Apichatpong Weerasethakul, guanyador del Premi José Luís Guarner de la Crítica, al Festival de Sitges 2010

Era previsible, però allò important és que finalment la realitat ho hagi confirmat: L’oncle Boonmee, que pot evocar les seves vides anteriors, d’Apichatpong Weerasethakul, ha guanyat el Premi José Luís Guarner de la Crítica, al Festival de Sitges 2010.

Veure imatges d’Apichatpong Weerasethakul a Sitges i, sobretot, amb la placa que li acredita aquest guardó, m’ha satisfet molt i —deixeu-m’ho dir—, m’ha tocat la fibra sensible. Perquè he pensat en Guarner, en el moment —ran de la mort del prestigiós “cronista”— que es va decidir que el premi de la Crítica del certamen dugués el seu nom, en la dignitat que s’ha volgut donar a aquest guardó sempre —any rere any— i com L’oncle Boonmee, que pot evocar les seves vides anteriors, d’Apichatpong Weerasethakul, li fa honor. Tot això, per mi —i per molts altres— queda personificat d’alguna manera en Carmen, la vídua de José Luís Guarner, dona entranyable, que cada any, fidel a l’homenatge implícit al seu marit que comporta el guardó, és a Sitges, per a lliurar-lo.

Les fotografies i videos d’Apichatpong Weerasethakul a Sitges, tinc la sensació que han fet guanyar punts al festival, aportant-li una imatge que potser no s’acaba d’avenir amb la realitat —al capdavall, el film guanyador de la Palma d’Or, “rara avis” per si mateix, poc o res té a veure amb el gruix de la programació del certamen—; però que ha convertit el Premi de la Crítica en un aspecte força rendible per a la imatge internacional de Sitges 2010.

Com que a Catalunya no tenim cap altre festival del nivell de Sitges, segurament no hi havia altra manera de presentar-hi la Palma d’Or d’enguany —produïda pel català Lluís Miñarro—; però em temo que Sitges 2010 no era un lloc adient per a fer-ho. Efectivament, poques són les cròniques del certamen que li han fet justícia, atrafegades com anaven per altres propostes més “canòniques”. Els cinèfils, enmig de les sacsejades de la programació d’enguany, se l’han ben trobada —els que han estat disposats a veure-la—… De manera que, en gran mesura, sort n’hi ha hagut d’algun crític/a que ha estat alçada i, sobretot, del jurat —format per Carlos Losilla, Joan Millaret i Xavi Serra—, que li ha atorgat el Premi José Luís Guarner de la Crítica.

FOTO © Festival de Sitges Apichatpong Weerasethakul, amb la placa del Premi José Luís Guarner de la Crítica 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *