Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

29 d'abril de 2011
0 comentaris

Canes 2011: Fora de Competició i Sessions Especials

Els films Fora de Competició o en Sessions Especials a la 64a edició del Festival de Canes, llistats per ordre alfabètic del cognom del seu autor, amb enllaç a la fitxa del film i una brevíssima presentació.

Woody Allen, Jodie Foster, Christophe Honoré… Bollywood, Pirates del Carib… el film sobre l’ascesió al poder i l’enfonsament matrimonial de Nicolas Sarkozy… Johnny Depp, Catherine Deneuve, Mel Gibson, Carla Bruni-Sarkozy, Owen Wilson, Penélope Cruz, Keith Richards… els films fora de competició, a part d’inaugurar i cloure el certamen, hi aporten un contingent important de matèria primera per als fotògrafs, les càmeres de televisió i els cinèfils i curiosos que segueixen en viu les fastuoses entrades al Palau dels Festivals i Congressos de Canes. I fora de concurs també s’ancabeixen els títols de mitjanit.

Les Sessions Especials són sobretot per als documentals. I enguany n’hi ha d’urgència, sobre la revolució tunisiana de fa uns mesos i sobre el cas de l’iranià Jafar Panahi, però també el d’una agosarada entrevista amb un cambodjà condemnat per crims contra la humanitat, el que evoca la revolta occitana en defensa de Larzac i sobre el jazzman francès Michel Petrucciani.

Canes 2011: Fora de Competició

Mitjanit a París (Midnight in Paris | Medianoche en París | Minuit à Paris), de Woody Allen. Inaugura la 64a edició de Canes. Amb Owen Wilson, Marion Cotillard, Rachel McAdams, Michael Sheen, Kathy Bates, Adrien Brody, Carla Bruni-Sarkozy… la història d’una família que és a la capital francesa per negocis i la d’una parelleta de promesos, que tenen previst de casar-se a la tardor. El que viuen a París els canviarà la vida. Durada: 1h40.

La conquesta (La Conquête | The Conquest), de Xavier Durringer. Nicolas Sarkozy: l’ascens al poder i la desfeta del seu matrimoni amb Cécilia. Guió del veterà i bregat en presidents, Patrick Rotman. Amb Denis Podalydès, com a Sarkozy; Florence Pernel, com a Cécilia; Samuel Labarthe, com a Dominique de Villepin, i Bernard Le Coq, com a Chirac. Durada: 1h45.

El castor (The Beaver | Le complexe du castor), de Jodie Foster. Mel Gibson (coproductor), un pare deprimit que troba en un castor de peluix no tan sols l’única companyia que li queda, sinó un mitjà per a desfogar-se i refer-se. L’argument  lliga força amb l’exploració que Foster féu del vincle paterno (materno)-filial a Little Man Tate (1991) i amb la pintura més aviat galdosa de la família americana que ens va servir a Home for Hollydays (1995). Durada: 1h40.

Les bien-aimés (Les bien-aimés | Beloved), de Christophe Honoré —film anunciat el 29.04.2011—.  En competició el 2007 amb Les cançons d’amor, l’ “encantador” Honoré torna a Canes per a amenitzar la gala de cloenda de la 64a edició, molt bé i amb cançons, com assegura la direcció del certamen, que afegeix que es tracta d’una obra singular, melancòlica i novel·lesca. Amb Catherine Deneuve, Ludivine Sagnier, Chiara Mastroiani, Milos Forman, Louis Garrel. Durada: 2h25.

Pirates del Carib: per marees estranyes (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides | Piratas del Caribe: En mareas misteriosas | Pirates des Caraïbes : La fontaine de Jouvence | Pirati dei Caraibi – Oltre i confini del mare), de Rob Marshall. El capità Jack Sparrow retroba una dona que havia conegut fa uns anys. Aquesta dona se l’estima de debò o no és sinó una aventurera mancada d’escrúpols que mira d’utilitzar-lo per trobar la llegendària Font de l’Eterna Joventut?  Johnny Depp, Geoffrey Rush, Judi Dench, Penélope Cruz, Keith Richards, Óscar Jaenada… Dirigeix Rob Marshall (Nine, Chicago…). Durada: 2h20.

Bollywood, la més gran història d’amor que mai s’hagi explicat, de Rakeysh Omprakash Mehra? i ?Jeff Zimbalist —film anunciat el 22.04.2011—. Una pel·lícula amb els moments més bonics, els més forts i amb més ball de la història del cinema musical indi… Durada: 1h21.

Sessions de mitjanit

Wu Xia (Wu Xia | Swordsmen), de Chan Peter Ho-Sun. El director de Potser és amor (Perhaps Love) torna a comptar amb el cantant i actor Takeshi Kaneshiro en aquest seu nou film, sobre el passat que encalça un assassí despietat quan vol començar una nova vida. Durada: 2h00.

Dies de gràcia (Días de gracia | Days of Grace | Jours de grâce), d’ Everardo Gout. 2002, 2006, 2010. Tres destins, durant trenta dies, durant tres copes del món de futbol. Tres maneres de bregar per a sobreviure… Durada: 2h13.

Sessions especials

Labrador (Labrador | Out of Bounds), de Frederikke Aspök. Stella, embarassada, queda entre els dos homes de la seva vida: el marit i el pare. Durada: 1h30.

Mai més por (La Khaoufa Baada Al’Yaoum | Plus jamais peur), de Mourad Ben Cheikh. Documental inèdit i d’urgència sobre la revolució a Tunísia aquest 2011. Durada: 1h10.

Això no és una pel·lícula (In Film Nist | Ceci n’est pas un film), de Jafar Panahi i Mojtaba Mirtahmasb. Des de fa mesos, Jafar Panahi està esperant el veredicte del tribunal d’apel·lació. Tot representant un dia de la seva vida quotidiana, Jafar Panahi i un altre cineasta iranià, Mojtaba Mirtahmasb (documentalista et antic ajudant de direcció), ens fan una exposició general de la situació que es troba el cinema al seu país. Durada: 1h15.

Duch, el mestre de la forja de l’infern (Duch, Le maître des forges de l’enfer), de Rithy Panh. El director de S21, la màquina de matar dels Khmer Rojos (2003) ha anat a trobar el primer condemnat pel tribunal internacional, responsable d’aquell camp d’extermini, i n’ha recollit el punt de vista… Durada: 1h45.

Michel Petrucciani: cos i ànima, (Michel Petrucciani: Body & Soul), de Michael Radford. Evocació de la figura del jazzman francès Michel Petrucciani, un home sorprenent i original, tant per la naturalesa de la seva condició física (tenia osteogènesi imperfecta, de naixement) com pel seu excepcional talent musical. Dirigeix Radford (El carter i Pablo Neruda, Van Morrison in Ireland…). Durada: 1h30.

Tots a Larzac (Tous au Larzac), de Christian Rouaud. Documental. “Gardarem lo Larzac” deia el rètol occità en defensa de la terra, ran de la llarga lluita contra la decisió del govern francès de rosegar-ne un bon tros per a eixamplar-hi un camp militar. Dirigeix Christian Rouaud, conegut per haver fet un documental sobre els obrers que van protagonitzar la vaga més emblemàtica del post-maig del 68, a la fàbrica LIP de Besançon. Durada: 2h00.

Sobredosi (The Big Fix | Surdose), de Josh Tickell. Documental de denúncia contra els interessos oligàrquics, a partir del vessament de cru al Golf de Mèxic, l’abril de l’any passat, per part de la plataforma Deepwater Horizon, de BP. Produeix Peter Fonda. Durada: 1h52.

***

FOTO © Festival de Cannes Element de la imatge gràfica de la 64a edició del certamen

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!