés treure’n de seguida un guió. El que busco sempre als meus films és una llengua de teatre, un diàleg musical que convida els actors a allunyar-se del realisme del dia a dia per acostar-se a una representació més distanciada. Vaig llegir i rellegir diversos autors abans d’aturar-me en Jean Anouilh. Jo havia assistit a la creació d’una vintena de peces seves des de final dels anys trenta. En sortir d’ Eurydice, al Teatre de l’Atelier fa setanta anys, estava tan emocionat que vaig fer la volta a París en bicicleta i vaig tornar a veure-la la setmana següent. Com havia fet amb Les males herbes, vaig demanar al meu amic Laurent Herbiet que en treballés l’adaptació (..), al cap de dos o tres dies em proposà de barrejar Eurydice amb Cher Antoine, una altra de les obres d’Anouilh que li havia fet rellegir. Així, Eurydice passaria a ser una peça del dramaturg Antoine d’Anthac, aquest etern insatisfet que dubta d’ell mateix i no se sent estimat. Els actors i amics d’ Antoine que han creat la peça o que l’han representada fa deu, vint o trenta anys mirarien els assajos filmats d’una companyia jove delerosa d’obtenir-ne els drets per a representar-la; durant la projecció, el record del seu antic text els agafaria fort fins al punt de posar-se a representar-la, encara que ja no tenen l’edat dels seus papers. (..) El repte cinematogràfic era mantenir l’acció dramàtica en aquestes anades i vingudes entre els amics d’Antoine i els actors de l’assaig enregistrat. Tot això m’ha semblat la manera de reforçar l’emoció dels retrobaments d’Orphée i Eurydice, aquests dos personatges mitològics esdevinguts immortals per la força de l’imaginari i de l’inconscient popular [Eurydice és actriu en una companyia teatral de gira. En una estació de tren coneix Orphée, un violonista; s’enamoren i ella deixa la companyia per viure amb Orphée. El destí hi intervindrà, la mort els separarà, però es retrobaran i finalment la mort els unirà, ja per sempre més].

L’enregistrament de l’assaig d’Eurydice a càrrec de la Companyia de la Colombe, que es veu al film, ha anat a càrrec de Bruno Podalydès. Diu Resnais: Ha estat una experiència, un joc. Si hagués hagut d’inventar-me aquesta posada en escena teatral per part d’una companyia jove de 2012, hauria tingut la impressió de fer trampa, no hauria estat sincer. Era més estimulant de demanar-ho a un col·lega i amic proper d’aquesta generació. El guió indicava els fragments d’ Eurydice que s’havien d’enregistrar, tot i que m’hauria agradat no donar a Bruno ni tan sols aquesta indicació. Tenia carta blanca en el repartiment, l’equip tècnic, l’estil. Em va demanar consignes, però vaig insistir: “No, el joc de la pel·lícula és que jo no intervingui per res en el que faràs. Com més diferent sigui del que jo hauria fet, millor aconseguirem el que volem”. El repte que m’atreia era esperar el muntatge per a descobrir com es trobarien les seves imatges i les meves.

(Fragments d’una entrevista entre François Thomas i Alain Resnais, reproduïda al material de difusió del film)

Encara no heu vist res  (Vous n’avez encore rien vu)

Director: Alain Resnais. Guió: Alex Réval, Laurent Herbiet, lliurement inspirat en la peça Euridyce i també en Cher Antoine ou l’Amour raté, de Jean Anouilh. Fotografia: Eric Gautier. Música: Mark Snow. Producció: F Comme Film (França), StudioCanal (França), France 2 Cinéma (França), Alamode Filmdistribution (Alemanya), Christmas In July (França). Durada: 1h55.

Repartiment: Denis Podalydès (Antoine d’Anthac), Andrzej Seweryn (Marcellin). Actors que fan d’ells mateixos: Mathieu Amalric, Pierre Arditi, Sabine Azéma, Jean-Noël Brouté, Anne Consigny, Anny Duperey, Hippolyte Girardot, Gérard Lartigau, Michel PiccoliMichel RobinJean-Chrétien Sibertin-Blanc, Michel Vuillermoz. Actors de la companyia de La Colombe. Vimala Pons (Eurydice), Sylvain Dieuaide (Orphée), Fulvia Collongues (la mare), Vincent Chatraix (el pare), Jean-Christophe Folly (Sr. Henri —el destí?—), Vladimir Consigny (Mathias),  Laurent Ménoret (Vincent),  Lyn Thibault (la noia i el cambrer de cafè), Gabriel Dufay (cambrer de l’hotel).

Sinopsi: Mort, Antoine, home de teatre, fa convocar a casa seva tots els seus amics actors que han actuat en alguna o altra versió de la seva peça “Eurycide”. Abans de morir, ha enregistrat una declaració en què els demana que mirin unes imatges d’assajos d’aquesta peça: una jove companyia teatral n’hi ha demanat l’autorització per a muntar-la i vol que n’hi donguin la seva opinió…

***

Vídeos: Fragments, entrevista, roda de premsa, al Festival de Canes 2012.

Webs oficials: Web oficial | Facebook | Twitter.

AP: Film Press Plus. Vendes internacionals: Studio Canal*. Distribuïdores confirmades abans o durant Canes 2012: Studio Canal.

Més informació: Imdb (ang) | Cineeuropa (ang/esp/fr/it) | Sensacine (esp) | AlloCiné (fr) | CommeAuCinema (fr) | Unifrance (fr) | MyMovies (it).

***

FESTIVAL DE CANES 2012  Competició: Encara no heu vist res (fr / ang /esp). 

Premis al Festival de Canes: Cap.


Articles en aquest blog: Kiarostami presenta a Canes una esplèndida cançó d’amor

Apunts de context en aquest blog: Canes 2012: programa dl 21 maig | Tot Canes 2012 | Canes 2012: la Competició | Canes 2012 · Competició: la selecció.

Apunts d’actualització, en aquest blog, posteriors a Canes 2012: pendent.


Cròniques: Diari de GironaKiarostami sorprèn i Resnais mostra les seves cartes per emportar-se la Palma d´Or | Vilaweb: Kiarostami presenta a Canes una esplèndida cançó d’amor.

***

Informacions posteriors a Canes 2012 i fins a l’estrena a Catalunya.

Informacions, incloses novetats de distribució: pendent.

Altres festivals: pendent. Premis: pendent.

***

FOTO © Studio Canal Encara no heu vist res, d’Alain Resnais

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!