Prendre la paraula

jordimartifont

14 de setembre de 2013
0 comentaris

Homenatge al Pitus a Reus i article del David Fernàndez sobre ell

(Un article del David Fernàndez de Reus que cal llegir per conèixer el Pitus una mica més, sobretot qui no el coneixia…)

David Fernàndez: “Ja era hora. Gràcies per tot, Pitus!

El Festival de Músiques d’Arrel d’Arreu del Món de Reus, l’ArReus, adquireix aquest any un format especial que s’allunya bastant de l’esquema habitual. La tretzena edició del festival, que se celebrarà diumenge 15 a La Palma, s’ha convertit en un homenatge al Pitus, al Josep Maria Borràs Salvadó (1957-2010), la persona que va promoure i va tirar endavant els 10 primers anys de l’ArReus, però també les 20 primeres edicions del Festival Reus Blues i les 5 del Festival de Cançó d’Autor Autúria, i molts altres cicles, concerts i festivals impulsats des de l’AMCA, l’Associació per a la Música Creativa i Actual de Reus. (Continua)

El Pitus era el vicepresident de l’entitat i la persona que s’ocupava de la programació, de la contractació, del disseny dels cartells i de rebre els músics que han passat per gairebé tots els concerts promoguts per l’AMCA. Des de la fundació de l’entitat, l’any 1990, fins que va morir el setembre de 2010 després d’una llarga malaltia. L’objectiu de l’associació sempre ha estat dinamitzar la música en directe principalment a la ciutat de Reus. Des dels inicis, han programat concerts de tota mena d’estils en indrets com el Teatre Bartrina, l’Orfeó Reusenc, l’antiga cafeteria del Centre de Lectura, el Pub Musulungo, i un llarg etc, però sobretot a La Palma. I és que cal recordar que l’AMCA ha estat històricament l’entitat que més ha apostat per la consolidació i projecció d’aquest espai com un referent cultural de primer nivell.

 
‘La Palma per al poble’
El Pitus i altres membres de l’entitat van saber veure les potencialitats d’un indret per a ús polivalent i obert a la ciutat, en uns moments crítics en els que es debatia per la continuïtat de l’equipament. L’AMCA, de fet, va ser un dels col·lectius impulsors de les dues campanyes populars, que sota el lema ‘La Palma per al poble’, es van organitzar a Reus a meitats de la dècada dels 90 i que van fer possible que s’hagi preservat l’espai i que avui en dia no hi hagi edificis a costat i costat del capdamunt del carrer Ample.
 
L’AMCA primer va lluitar perquè no es toqués l’equipament, després per aconseguir acondicionar mínimament l’actual Sala Polivalent i finalment va creure que calia recuperar El Racó, un espai que l’entitat es va encarregar de dissenyar i que ara gestiona en règim de concessió. Ara fa uns anys, però, l’associació també s’ocupava de programar tant a l’escenari de fora com al de la Polivalent, en un període en el que van passar per Reus artistes de primer nivell nacional, estatal i també algunes figures internacionals que s’aturaven a La Palma en el marc de les seves gires pel país.
 
I tot això, en bona part gràcies al Pitus, la persona que va moure cel i terra per aconseguir-ho. Fins i tot durant una època va ser el representant de La Palma dins les associacions catalanes de sales de concerts, fet que va propiciar que Reus entrés a formar part del Circuit Català de Sales promogut amb el suport de Cultura de la Generalitat, i del cicle Artistas en Ruta del Ministeri de Cultura.
 

El Pitus activista, tècnic de so, dissenyador i músic 

Per tant el Pitus Borràs era una persona molt coneguda dins el terreny musical de casa nostra i no només per aquestes facetes sinó també per altres. Va ser membre actiu de l’Ateneu Llibertari de Reus des que aquest va engegar l’any 1984 i practicament fins el final, i es va involucrar i va donar suport a molts moviments socials de la ciutat. A banda, era tècnic de so i tenia una empresa “de sorolls i enlluernaments”, tal com deia ell, que va ser qui va sonoritzar la majoria de concerts de l’AMCA i moltes altres actuacions i festivals d’arreu del Camp de Tarragona. Però, a més a més, exercia de dissenyador gràfic i la seva signatura era habitual en molts dels cartells de concerts i d’altres iniciatives socials que durant anys han penjat per Reus, i també en CD’s d’artistes i grups d’aquí com Fito Luri, Torazinas, Ariel Santamaria o l’ebrenc Pepet i marieta. Aquest últim, per cert, va ser un dels molts artistes que va editar discos amb Edicions Singulars, una altra iniciativa en forma de discogràfica que el Pitus i més gent de la ciutat van impulsar l’any 2003 i amb la que van editar una cinquantena de referències.
 
Queda clar doncs, el Pitus va ser una persona que va viure per la música, un terreny que va conèixer des de totes les seves vessants. També com no, darrere un instrument, concretament rere una bateria. Des de finals dels 70 i fins meitat dels 90 va anar fent anar les baquetes amb bandes ben diferents com Estupre (rock-ska), La Contrabanda (blues&roll), Tres Quartans de Reus (música tradicional)… i fins i tot va ser membre de la primera formació dels populars Tradivàrius (folk-rock). 
 
Des de sempre va treballar per reivindicar els drets dels músics de les nostres comarques, com ara l’any 1994 quan va ser un dels impulsors de la Coordinadora de Músics i Grups de Música de Reus i comarca, que va néixer per defensar els interessos d’aquest col·lectiu. Al llarg dels anys va donar un cop de mà sempre que va convenir als grups de casa i sovint els va donar la primera oportunitat de tocar en directe. I això la comunitat de músics del territori sempre li va saber agraïr. El Pitus era una persona estimada i respectada, i això es notarà aquest diumenge en l’acte d’homenatge que tindrà lloc a La Palma. 
 

Inauguració de la Plaça Josep Maria ‘Pitus’ Borràs de La Palma

L’espai gran de La Palma, el que està a l’aire lliure, el que no és la Sala Polivalent ni el Racó, tindrà nom a partir d’aquesta setmana. Era de justícia que tard o d’hora Reus li agraís al Pitus tot el que ell va donar a la ciutat, i quin millor homenatge se li podia fer que posar-li el seu nom a un espai que pocs apreciaven tant com ell i que avui no seria el que és sense la seva valuosa aportació.
 
Per retre-li homenatge, diumenge a partir de les 19h., es col·locarà una placa amb el seu nom a la nova Plaça Josep Maria Borràs de La Palma que s’inaugurarà amb petites actuacions de molts músics que no s’han volgut perdre aquest acte. Hi seran Xavi Macaya, La Colònia, Alquímia Flamenco, Fito Luri, un trio format per Kandy Àlvarez, Joan Ramos i Gerard Marsal i Joan Masdéu acompanyat per Jordi Martínez. També hi haurà grups ja dissolts i que s’han tornat a ajuntar com Llunàtics, Frisco i Main Roadi fins i tot l’Amadeu Casas que des del primer moment va deixar clar que volia participar en un acte d’homenatge al Pitus. Seguidament, i ja en el marc del 13è Festival ArReus, hi haurà l’actuació del grup de grallers reusenc Canya d’Or, en la seva versió ‘deluxe’, que presentaran les cançons del seu primer disc ‘Viratges’.
 
Tot plegat per homenatjar un d’aquells activistes que sense cap mena de dubte ja ha entrat a formar part de la història recent en matèria cultural de la ciutat. Moltes gràcies per tot Pitus!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!