Canes 2011 · Un Certain Regard · Cloenda: “Elena”, d’Andrei Zvyagintsev

Elena (Elena)

Lleó d’Or a Venècia amb el seu debut (gran, profund, espiritual), El retorn (2003) —un pare apareix sobtadament  a la vida de dos marrecs que només el coneixien per una vella fotografia i que, al decurs d’un viatge iniciàtic amb ell a una illa abandonada,  busquen respostes a preguntes que potser no en tenen, de resposta… film carregat d’enigmàtic significat metafòric—, el cineasta rus Andrei Zvyagintsev va topar amb el síndrome de la “segona pel·lícula”, quan presentà en competició a Canes 2007 El desterrament (Izgnanie | Le Bannissement | The Banishment) —novament un pare i uns fills, exilats en la natura, i el sacrifici d’un fill, l’orgull humà… obra de tirada metafísica, extraordinàriament metafòrica, estèticament força saturada, que valgué a l’actor Konstantin Lavronenko el Premi d’Interpretació Masculina—. I torna a Canes, ara al Regard, amb la història d’un pare que refà el vincle amb la filla distant, la hi deixa l’herència i, de retruc, provoca el neguit en la seva dona, que veu perillar el futur econòmic del seu propi fill i els néts.

Elena
(Elena)

Director Andrei Zvyagintsev. Durada 1h49.

Repartiment Andrei Smirnov (Vladimir), Nadezhda Markina (Elena), Elena Lyadova (Katerina), Alexey Rozin (Sergey), Evgenia Konushkina (Tatyana).

Sinopsi L’Elena i en Vladimir són una parella ja gran. Vénen de classes socials diferents. Ell és ric i fred; ella, modesta i dòcil. Es van conèixer tard a la vida i cadascun d’ells ja tenia un fill, d’un anterior matrimoni. El fill de l’Elena, en atur, sempre està demanant calés a la seva mare per atendre les necessitats bàsiques de la seva pròpia família. La filla d’en Vladimir és una noia deixada, pèl bohèmia, que té amb son pare una relació distant. De resultes d’un atac de cor, en Vladimir queda hospitalitzat i això el du a pensar en la mort. Ran d’un moment breu, però carregat de tendresa, amb la seva filla, el du a prendre una decisió important: serà ella la que rebrà tota la fortuna, en herència. Quan torna a casa, en Vladimir ho fa saber a l’Elena, que així veu sobtadament que no podrà seguir ajudant econòmicament el seu fill. És així que aquesta dona, tímida i submisa, maquina un pla perquè aquest seu fill i els seus nets tinguin una oportunitat de debò a la vida.

Vídeos [x] Webs oficials [x] Facebook oficial [x]

Festival de Canes 2011 [Un Certain Regard · Cloenda: Elena (fr / ang /esp)]  Premis al Festival de Canes 2011 [Premi Especial del Jurat Un Certain Regard]


Articles en aquest blog [De “La fi del silenci” a “Elena”]

Apunts de context en aquest blog [Canes 2011: programa del 21 de maig] [Tot Canes 2011]


Més informació [IMDB (ang)] [AlloCiné (fr)] [CommeAuCinéma (fr)] [MyMovies (it)]

Vendes internacionals [Pyramide Int.] Dist. cat. [x] Dist. esp. [x] Dist. fr. [Pyramide] Dist. it. [x]

***

Apunts d’actualització, en aquest blog, posteriors a Canes 2011 [x]

Actualitzacions informatives posteriors a Canes 2011 Toronto 2011 · Contemporary World Cinema | Altres festivals | EFA 2011: 1 nominacions (Actriu -Markina-)  | Altres premis.

***

FOTO Elena, d’Andrei Zvyagintsev

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *