Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

21 d'abril de 2012
0 comentaris

Canes 2012 · Competició: “Holy Motors”, de Leos Carax

Holy Motors (Holy Motors)

De Leos Carax podem dir que és un poeta de la marginalitat, sobretot si pensem en Els amants del Pont Neuf (1991) i l’episodi “Merda” del film col·lectiu Tôkyô! (2008). D’un romanticisme abismal, sovint les seves tortuoses històries d’amor són entre éssers entotsolats o mig perduts —Boy meets girl (1984)—,  en circumstàncies extremes —Mala sang (1986)—. Les seves imatges, d’una bellesa melancòlica, prou crues, traspuen sovint una violència del desencaix, quan no una turbulència dels sent¡ments —Pola X (1998)—. Una dècada i escaig després d’aquest darrer llargmetratge i quatre anys després de reivindicar-se en la seva essència amb el seu episodi de Tôkyô!, torna a Canes i per la porta gran, entrant en competició, amb Holy Motors.

Denyis Lavant, protagonista de tots els seus films —llevat de Pola X, en què Guillaume Dépardieu encarnà l’esgarip caraxià— hi incorpora novament diversos personatges de l’univers del cineasta, tot i que ell mateix ha matisat que finalment, en tenen bastant poc de reminiscències de personatges ja existents en els films anteriors de Carax (Cahiers du Cinéma, núm. 674, gener 2012).

Segons que informa Cahiers —precisament— Leos Carax l’ha rodada amb una càmera digital Red Epic —considerada de les millors que hi ha al mercat ara mateix— i, al film, no tan sols recorre al joc dels actors i l’ús significatius dels espais —església de Saint-Merri, els grans magatzems “La Samaritaine” (tancats des de 2005)…—, sinó que també hi incorpora ximpanzès bonobos, fa ús de la tècnica cinematogràfica de la captura de moviments… tot un remolí de figures estètiques que excita la curiositat —com diu l’esmentada revista—

Holy Motors (Holy Motors)

Director: Leos Carax. Guió: Leos Carax. Música: The Divine Comedy. Producció: Pierre Grise Productions (França). Coproducció: Théo Films (x), Arte France Cinéma (França), Pandora Film (Alemanya), WDR-ARTE (Alemanya). Durada: 1h50.

Repartiment: Denis Lavant (el senyor Oscar), Kylie Minogue (Eva Grace), Edith Scob (Céline), Eva Mendes (Kay M), Elise Lhomeau (Léa).

Sinopsi: De sol a sol, unes hores en la vida del senyor Oscar, un individu que va de vida en vida, passant d’una identitat a una altra: a vegades home, a vegades dona; a vegades prou jove, d’altres, un vell moribund; pobre de misèria o ric afortunat; assassí, pidolaire, monstre, treballador, pare de família… El senyor Oscar sembla que estigui representant tots aquests papers, capbussant-s’hi; però on són les càmeres de filmar? Està sol o, més ben dit, l’acompanya només Céline, una rossa llargaruda que s’encarrega de l’enorme màquina que el transporta per París i rodalia. Talment un assassí que treballa a consciència, anant d’encàrrec a encàrrec. A la recerca de la bellesa del gest. Del motor de l’acció. De les dones i els fantasmes de la seva vida. Però on és casa seva, la seva família, on descansa?

***

Vídeos: Fragment | Més fragments, entrevista, roda de premsa, al Festival de Canes 2012.

Webs oficials: Web oficial | Facebook | Twitter.

AP: PR Contact. Vendes internacionals: Wild Bunch. Distribuïdores confirmades abans o durant Canes 2012: Les Films du Losange.

Més informació: Imdb (ang) | Cineeuropa (ang/esp/fr/it) | Sensacine (esp) | AlloCiné (fr) | CommeAuCinema (fr) | Unifrance (fr) | MyMovies (it).

***

FESTIVAL DE CANES 2012  Competició: Holy Motors (fr / ang /esp). 

Premis al Festival de Canes: 1 premi col·lateral (Joventut).


Articles en aquest blog: “A la carretera”, de Kerouac, dóna peu a un film d’aventures juvenils | Comentari del Palmarès.

Apunts de context en aquest blog: Canes 2012: programa dc 23 maig | Tot Canes 2012 | Canes 2012: la Competició | Canes 2012 · Competició: la selecció.

Apunts d’actualització, en aquest blog, posteriors a Canes 2012: pendent.


Cròniques: Diari de Girona: El barceloní Jaime Rosales duu històries de dol a Canes | Vilaweb: “A la carretera”, de Kerouac, dóna peu a un film d’aventures juvenils.

***

Informacions posteriors a Canes 2012 i fins a l’estrena a Catalunya.

Informacions, incloses novetats de distribució: pendent.

Altres festivals: Sitges 2012 Oficial Fantàstic Competició. Premis: Sitges 2012 (Millor Pel·lícula, Millor Direcció, Premi José Luis Guarner de la Crítica, Méliès d’Argent).

***

FOTO © Les Films du Losange Holy Motors, de Leos Carax

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!