Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

11 d'abril de 2011
0 comentaris

Bernardo Bertolucci rebrà la primera Palma d’Or Honorífica anual

A partir d’aquest any, els organitzadors del Festival de Canes atorgaran anualment una Palma d’Or Honorífica, que es lliurarà al decurs de la cerimònia inagural del certamen. Així s’ha fet saber avui mitjançant un comunicat oficial en què s’explica que aquesta Palma d’Or Honorífica es concedirà a un director important, l’obra del qual hagi deixat petja però que mai no hagi aconseguit la Palma d’Or.

Mentre que Venècia fa temps que disposa dels “Lleons a la Carrera” i Berlín, de l’Ós d’Or Honorífic, Canes fins ara anava improvisant fòrmules diverses. D’homenatges, sempre n’ha fet i de premis en forma d’alguna o altra copa, també n’ha anat donant. Fins i tot el 2002, quan Woody Allen (que mai ha volgut anar a concurs, tot i que molts films seus s’han projectat a Canes) finalment va acceptar de ser present a la Croisette, Gilles Jacob es va treure de la butxaca una Palma d’Or Honorífica. I el febrer de 2009, a París (per tant, lluny de la Costa Blava i del mes de maig en què se celebra el certamen), novament el president del Festival es va empescar una Palma d’Honor Honorífica, aquest cop per a Clint Eastwood (com si hagués sabut greu que Sean Penn no hagués atorgat la Palma al veterà cineasta nord-americà, que havia entrat en competició, qui sap si per darrera vegada, amb El canvi). Evidentment, M. Jacob actuà en nom del Consell d’Administració del Festival de Canes; però és obvi que havia d’institucionalitzar-se més, donar-hi una entitat i continuïtat. I això és que s’ha fet enguany: decidir que, a partir d’ara, hi haurà una Palma Honorífica i que es lliurarà a la cerimònia d’obertura.

Certament, l’homenatge al cineasta guardonat quedarà, si es vol, diluït al marc de la fastuositat de la inauguració i, per tant, perdrà la intensitat cinèfila que tenen els actes homòlegs de Berlín i Venècia. Però, com a contrapartida, la retransmissió televisiva en garanteix una difusió mediàtica molt superior. darrerament és Canal+ qui en té els drets d’un senyal que es ven arreu del món. I, en el cas de França, per exemple, un acord amb el gremi d’exhibidors cinematogràfics ha permès que les sales del país que ho desitgin puguin oferir la cerimònia als seus espectadors, en directe.

Bernardo Bertolucci serà qui rebrà enguany la Palma d’Or Honorífica, just amb Robert De Niro de figura clau a la gala (com a president del Jurat), ell que amb Gérard Dépardieu van protagonitzar la monumental Novecento. La qualitat de la seva obra, que apareix avui en tota la seva singularitat i l’amplitud de la qual se’ns fa cada cop més intacte, la força del seu compromís amb el cinema i els vincles que l’uneixen a Canes el converteixen en un primer destinatari legítim, han declarat el president Gilles Jacob i el delegat general Thierry Frémaux.

FOTO © Festival de Cannes Element visual de la 64a edició del certamen

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!