Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

25 de desembre de 2010
0 comentaris

Recull de crítiques publicades en altres mitjans la setmana del 22 al 28 de desembre de 2010

Recull de crítiques publicades en altres mitjans, en la nostra llengua, la setmana del 22 al 28 de desembre de 2010.

El paper de la crítica no ha de consistir a jutjar les pel·lícules, sinó a reflexionar sobre el valor, virtuts, mancances… de l’obra o producte que se’ns ofereix a la pantalla. La persona que exerceix la crítica ens ha d’aportar la seva opinió raonada, fonamentada en el seu personal bagatge cultural i en el coneixement de la història, tendències, tècniques i característiques de la producció cinematogràfica. La crítica no hauria de confondre’s mai amb la informació —tot i que les millors crítiques, sempre en trasmeten—, perquè ontològicament pertany a l’àmbit de l’opinió. Al nostre àmbit cultural disposem d’un ventall ben ampli i divers d’excel·lents crítics cinematogràfics —amb els quals podem avenir-nos o no, d’acord amb una prolífica relació dialèctica escriptor-lector—, que ens estimulen a pensar sobre les pel·lícules que veiem i a repensar-les. Per això, cada setmana faig un recull setmanal del que es publica en altres mitjans, en repassar-ne les novetats a part de la nostra cartellera.
 
***

Bruc: la llegenda (Bruc: la llegenda / Bruc: el desafío), de Daniel Benmayor

Nota • Estrenada en català  a 39 sales. Ficció que arranca d’allà on acaba la coneguda llegenda del noi que fou el més famós de Santpedor fins que en Pep Guardiola li va prendre aquest honor. La dirigeix Daniel Benmayor, responsable de Paintball, un film d’acció —cosa que ajuda a entendre que l’hagin triat precisament a ell: sembla que som davant d’un producte perifèric fet a l’americana—

CrítiquesNo imprimiu la llegenda, feu-ne un videojoc! (Àngel Quintana, Avui+ElPunt) | Bruc (Nuria Vidal, Ara – Time Out Cultura i Time Out Barcelona) | El rebel i el paisatge (Quim Casas, El Periódico)

***

El discurs del rei (The King’s Speech / El discurso del rey / Le discours d’un roi / Il discorso del Re), de Tom Hooper

Nota • Estrenada també en català. Tot sembla indicar que serà un dels títols clau dels Oscar i els BAFTA. Ja atresora 7 nominacions als Globus d’Or, 4 als Premis del Sindicat d’Actors, 1 als Independent Spirit Awards i un mínim de 8 premis (5 BIFA, 1 WAFCA, 1 LAFCA, 1 NYFCCA). Tom Hooper, director de Damned United i expert en sèries de televisió britàniques, sembla que l’ha encertada de ple, cara a aquesta temporada diguem-ne de “films de prestigi”, amb la història de l’home tartamut que ha de ser rei i, amb l’ajut d’un personatge excèntric, maldarà per poder fer un discurs lligat. Colin Firth hi triomfa —sembla l’actor de moda— i, per a Geoffrey Rush, un altre títol que el manté a primera línia en època d’Oscar.

CrítiquesHitler i el logopeda (Carlos Losilla, Avui+ElPunt) | El discurs del rei (Sergi Sánchez, Ara – Time Out Cultura i Time Out Barcelona) | Acadèmic, però intens (Quim Casas, El Periódico)

***

El petit rei Macius – La pel·lícula (Der kleine könig Macius – Der filmEl pequeño rey Macius), de Sandor Jesse i Lutz Stützner

Nota • Cinta infantil de dibuixos animats, amb un nen que esdevé rei i vol que el seu reialme esdevingui un paradís per als nens i nenes.

Crítiques • [x]

***

Els viatges de Gulliver (Gulliver’s Travels / Los viajes de Gulliver / Les voyages de Gulliver / I fantastici viaggi di Gulliver), de Rob Letterman

Nota • El codirector de Monstres contra alienígenes es fa càrrec ara d’aquesta nova versió del clàssic de Jonathan Swift, protagonitzada pel sempre desmesurat Jack Black.

Crítiques • Els viatges de Gulliver (Violeta Kovacsics, Ara – Time Out Cultura i Time Out Barcelona) | Molt Black i poc Swift (Nando Salvà, El Periódico)

***

Històries de l’època daurada (Amintiri din Epoca de Aur / Tales from de Golden Age / Historias de la Edad de Oro / Contes de l’âge d’or / Racconti dell’età dell’oro), de Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Razvan Marculescu i Constantin Popescu

Nota • Estrenada el 17 de desembre de 2010 a una part de la nostra cartellera.

Crítiques • Des de Romania, sense amor (Carlos Losilla, Avui+ElPunt)

Més crítiquesPublicades la setmana del 15 al 21 de desembre de 2010.

***

Mine vaganti (Mine vaganti / Loose Cannons / Tengo algo que deciros / Le premier qui l’a dit), de Ferzan Ozpetek

Nota • Èxit de taquilla a Itàlia, guanyadora de 2 David di Donatello, seleccionada a la secció Panorama de Berlín 2010, aquesta nova pel·lícula d’Ozpetek segueix estirant estirant el fil de la temàtica gay, ara centrant-se en una família tradicional italiana, quan un fill va a un sopar important per dir-los que és homosexual i es troba que li passa al davant l’hereu, que també els revelarà el seu propi secret.

Crítiques • Tengo algo que deciros (Violeta Kovacsics, Ara – Time Out Cultura i Time Out Barcelona) | Olor de naftalina (Nando Salvà, El Periódico)

***

Per Nadal, a casa (Hjem til jul Home for Christmas / A casa por Navidad / Tornando a casa per Natale), de Bent Hamer

NotaPremi al Millor Guió a Sant Sebastià 2010, aquest sisè llargmetratge del director d’ Ous (Eggs), Kitchen Stories i Factòtum adapta lliurament uns contes del noruec Levi Henriksen, trenant la història de diversos personatges, de diferents edats i classes socials, una nit de Nadal en un poblet de Noruega. Comèdia i tragèdia, tendresa i deesperació…

CrítiquesA casa por Navidad (Carlos Losilla, Ara – Time Out Cultura i Time Out Barcelona) | Il·lustracions per a un conte (Carlos Losilla, Avui+ElPunt) | Al límit de l’empatx (Nando Salvà, El Periódico)

***

Seran Focker?! (Little Fockers / Ahora los pades son ellos / Mon beau-père et nous / Vi presento i nostri), de Paul Weitz

Nota • Tercera part de la saga que exprem la comicitat fàcil i simpàtica de les relacions sempre tenses entre un sogre de ferro colat —Robert De Niro— i un gendre més aviat maldestre —Ben Stiller—. En aquesta ocasió, se n’ha fet càrrec Paul Weitz, productor que també ha dirigit films com American Pie i About a Boy.

CrítiquesAhora los padres son ellos (Xavier Sáez, Ara – Time Out Cultura i Time Out Barcelona) | Més família, menys gags (Quim Casas, El Periódico)

***

FOTO El discurs del rei, de Tom Hooper

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!