Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

5 de febrer de 2012
0 comentaris

Berlín 2012 · Competició: “Barbara”, de Christian Petzold

Barbara (Barbara)

Tercera competició berlinenca de Christian Petzold (Hilden, Rin del Nord – Westfàlia, República Federal Alemanya, 14.09.1960), que juga a casa, perquè viu a Berlín des que s’hi traslladà el 1981. Considerat un dels cineastes més destacats de l’anomenat “nou cinema alemany”, l’associació de crítics alemanys li han premiat dues de les seves pel·lícules i en dues ocasions ha estat nominat als òscar alemanys en la categoria de Millor Director. Format a l’acadèmia alemanya de cinema i televisió, entre 1988 i 1994 (després d’haver estudiat alemany i Literatura i Teatre a la Universitat Lliure de Berlín) i forjat com a ajudant de direcció de Harun Farocki i Hartmut Bitomsky, ha consolidat una notable carrera com a realitzador de telefilms (Toter Mann -2001-, Die Beischlafdiebin -1998-, Cuba Libre -1996-, Pilotinnen -1995-). És des de fa una dècada que ha encarrilat la seva activitat bàsicament en el cinema. Va debutar-hi el 2000 amb el drama polític La seguretat en mi mateix (Die innere Sicherheit | The State I Am In), que li valgué el premi al millor guió al Festival de Tessalònica, entre molts altres reconeixements. D’aleshores ençà ha signat obres com Fantasmes (Gespenster | Ghostsde) -en competició a la Berlinale 2005- i Yella (que valgué a Nina Hoss el premi de Millor Actriu a Berlín 2007), o Jerichow, presentada a Venècia 2008. L’any passat, Christian Petzold, conjuntament amb Dominik GrafChristoph Hochhäusler van traslladar a la pantalla les seves converses teòriques sobre el cinema (l’estètica de les pel·lícules, l’escola de Berlín, Alemanya i els films de gènere…), amb Dreileben, un conjunt de tres curtmetratges diferents que giren sobre un mateix fet: la fugida de la custòdia policial per part d’un criminal convicte. En concret, el de Petzold era Una mica millor que la mort (Etwas Besseres als den Tod | Beats Being Dead). Estrenat al Fòrum de la Berlinale 2011, es projectà posteriorment en certamens com Toronto 2011 · Visions. Entrevista -en anglès a Christian Petzold-: The Cinema of Identification Gets on my Nerves: An Interview with Christian Petzold (Marco Abel, Cineastes)

Barbara (Barbara)

Director: Christian Petzold. Guió: Christian Petzold. Producció: Schramm Film Koerner & Weber (Berlín, Alemanya). Durada: 1h45.

Repartiment: Nina Hoss (Barbara), Ronald Zehrfeld (André), Rainer Bock (Klaus Schütz), Christiana Hecke (metge auxiliar), Jasna Fritzi Bauer (Stella), Mark Waschke (Jörg).

Sinopsi: És l’estiu de 1980 a la República Democràtica Alemanya. La Barbara, metgessa, ha sol·licitat d’emigrar a Occident. La castiguen destinant-la lluny de la capital, a l’hospital d’una ciutat petita. En Jörg, el seu amant occidental, li prepara la fugida pel Mar Bàltic. Es tracta d’un mena de joc d’ espera,  per a la Barbara. El seu nou apartament, els veïns, l’estiu i el paisatge de pagès, ja no tenen cap encant per a ella. Tot i que atén bé els seus petits pacients al departament de cirurgia pediàtrica, seguint les directrius del seu nou cap, André, es mostra deliberadament freda amb els seus col·legues. La vida, pensa, ja començarà més endavant. André la confon. D’una banda, la confiança tan gran que li mostra amb el seu talent professional, la manera com es comporta i el seu somriure encantador. Què el du a encobrir-la, quan ajuda Stella, una noia fugitiva? L’està espiant? Se n’ha enamorat? Barbara comença a perdre el control de si mateixa, sobre els plans que tenia i el seu cor. El dia que havia de fugir s’acosta…

Vídeos: Tràiler VO.

***

Berlinale 2012 · Competició: BARBARA (al / ang). Premis a la Berlinale 2012: Pendent.

***

Webs oficials: Barbara-der-film (al). Facebook oficial: Pendent. Twiter oficial: Pendent.

Més informació: Imdb (ang) | Cineuropa (ang/esp/fr/it) | Sensacine (esp) | AlloCiné (fr) | CommeAuCinéma (fr) | MyMovies (it).

AP: Film Press Plus. Vendes internacionals: The Match Factory. Distribuïdores: Catalunya, les Illes, País Valencià, la Franja i Andorra, pendent | Catalunya Nord, pendent | mercat italià, pendent.

***

Apunts d’actualització, en aquest blog, posteriors a Berlín 2012: pendent.

***

Actualitzacions informatives posteriors a Berlín 2012: pendent.

Altres festivals: pendent. Premis: pendent.

***

FOTO Barbara, de Christian Petzold

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!