Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

12 de gener de 2011
1 comentari

Goya 2010: les nominacions

15, 14, 13: aquesta és la combinació de números que resumeix les nominacions dels Goya d’aquest any. 15, per a Balada trista de trompeta, dirigida pel president de l’acadèmia espanyola de cinema, Álex de la Iglesia; 14, per a Pa negre, el film que Agustí Villaronga ha fet amb tant d’ofici que ha convençut crítica i públic espanyols i, pel que es veu, ara també els acadèmics, i 13, per a Fins i tot la pluja, la cinta d’Iciar Bollaín que la mateixa acadèmia ha presentat als seus col·legues de Hollywood per si els sembla bé de nominar-la a l’Òscar de Millor Pel·lícula de Parla No Anglesa.

Aquests tres films són, en particular, candidats a la Millor Pel·lícula, categoria en què la quarta i darrera nominada és Enterrat —que, en total, ha congriat 10 nominacions—.

M’havia plantejat el dubte —retòric, certament— de si Isona Passola presentaria Pa negre als premis del cinema “espanyol”, perquè entenc que són els productors els que decideixen si hi participen o no —com passa a força premis acadèmics—. Alguns tenim encara a la memòria que —no fa pas tant— determinats productors catalans no van voler participar als Gaudí —tot i la possibilitat objectiva de guanyar-hi premis—. Com podem comprovar, sí, Pa negre ha estat candidata i, a més, de les més nominades. Opcions de premi? D’entrada, bones; a l’hora de la veritat, ja ho veurem, perquè els acadèmics han de triar i, categoria per categoria, la cosa està força disputada. A risc d’equivocar-me —absolutament—, penso que enguany el resultat pot anar molt repartit —una mica com ha passat amb les nominacions—.

Convé remarcar també que Bicicleta, cullera, poma, de Carles Bosch aspira al Goya de Millor Documental.

Fóra pas d’estranyar que la família Trueba se’n vagi amb dos Goya a la Gala de proclamació de guanyadors i lliurament de premis que tindrà lloc el dia 13 de febrer. Jonás Trueba està molt ben posicionat per endur-se el de Millor Nou Director, per Todas las canciones hablan de mi —que ha valgut també la candidatura d’Oriol Vila com a actor revelació…— i Fernando Trueba és co-director de Chico y Rita, que aspira al Goya de Millor Llargmetratge d’Animació.

***

Totes les nominacions als Goya 2010, en aques servei informatiu del diari Ara [Nominacions Goya] i al web dels premis [Candidatos Goya]

Aquestes nominacions ja les he afegides al Comptador dels premis anuals 2010.

***

Ressó en altres mitjans sobre aquestes nominacionsAgustí Villaronga: “L’èxit de la pel·lícula m’ha donat una gran alegria” —sense enllaç— (Josep Lambies, Ara) | ‘Pa negre’ dóna prestigi al cinema català —sense enllaç— (Xavi Serra, Ara) | Goyas d’accent català (Bernat Salvà, Avui+ElPunt) | Una bona collita (Xavier Roca, Avui+ElPunt) | ‘Pa negre’ dóna el cop amb 14 nominacions als Goya i Agustí Villaronga: «Sabia que se’ns reconeixeria, però no tant…» (Olga Pereda, El Periódico) | Tots els finalistes dels premis Goya 2011 (El Periódico) | ´Balada triste de trompeta´, ´Pa Negre´ i ´También la lluvia´, clars favorits als Goya (Diari de Girona) | El film català ´Pa negre´ obté 14 nominacions als Goya (EP, Diari de Girona)

***

FOTO © Mikado Balada trista de trompeta, d’ Álex de la Iglesia, encapçala les nominacions als Goya

  1. Enhorabona als nominats. “Pa negre” demostra que sent ella mateixa pot interessar, vull dir amb el seu tarannà.
    De “Todas las canciones hablan de mi”, que em va agradar molt, una pel.lícula senzilla i sense concessions, a més de les nominacions per al Jonás Groucho Trueba (director) i l’Oriol Vila (actor), tot i que m’agradaria també una nominació per al Ramon Fontseré com actor de repartiment.
    Llàstima que “Herois”, pel.lícula ben digna, no tingui cap nominació, però aquests dos darrers anys son molt bons per al cinema català: “Tres dies amb la família”, “Eloïse”, etcètera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!