Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

15 d'abril de 2011
0 comentaris

Canes 2011 · Competició: “Le Havre”, d’ Aki Kaurismäki

Le Havre (Le Havre)

Cinc anys després dels seu darrer llargmetratge, Llums al capvespre, el finlandès Aki Kaurismaki torna disposat a ensenyar les dents a l’Europa burocràtica i policial, projectant-se en el personatge d’un escriptor reconsagradament bohemi que ha renunciat a la vocació literària i fa d’enllustrador de sabates a Le Havre per estar amb la gent senzilla, rondar per la ciutat, anar a la taverna… i que malda per ajudar un nen africà immigrat il·legalment.

Le Havre
(Le Havre)

Director Aki Kaurismäki. Guió Aki Kaurismäki. Producció Sputnik Oy (Finlàndia), Pyramide Productions (França), Pandora Film (Alemanya), Arte France Cinema (França), ZDF Arte (Alemanya). Durada 1h27.

Repartiment André Wilms (Marcel Marx), Kati Outinen (Arletty), Jean-Pierre Darroussin (Monet), Blondin Miguel (Idrissa), Elina Salo (Claire), Evelyne Didi (Yvette), Laika (Laika)

Sinopsi
En Marcel Marx, exescriptor i conegut bohemi, s’ha exilat volutàriament a la vila portuària de Le Havre, on la feina honorable encara que no remuneradora d’enllustrador de sabates el fa sentir més a la vora de la gent, servint-la. Ja ha passat el dol de la seva ambició literària i mena una vida satisfactòria entre la taverna de la cantonada, la feina i la seva dona, l’Arletty, quan el destí el fa topar amb un nen immigrat originari del nord d’ Àfrica. Alhora, l’Arletty emmalalteix molt seriosament i ha de fer llit i en Marcel es troba que ha de bregar altre cop amb la freda paret de la indiferència humana i, per a lluitar-hi, només compta amb el seu optimisme innat i la solidaritat tossuda dels veïns del barri. Encara la mecànica cega de l’estat de dret occidental, representat per les tenalles policials que cada cop més es van tancant al voltant del nen refugiat. És hora, doncs, que en Marcel s’enllustri les sabates i ensenyi les dents.
 
Vídeos [Fragment VOSA] [Fragments, entrevista, roda de premsa, al Festival de Canes 2011]

Webs oficials [x] Facebook oficial [x]

Festival de Canes 2011 [Competició: Le Havre (fr / ang /esp)]  Premis al Festival de Canes 2011 [Premi FIPRESCI de la crítica internacional, Menció del Jurat Ecumènic]


Articles en aquest blog [Kaurismaki: esplèndid conte irònic de solidaritat humana] [Aki Kaurismaki ensenya les dents]

Apunts de context en aquest blog [Canes 2011: programa del dimarts 17 de maig] [Tot Canes 2011]

Cròniques [Diari de Girona: Jodie Foster i Mel Gibson presenten a Canes ´El castor´] [Vilaweb: Kaurismaki: esplèndid conte irònic de solidaritat humana]


Més informació [IMDB (ang)] [AlloCiné (fr)] [Sensacine (esp)] [CommeAuCinéma (fr)] [MyMovies (it)]

Vendes internacionals [Pyramide Int] Dist. cat. [x] Dist. esp. [Golem] Dist. fr. [Pyramide] Dist. it. [x]

***

Apunts d’actualització, en aquest blog, posteriors a Canes 2011: Fitxa Club 7 (31.12.2011) | Estrenes: del 28 de desembre de 2011 al 3 de gener de 2012.

Actualitzacions informatives posteriors a Canes 2011: Locarno 2011 · Piazza Grande | Toronto 2011 · Masters i a Sant Sebastià 2011 · Zabaltegi-Perles | Altres festivals |  EFA 2011: 4 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Actor, Guió) | NBFRA 2011: 1 menció (Pel·lícula) | Altres premis.

***

FOTO © Pyramide Le Havre, d’Aki Kaurismaki

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!