Bloc d'en Francesc Xavier Català i Massot

Idees sobre ensenyament i govern local

18 de març de 2012
Sense categoria
0 comentaris

El reg històric de Belianes

L’any 1865 va ser construïda la “Mina” de Belianes, que recull aigua del subsòl del llit del riu Corb mitjançant una galeria o mina i que es destina al reg de les finques adherides a la Comunitat de Regants.

Aquesta galeria té uns dos kilòmetres de longitud i una fondària de fins a dotze metres i mig. Fa 1,60 d’alçada per 0,70 d’amplada. En els terrenys més durs va sense revestiment però en els fluixos porta revestiment de maons. Per a la seva construcció es van disposar pous que comuniquen la galeria amb la superfície.

L’aigua recollida per aquest procediment, uns 30 litres per segon, és recollida en un embassament del qual surten les sèquies de distribució per les quals es distribueix l’aigua fins als límits del terme, regant prop de mil jornals de terra.

Els socis de la Mina estan agrupats en una Comunitat de Regants que es regia per unes ordenances aprovades el 12 de juliol de 1879 però les gestions per a legalitzar el seu funcionament es van anar allargant fins al 1936. Amb la guerra civil va desaparèixer aquesta documentació. Es va instruir un expedient nou, aprovat el 24 de maig de 1941, aquesta documentació es troba en la Direcció de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre a Saragossa.

Pels volts del 1946, la Mina va contractar amb l’Ajuntament l’aprofitament de l’aigua sobrant dels rentadors públics i així s’acumulava a la de la mina triplicant-ne el cabal.

El proveïment d’aigua potable es va intentar per primer cop el 1912, sent Alcalde el Sr. Lluís Català i Capell. El subministrament d’aigua del Canal d’Urgell va presentar nombroses dificultats. Acabada la Guerra Civil, el record del final desgraciat d’aquesta temptativa van fer abandonar el projecte tot esperant la construcció del Canal Superior. Com és ben sabut aquest Canal, amb el nom de Segarra Garrigues, s’ha fet esperar gairebé setanta anys.

Actualment  Belianes utilitza el sobrant de les aigües del Canal d’Urgell a l’alçada del Km 88,2 per a una superfície de 770 ha amb un cabal de 145 l/s. Es tracta d’un rec d’hivern, amb aigua elevada del Canal d’Urgell que des de l’any 1952  complementa l’ antic rec amb aigua del Corb establert el dia 13 de juny de l’any 1879. Afecten 694 hectàrees del terme de Belianes i les obres de canalització, totalment acabades, tenen una longitud de 33 km. El sistema de bombament eleva l’aigua a 35 metres d’altitud. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!