Federico Fellini. El circ de les il·lusions

Del 15 de febrer de 2010 al 13 de juny de 2010, al Caixa Fòrum Barcelona, exposició de luxe:

Federico Fellini. El circ de les il·lusions

Federico Fellini (Rímini, 1920 – Roma, 1993) està considerat avui un dels artífexs més importants de la modernitat cinematogràfica. La seva filmografia construeix un món particular, privat i personal, d’imatges visuals líriques i poètiques. La seva obra altera les regles de la narració, desconstrueix el relat i concep de nou el cinema, amb llibertat absoluta i al marge dels corrents. D’aquesta manera, s’erigeix en una valent defensa de la imaginació com a categoria cognoscitiva i comprensiva vàlida. Aquesta exposició, centrada exclusivament en les imatges, explora l’univers fellinià com en una mena de laboratori visual: inclou més de quatre-centes obres i s’hi propicia el diàleg entre les imatges fixes i les imatges animades. Es presenta Fellini a través de les seves diferents obsessions i s’exploren les seves fonts d’inspiració com a matèria primera del seu procés creatiu. No es tracta d’una mostra estrictament cronològica ni filmogràfica: s’aborda més àmpliament el segle del cinema (que també va ser el seu segle), i el segle de la premsa, la televisió, la publicitat i els mitjans de comunicació en general. En una paraula: imatges (text de presentació de l’exposició)

Considerat un dels artífexs de la modernitat cinematogràfica, el cineasta Federico Fellini (Rímini, 1920 – Roma, 1993) altera a la seva obra les regles de la narració, desconstrueix el relat i reconcep el cinema amb una llibertat absoluta. La seva filmografia constitueix un món particular, privat i personal, d’imatges líriques i poètiques, i s’erigeix en una defensa valenta de la imaginació com a categoria cognoscitiva i comprensiva vàlida.

Federico Fellini. El circ de les il·lusions, organitzada per l’Obra Social ”la Caixa” i NBC Photographie, posa un èmfasi especial en les obsessions de Fellini, les imatges que el van inspirar, les que va somiar i les que va construir. Així, s’atura en aspectes inherents al món fellinià com ara la dona en tot el seu polimorfisme, l’ambigüitat del seu sentiment religiós, la psicoanàlisi i els somnis, o la seva relació amb els mitjans de comunicació. La mostra aplega una iconografia diversa, amb més de 400 peces entre fotografies, dibuixos, revistes, còmics, cartells, entrevistes i extractes de films, alguns dels quals són inèdits fins ara. Tot plegat, amb el doble objectiu de posar en relleu els mecanismes de la creació felliniana i explicar tot el seu cinema a partir d’una nova mirada que abordi d’una manera més àmplia el segle XX, el segle del cinema, de la premsa, de la televisió i de la publicitat: la fàbrica de les imatges. Han col·laborat en la realització de Federico Fellini. El circ de les il·lusions la Fondation Fellini pour le Cinéma (Sion), la Fondazione Federico Fellini a Rímini i la Cineteca di Bologna, i la mostra es podrà veure a CaixaForum Barcelona fins al 13 de juny.

La mostra Federico Fellini. El circ de les il·lusions, comissariada per Sam Stourdzé, es podrà veure a CaixaForum Barcelona (av. Marquès de Comillas, 6-8) del 17 de febrer al 13 de juny de 2010. (text de difusió de l’exposició)

FOTO © Col·lecció de Christoph Schifferli Marcello Mastroianni i Anita Ekberg, a La dolce vita (1960)

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *