Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

27 de febrer de 2011
0 comentaris

ISA 2010: “Cigne negre” arrasa, però “El discurs del rei” també piula

Amb 4 premis del cinema “independent” nord-americà (ISA), de les 4 nominacions que tenia, Cigne negre, de Darren Aronofsky, s’ha convertit en la gran triomfadora de la vetllada, celebrada a Califòrnia just el dia abans de la cerimònia dels Òscar, com és ja tradició.

Millor Pel·lícula, Millor Direcció, Millor Fotografia i Millor Actriu (Natalie Portman) s’ha endut aquest film barreja de terror psicològic, drama de superació i fantasia de transformació física. Però això no ens hauria de fer pensar que li han millorat les possibilitats cara als Òscar, en què el seu principal trumfo segueix sent Natalie Portman —a qui es dóna per virtual guanyadora de l’Òscar a la Millor Actriu—. És més, els mateixos votants del cinema “indie” no s’han estat de premiar El discurs del rei, de Tom Hooper, en l’única categoria en què podia participar: la de film estranger.

Sembla que això dels actors que pateixen té predicament entre els votants, perquè l’ISA al millor intèrpret masculí ha estat per James Franco —el qui es queda atrapat entre roques, a 127 hores, i que, recordem-ho, aquesta matinada presentarà la cerimònia dels Òscar—.

D’entre els títols nominats a ca’ls independents i també als Òscar, s’ha reconegut la comèdia Els nois van bé, de Lisa Cholodenko, amb l’ISA al millor guió; però s’ha deixat només amb 2 ISA —els dels actors en papers secundaris— el film que passava per ser el capdavanter de l’esperit “indie” aquest any, Winter’s Bone —que era el més nominat als ISA, amb 7 candidatures, i ha hagut de conformar-se amb els guardons a Dale Dickey i John Hawkes—. En l’apartat documental, s’han apuntat a Sortir per la botiga de regals, de Bansky —individu esquiu, sempre amagant la seva identitat, a qui els de Hollywood tempten diabòlicament amb els minuts de fama i glamour de les seves cerimònies i festes, perquè es deixi estar d’orgues i ensenyi la cara—

I després sí, unes quantes pel·lícules autènticament “de les seves” han tingut reconeixement. Daddy Longlegs (Go Get Some Rosemary), de Ben i Joshua Safdie, el John Cassavetes Award; Get Low, d’ Aaron Schneider , l’ISA de Millor Opera Prima; Tiny Furniture,  de Lena Dunham, l’ISA del Millor Primer Guió.

El Premi Robert Altman, a un director cinematogràfic (Nicole Holofcener), als responsables del càsting del seu film (Jeanne McCarthy) i al conjunt del repartiment de la pel·lícula (Ann Guilbert, Rebecca Hall, Catherine Keener, Amanda Peet, Oliver Platt, Lois Smith, Sarah Steele), ja havia estat concedit d’atuvi als de Please Give, de Nicole Holofcener. El Premi Piaget Producers, ha estat per a Anish Savjani, per Meek’s Cutoff, de Kelly Reichardt. L’anomenat Acura Someone to Watch Award, ha anat a parar a Mike Ott, per Littlerock.  I l’ Aveeno Truer Than Fiction Award, a Jeff Malmberg, per Marwencol.

***

Llista oficial dels guanyadors dels ISA 2010 [Winners Announced For 2011 Film Indepedendent Spirit Awards]

Article en aquest blog sobre les nominacions prèvies [ISA 2010: les nominacions]

Aquests resultats ja els he incorporats al Comptador de Premis Anuals 2010.

***

FOTO Michael Buckner © 2011 Getty Images Natalie Portman a l’entrada de la festa dels ISA 2010

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!