Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

7 de febrer de 2011
0 comentaris

Berlín 2011 · Competició: “El cavall de Torí”, de Béla Tarr

El cavall de Torí (A Torinói ló / The Turin Horse)

És el nom de més pes a la competició de Berlín 2010: Béla Tarr. Tot i que no es pot pas dir que el cineasta hongarès sigui gens conegut del gran públic, la seva filmografia —especialment Satantango i Les Harmonies Werkmeister, presentades respectivament a la Berlinale de 1994 i a la de 2000— estan altament valorades per la crítica més exigent i el seu cinema d’extraordinaris i llargs pla-seqüències i d’acompanyament als protagonistes ha influït i molt en l’obra d’altres autors, com per exemple el millor Gus Van Sant. El cavall de Torí, lliurement inspirada en un episodi que marcà el final de trajectòria del filòsof Friedrich Nietzsche, és un dels títols que ja s’esperaven a Canes 2010, després s’especulà amb la seva presència a Venècia i finalment ha estat Berlín 2011 on es presentarà.

***

Director Béla Tarr. Guió Béla Tarr, László Krasznahorkai. Producció TT Filmmûhely (Hongria). Coproducció Vega Film (Suïssa), Zero Fiction Film (Alemanya), Movie Partners In Motion Film (França), Werk Werk Works (Minneapolis, EUA)). Durada 2h26.

Repartiment Erika Bók, János Derzsi, Mihály Kormos, Ricsi.

Sinopsi  El 3 de gener de 1889, a la plaça Alberto, de Torí, un Nietzsche plorós abraçava un cotxe de cavalls exhaust i maltractat i tot seguit va perdre la consciència. Després d’aquell esdeveniment -evocat al pròleg de la pel·lícula de Béla Tarr – el filòsof mai no va tornar a escriure i s’enfonsà en la bogeria i el silenci. Amb aquest punt de partida, la pel·lícula se centra a explorar de la vida del cotxer, la seva filla i el cavall en un ambient de pobresa que anuncia la fi del món.

Vídeos [x] Webs oficials [x]

Festival de Berlín 2011 [Competició: El cavall de Torí (ial / ang / fr)]  Premis al Festival de Berlín 2011 [Ós d’Argent Gran Premi del Jurat | Premi FIPRESCI de la Crítica Internacional]

***

Més informació
[IMDB (ang)] [AlloCiné (fr)] [CommeAuCinéma (fr)] [MyMovies (it)]

Vendes internacionals [Films Boutique] Dist. cat. [x] Dist. esp. [x] Dist. fr. [x] Dist. it. [x]

***

Actualitzacions informatives posteriors a Berlín 2011 Toronto 2011 · Masters | Sitges 2011 · Oficial Fantàstic Panorama | Altres festivals | EFA 2011: 3 nominacions (Direcció, Fotografia, Compositor) | Altres premis.

***

FOTO El cavall de Torí, de Béla Tarr

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!