Fundació Pere Tarrés

Educació en el lleure i acció social

6 de novembre de 2012
Sense categoria
0 comentaris

Llei de mecenatge i fiscalitat equitativa

Qualsevol donació per part d’una empresa a una fundació, o associació d’utilitat pública, suposa una despesa deduïble i una deducció del 35% en la quota de l’impost de societats. Si la donació és d’un particular la deducció en la quota de l’impost sobre la renda és del 25%. Aquesta és una opció que no totes les empreses coneixen i que pot contribuir de forma directa en projectes d’interès general, culturals i en especial adreçats als més febles.
A part d’aquestes deduccions recollides en les normatives actuals, considero que el què realment és necessari és promoure una llei de mecenatge real, moderna, respectuosa amb la lliure iniciativa de les persones a l’hora de contribuir al bé comú. Són molt més eficients models de mecenatge com el Francès o el Nordamericà amb desgravacions molt més altres percentualment que no pas quan tot passa pels pressupostos públics.  
Si la societat civil és capaç d’organitzar-se, confiem en ella,  afavorim un autofinançament més estable i sense riscos de clientelismes. Ben segur que és un sistema més eficient de que els recursos arribin a qui els necessita.

Per una fiscalitat més equitativa.
Però no ens quedem només aquí, anem encara més a la utopia. Hauríem de treballar, i fer pressió els grups que estiguin en posició de fer-ho, per una fiscalitat més justa, menys confiscatoria pel que fa als rendiments del treball, i més gravosa per les transaccions financeres fetes amb la única finalitat d’obtenir-ne beneficis d’elles mateixes. Tenim consciència que només és possible un model homologable a la Taxa Tobin si hi ha acords internacionals i desapareixen els paradisos fiscals. Sabem el poruc que són els capitals i com marxen quan algun polític parla de tipus del 75% en l’imposició sobre la renda.
Participar de l’utopia d’una fiscalitat raonablement progressiva, equitativa, acceptant, que no defensant, les ineficiències de lo públic, contribuiria indubtablement a una millora del benestar i a unes condicions de major dignitat per a moltes persones. 
Josep Oriol Pujol
És directo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!