Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

25 de setembre de 2011
0 comentaris

Fitxa: “Los pasos dobles” (Isaki Lacuesta, 2011)

Los pasos dobles (Los pasos dobles | The double steps)

La pel·lícula segueix l’artista Miquel Barceló per la terra dels dogons. Segons una antiga llegenda del Mali, cada home té un doble, una mena de germà bessó que pot viure en qualevol altre moment, en qualsevol altre indret, i que tenim el deure de retrobar si volem ser de debò nosaltres mateixos, absolutament únics. En Barceló creu que ha trobat aquest doble en François Augieras, l’altre artista de raça blanca que el va precedir per aquelles contrades. La pel·lícula és la història d’una recerca, la d’en Barceló rere la petja d’ Augiéras per l’Àfrica, sobretot la seva llegendària “capella Sixtina”, antic búnquer francès perdut pel Sahara que va pintar amb frescos

Així se’ns presenta Los pasos dobles, sobre la qual Isaki lacuesta ha dit -recordem-ho-: No m’agrada descriure “Los pasos dobles” perquè les caixes de sorpreses no han d’explicar-se, sinó obrir-se. De moment, si mirem el paquet a contrallum com els nois impacients, podrem intuir que “Los pasos dobles” serà una pel·lícula d’aventures, un relat (tal com es deia en les portades d’Hergé) per a nens de fins a 99 anys. Un dels nostres personatges, Abinou, acaba de fer-ne ja 105, però també l’hi deixarem veure. Recordo que de nens jugàvem a unir amb un llapis les sèries de punts separats que, en conjugar-se, donaven forma als personatges, paisatges o constel·lacions. De la mateixa manera, fa anys, els tèrmits es van menjar les pintures de Miquel Barceló i aquest, lluny de frustrar-se, va decidir treballar a mitges amb els animals i començar a dibuixar seguint les línies de la destrossa. A “Los pasos dobles” hem treballat igual. De seguida vam veure que el dibuix resultant s’assemblava molt a un mapa del tresor. Uns personatges a la recerca d’un búnquer desaparegut en el desert. Una duna propera al mar. Una banda de lladres motoritzats. Els endevins. Un baobab en forma d’esquelet. Un amulet de bronze. Un peix de pedra. Una emboscada. Un viatge d’anada sense bitllet de tornada. I un misteri: quina és l’única cosa que al compartir-la es destrueix?

Los pasos dobles (Los pasos dobles)

Director Isaki Lacuesta. Guió Isa Campo, Isaki Lacuesta. Fotografia Diego Dussuel. Música Gerard Gil. Muntatge Domi Parra. Producció Tusitala (Barcelona, Catalunya), Bord Cadre Films (Suïssa). Durada 1h27.

Repartiment Bokar Dembele, “Bouba” (François Augiéras), Miquel Barceló (pintor), Alou Cissé, “Zol” (cap dels bandits), Hamadoun Kassogue (corifeu i coronel), Amon Pegnere Dolo (Amon), Amassagou Dolo (Amassagou), Abinum Dolo (Abinou), Soumaïla Sabata (Ibrahim), Djenebou Keita (dona jove), Mahamadou Camara (noi albí).

Sinopsi La millor manera d’escapar dels que et persegueixen sense deixar rastre és caminar de rerescules, sobre les teves pròpies petges. Això es pensava en François Augiéras, que va fer tot de pintures en un búnker militar al desert i després va deixar que la sorra ho colgués perquè ningú no ho trobés fins al segle XXI. Però, qui és Augiéras? Un legionari, un pintor, un escriptor, un pistoler, un sant, un lladre, un dimoni o potser una mica de cada?

Vídeos [Tràiler VOSE] [Tràiler VOSC] Webs oficials [x] Facebook oficial [Los pasos dobles]

Més informació [CatalanFilms (cat)] [Cartellera (cat)] [Avui+ElPunt (cat)] [IMDB (ang)] [LaButaca (esp)] [Sensacine (esp)] [AlloCiné (fr)] [CommeAuCinéma (fr)] [MyMovies (it)]

Festivals [Sant Sebastià 2011 · Competició] Premis [Petxina d’Or, Sant Sebastià 2011]

Dist. cat. [x] Dist. esp. [Avalon] Dist. fr. [x] Dist. it. [x]


Apunts en aquest blog [Altres veus] [El Truffaut de Girona rebrà divendres Isaki Lacuesta i l’equip del film]


Crítiques d’altri publicades als mitjansLes identitats d’ Augiéras (Jordi Costa, El Punt Avui) |  Triple salt mortal sense xarxa (Àngel Quintana, El Punt Avui) | Los pasos dobles (Carlos Losilla, Ara · Time Out Cultura i Time Out Barcelona) | Una pel·lícula lliure, que flueix -amb enllaç de pagament- (Quim Casas, El Periódico, 23.09.2011) | Safari a l’oli -sense enllaç- (Jordi Batlle i Caminal, La Vanguardia Cat, 23.09.2011)

Articles d’altri publicats als mitjans

Ressenyes, cròniques i altres articles d’interès L’ostra dins la perla (Xavier Montanyà, Vilaweb · Mail Obert) | A la recerca del tresor (Íngrid Guardiola, Cinema Truffaut) |  Un aventurer del cine (Imma Merino, El Punt Avui) | Les passes que van de l´iñaki a l´isaki (Pep Prieto, Diari de Girona) | Lacuesta encaixa el desamor de la premsa (Olga Pereda, El Periódico) | Pas doble i endavant (Imma Merino, El Punt Avui · Crònica de Sant Sebastià 2011) |   Talents enmig del desert (Tusitala, El Punt Avui)

Entrevistes Isaki Lacuesta: ´La pel·lícula no s´ha de consumir, s´ha de consumar, com l´amor´ (Alba Carmona, Diari de Girona) | Isaki Lacuesta i Miquel Barceló (Xavi Serra, Ara · Crònica de Sant Sebastià, 20.09.2011)

***

FOTO Los pasos dobles, d’Isaki Lacuesta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!