Empat als Oscar 2011: “L’artista” guanya els ‘importants’ i “La invenció d’Hugo Cabret”, es queda amb 5 dels ‘menors’

La pel·lícula de Martin Scorsese ha plantat cara i ha aconseguit que no es pugui dir allò que L’artista ha estat la gran triomfadora de la nit d’Oscar; però això sí, de les 5 estatuetes a què han empatat, el film de Michel Hazanavicius s’ha endut les de millor Pel·lícula, Direcció, Actor i Música Original (i ho ha arrodonit amb el de Vestuari), mentre que La invenció d’Hugo Cabret, de Scorsese, ha hagut de conformar-se amb els considerats “menors”, essencialment tècnics: Muntatge de so, Mescles de so, Efectes Visuals, Direcció Artística, Fotografia.

Per a la resta de categories tot ha resultat esgarrifosament previsible. És a dir s’ha guardonat, evidentment: Meryl Streep i el seu maquillatge; Nader i Simin: una separació, amb el de Parla No Anglesa; Christopher Plummer i Octavia Spencer, com a secundaris; Rango, amb el Animació… I si m’apreteu, pas cap sorpresa amb el fet que en els apartats de guió s’hagi reconegut Mitjanit a París (moment estelar per a Jaume Roures) i Els descendents (de passada, una manera que la pel·lícula no se n’hagi anat de buit).

Certament, Chico i Rita no han guanyat. En bona mesura, depenia d’una hipotètica adhesió massiva dels sectors iberoamericans, davant el triomf anunciat del film de Gore Verbinski, i vist el resultat, s’ha imposat el convenciment col·lectiu que Rango era el títol de l’any en el terreny de l’Animació. Tanmateix, no entraria jo en el capítol d’absències (tant en el resultat final com a la llista mateixa de les nominacions), perquè són clamoroses (tot i que d’això en parlo, mal sigui breument, tot seguit, en un altre apunt.

Oscar 2011: els premis.

L’artista (The Artist), de Michel HAZANAVICIUS: 5 premis (Pel·lícula, Direcció, Actor -Dujardin-, Música Original, Vestuari)

La invenció d’Hugo Cabret (Hugo | La invención de Hugo | Hugo Cabret), de Martin SCORSESE: 5 premis (Muntatge de so, Mescles de so, Efectes Visuals, Direcció Artística, Fotografia).

La dona de ferro, de Phyllida LLOYD: 2 premis (Actriu -Sreep-, Maquillatge)

Mitjanit a París (Midnight in Paris), de Woody ALLEN: 1 premi (Guió Original)

The Muppets, de James BOBIN: 1 premi (Cançó Original -“Man or Muppet“-)

Nader i Simin: una separació (Jodaeiye Nader az Simin | Nader and Simin, A Separation | Nader y Simin, una separación | Une séparation | Una separazione), d’Asghar FARHADI: 1 premi (Film de Parla No Anglesa)

Els homes que no estimaven les dones (The Girl with the Dragon Tattoo), de David FINCHER: 1 premi (Muntatge)

The Shore, de Terry GEORGE: 1 premi (Curtmetratge Acció Real)

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore, de William JOYCE i Brandon OLDENBURG: 1 premi (Curtmetratge Animació)

Saving Face, de Daniel JUNGE: 1 premi (Curtmetratge Documental)

Undefeated, de Daniel LINDSAY, T.J. MARTIN: 1 premi (Documental)

Beginners, de Mike MILLS: 1 premi (Actor Secundari -Plummer-)

Els descendents (The Descendants | Los descendientes | Paradiso amaro) d’ Alexander PAYNE: 1 premi (Guió Adaptat)

The Help (The Help | Criadas y señoras | La Couleur des sentiments), de Tate TAYLOR: 1 premi (Actriu Secundària -Spencer-)

Rango, de Gore VERBINSKI: 1 premi (Animació)

***

FOTO © Alta Films Jean Dujardin i Michel Hazanavicius, al rodatge de L’artista.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *