Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

19 de febrer de 2011
0 comentaris

Berlín 2011: els jurats

Llarg és el reguitzell de jurats en un festival com el de Berlín. Per descomptat, hi ha el principal, l’anomenat Jurat Internacional, que enguany presideix Isabella Rossellini. Però, la mateixa organització del certamen ja compta amb d’altres equips que guardonen de manera més especialitzada: un per a les primeres pel·lícules, un altre per als curtmetratges i un parell més, per als cinèfils joves. S’ha de sumar-hi, a més a més, el munt d’altres organitzacions que, recollides sota la denominació genèrica de “jurats independents”, donen els seus respectius premis. En aquest apunt, recullo la composició dels jurats més importants o de més rellevància (ni que sigui mediàtica).

Jurat Internacional de la Berlinale 2011

El Jurat Internacional de la Berlinale és l’encarregat d’atorgar l’Ós d’Or i els diversos óssos d’Argent, així com el Premi Alfred Bauer, d’entre les pel·lícules que han participat al concurs de la secció competitiva.

Enguany presideix aquest Jurat Internacional l’actriu Isabella Rossellini i l’acompanyen, el director iranià Jafar Panahi (absent, per condemna de la tirania islamista del seu país), la productora australiana Jan Chapman, l’actriu alemanya Nina Hoss, la superestrella de Bollywood Aamir Khan, l’extraordinadi cineasta Guy Maddin i la premiadíssima dissenyadora de vestuari cinematogràfic Sandy Powell.

En absència de Panahi, no sembla pas un jurat gaire atractiu, des del punt de vista del possible interès per a la creativitat cinematogràfica, llevat esclar del cas de Maddin i fins a cert punt, el de Chapman. Tanmateix, els jurats sempren sorprenen i ves que no ho acabi fent molt bé.

Jurat de l’Opera Prima

El Jurat de l’Opera Prima atorga el seu guardó entre els debuts cinematogràfics ques’han pogut veure a la Competició, Fora de competició, Panorama, Fòrum i a les seccions Generation o Perspektive Deutsches Kino.

Se’ls ha girat feina, en aquesta 61a edició del certamen alemany, perquè ha estat força alt el nombre de primeres pel·lícules que s’han vist entre totes aquestes seccions juntes. Aquí en tenim la llista [Aspirants al Premi de l’Opera Prima]

I només són tres els membres d’aquest jurat: la productora alemanya Bettina Brokemper, l’exitós escriptor israelià Assaf Gavron i la cineasta marroquina-israeliana Michèle Ohayon.

Jurat Internacional dels Curtmetratges

L’Ós d’Or del Curtmetratge i un Ós d’Argent com a premi del jurat són els guardons que, entre els participants a la competició de l’especialitat, atorga aquest grup de tres membres, triats entre professionals vinculats al món del curt.

Aquest any, el conformen la nord-americana Nan Goldin, fotògrafa i guanyadora d’un Teddy Award a Berlín amb un film autobiogràfic; l’israelià Renen Schorr, fundador i director de la famosa escola de cinema Sam Spiegel Film and Television School, de Jerusalem, i el tunisià Ibrahim Letaief, director, productor i professor a l’escola estatal de cinma del seu país.

Jurats joves

Jurat Jove Internacional Generation Kplus i Generation Kplus Childre’ns Jury 

Jurats dels Premis Independents

Jurat del Premi FIPRESCI de la crítica internacional(a films de Competició, Fora de Competició, Panorama i Fòrum): Diego Lerer (president), Ken’ichi Okubo, Joao Antunes, Jurica Pavicic, Ingeborg Bratoeva, Daniela Sannwald, Carmen Gray, Gulnara Abikeyeva, Silvia Hallensleben.

Jurat Ecumènic (a films de Competició, Fora de competició, Panorama i Fòrum): Dietmar Adler, Julienne N. Munyaneza, Prof. Jean-Michel Zucker, Gabriele Carunchio, Peter Sheehan, Lothar Strüber

Jurat del Premi de l’associació alemanya de sales d’Art-i-Assaig (a films de Competició): Adrian Kutter, Hans-Werner Renneke, Burkhard Voiges

Jurat dels premis CICAE —Confederació Internacional de Cinemes d’Art-i-Assaig — (a films de Panorama i Fòrum): Roy Dib, Ulrich Klinkertz, Ula Sniegowska (per als de Panorama); Holger Lüsch, Davide Borghini, Sonata Zalneraviciute (per als de Forum).

Jurat del Premi Marca Europa Cinemes (a films de Panorama): Gábor Böszörményi, Salvatore Cordaro, Wilko Schuringa, Till Burandt von Kameke.

Jurat dels Teddy Award (totes les seccions del Festival): Marcus Hu (president), Beth Sá Freire, Jin Park, Kriengsak Silakong, Andrejs Visockis, Istvan Szebesi, Jason Barker, Mara Fortes, Sarah Neal

[Altres jurats]

FOTO © Festival de Berlín Ós d’Or

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!