Gran exposició Stanley Kubrick a la Cinemateca de París

Aquest any 2011 és un any Kubrick. Si més no, a França, on les institucions cinematogràfiques s’han abocat a celebrar-lo al més alt nivell. I esclar, la primera i principal, la filmoteca francesa, que ha obert ja les portes d’una gran exposició dedicada al cineasta i les mantindrà fins al 31 de juliol de 2011.

Es tracta d’una exposició itinerant, creada el 2004 pel Deutsches Filmmuseum, de Franckfurt i el seu comissari, Hans-Peter Reichmann, en estreta col·laboració amb Christiane Kubrick, Jan Harlan i The Stanley Kubrick Archive, de Londres. Des de 2004, l’exposició ha visitat: Berlin, Zurich, Gand, Roma, Melbourne i ara, París, on se la rep amb el rebombori i honors que tan bé dominen els mecanismes institucionals de l’àmbit cultural de la república.

El fons d’arxiu de Stanley Kubrick conté moltíssims i valuosíssims documents de treball. Estem parlant de guions, correspondència diversa, documents de recerca, fotos dels rodatges, vestuari i accessoris.

L’exposició, que va resseguint tots els films del cineasta, també repassa les pel·lícules que no va arribar a fer: per descomptat, «Napoleó», però també «Aryan Papers», el seu projecte sobre els camps de concentració. Per la seva dimensió, ocupa dues plantes de l’edifici de Frank Gehry i s’hi poden veure des de maquetes a gran escala, fins a instal·lacions digitals interactives.

Paral·lelament, s’hi projecta una retrospectiva integral de Stanley Kubrick i un cicle de pel·lícules que mostrarà fins a quin punt l’obra del director de Paths of Glory o Lolita ha arribat a influir altres films. I, amanint-ho, tot de taules rodones i conferències.

La Cinemateca també n’ofereix una perllongació didàctica i en xarxa , a través d’una exposició virtual. I simultàniament, a través de www.cinematheque.fr ens posa a disposició el treball de grafistes, videastes, estilistes… és a dir, tota una generació de creadors amb talent ha fet al decurs dels darrers 15 anys amb l’obra de Kubrick, sigui per a retre-li homenatge, sigui per a qüestionar-lo, etc.

I si la filmoteca de París, lògicament, aprofita l’avinentesa per fer un desplegament editorial, Warner Bros. treu al mercat un pack amb 19 DVD, presentats en format d’album i amb pròleg del crític Michel Ciment.

Finalment, el Festival de Canes celebra també aquest Any Kubrick, amb tot d’activitats, d’entre les quals ja s’ha anunciat la projecció de la còpia digital restaurada de Taronja mecànica, amb la presència de l’actor Malcolm McDowell, i remarcant-ne el fet que enguany coincideix el 40è aniversari de l’estrena del film.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *