Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

22 d'octubre de 2011
1 comentari

Fitxa: “Pina” (Wim Wenders, 2011)

Pina (Pina)

Pina Bausch va morir sobtadament  l’estiu de 2009, quan amb Wim Wenders estaven preparant el rodatge d’aquest film. Després d’un període de dol i reflexió, el cineasta es va replantejar el film sobre i amb Pina Bausch: va passar a ser una obra cinematogràfica dedicada a aquesta ballarina i coreògrafa. I així hi trobem tot d’imatges i documents sonors sobre la seva vida, a més de les coreografies que havien triat conjuntament (Café Müller, La consagració de la primaveraVollmond i Kontakthof). També hi veiem, filmats en 3D a Wuppertal i els voltants, els membres de la companyia Tanztheater expressant en dansa els records personals que atresoren de la mirada rigorosa, crítica i benèvola de la seva gran inspiradora. Wim Wenders i Pina Bausch van ser amics durant més de vint anys i sempre havien compartit la idea de fer junts una pel·lícula dansada. Tanmateix, no ha estat fins que s’ha disposat de la tecnologia 3D digital que el cineasta ha trobat el llenguatge estètic capaç d’atorgar a la pantalla la plasticitat singular i la força d’expressió emocional de la dansa-teatre tan innovadora de Pina Bausch. És ara que la dimensió espacial entra al cinema i que se la pot treballar. Aquesta dimensió ha estat sempre la de la dansa i el moviment, i el nou cinema en 3D pot ara dur l’espectador per camins d’exploració sensual
(Material de promoció del film).

Pina (Pina)

Direcció Wim Wenders. Guió Wim Wenders. Estereògraf Alain Derobe. Fotografia Hélène Louvart, Jörg Widmer. Música Thom Hanreich. Muntatge Toni Froschhammer. Productor executiu Jeremy Thomas. Producció Neue Road Movies (Alemanya).  Del Tanztheater Wuppertal Pina Bausch Coreografies Pina Bausch; Assessor artístic Dominique Mercy, Robert Sturm; Decorador Peter Pabst; Vestuari Marion Cito, Rolf Borzik; Direcció musical Matthias Burkert, Andreas Eisenschneider.

Format 1:1,85, en color. So Dolby 5.1. Format de projecció 3D DCP Durada 1h43. 

Ballarins Regina Advento, Malou Airaudo, Ruth Amarante, Jorge Puerta Armenta, Pina Bausch, Rainer Behr, Andrey Berezin, Damiano Ottavio Bigi, Aleš Cucek, Clémentine Deluy, Josephine Ann Endicott, Lutz Förster, Pablo Aran Gimeno, Mechthild Großmann, Silvia Farias Heredia, Barbara Kaufmann, Nayoung Kim, Daphnis Kokkinos, Ed Kortlandt, Eddie Martinez, Dominique Mercy, Thusnelda Mercy, Ditta Miranda Jasjfi, Cristiana Morganti, Morena Nascimento, Nazareth Panadero, Helena Pikon, Fabien Prioville, Jean-Laurent Sasportes, Franko Schmidt, Azusa Seyama, Julie Shanahan, Julie Anne Stanzak, Michael Strecker, Fernando Suels Mendoza, Aida Vainieri, Anna Wehsarg, Tsai-Chin Yu. Amb la intervenció, a “La consagració de la primavera”, d’ Alexeider Abad Gonzales, Stephan Brinkmann, Meritxell Checa Esteban, Paul Hess, Rudolf Giglberger, Chrystel Wu Guillebeaud, Mu-Yi Kuo, Szu-Wei Wu, Tomoko Yamashita, Sergey Zhukov, Andy Zondag.

Sinopsi Un film dansat en 3D, de la mà de la Companyia del Tanstheater Wuppertal i l’art singular de la seva coreògrafa, que va morir el 2009. Les imatges ens conviden a viatjar al cor d’una nova dimensió, primer dalt de l’escenari d’aquesta famosa companyia; després, fora del teatre, amb els ballarins per la ciutat de Wuppertal i els voltants, l’indret que Pina Bausch convertí en port d’amarratge durant trenta-cinc anys i on va  desfermar la seva força creativa.

Vídeos [Tràiler] Webs oficials [Pina-film (ang /al)] [Pina (esp)] Facebook oficial [Pina (fr)]

Més informació [Cartellera (cat)] [Avui+ElPunt (cat)] [IMDB (ang)] [LaButaca (esp)] [Sensacine (esp)] [AlloCiné (fr)] [CommeAuCinéma (fr)] [MyMovies (it)]

Festivals Berlín 2011 · Fora de Competició | Sant Sebastiò 2011 · Zabaltegui Perles | Toronto 2011 · Masters | Altres festivals.

Premis BIFA 2011: 1 nominació (Pel·lícula Estrangera) | EFA 2011: 1 nominació (Documental), 1 premi (Documental) | Altres premis.

Dist. cat. [x] Dist. esp. [Avalon] Dist. fr. [Les Films du Losange] Dist. it. [BiM]


Apunts en aquest blog [Altres veus] Apunts de context en aquest blog [Estrenes 28 setembre – 4 octubre 2011]


Crítiques d’altri publicades als mitjansLa bellesa, en 3D (Imma Merino, El Punt Avui) | Pina -sense enllaç- (Violeta Kovacsics, Ara – Time Out Cultura i Time Out Barcelona, 2-8 octubre 2011 | Coreografia tridimensional -amb enllaç de pagament- (Quim Casas, El Periódico, 30.09.2011) | Pina: dansa / emoció / 3D -sense enllaç- (Salvador Llopart, La Vanguardia Cat, 30.09.2011)

Articles d’altri publicats als mitjans

Ressenyes, cròniques i altres articles d’interès Pina Bausch en 3D (Avalon, El Punt Avui – Sortim)

Entrevistes

***

  1. Tot i que a mi no m’agrada gens la dansa, la vaig veure perquè interessava a la meva companya de pis. I està ben feta, amb grans números de dansa moderna, que com la Pina Bausch, no anaven per modes, sinó per fer coses que l’agradaven fer. Bon homenatge a una artista de talent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!