Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

21 de gener de 2010
0 comentaris

BAFTA: l’acadèmia britànica, en clau nord-americana

Ni Estrella brillant, ni Buscant l’Eric, els acadèmics britànics no les han nominades a la categoria de millor pel·lícula (i, de fet, la de Jane Campion s’ha hagut de conformar amb una candidatura única, a millor vestuari, mentre que la de Ken Loach, res de res), i Peixera, In the loop, Lluna (Moon) i Nowhere Boy les han relegades a l’apartat d’ “Oustanding British Film”. Els votants de la British Academy of Film and Television Arts han decidit que les seves nominades a millor pel·lícula siguin: Avatar, The Hurt Locker, Precious, Up in the Air i…, sí, Una educació. És a dir, de les cinc, quatre exactament igual del que han posat de moda als Estats Units i s’han reservat una cinquena diguem-ne “seva”, Una educació (premi del públic a Sundance 2009, tanmateix), que també aspira a endur-se el BAFTA d’ Outstanding British Film (que seria la pel·lícula “britànica” més remarcable o, tirant del dret, la millor pel·lícula “britànica”).

Certament, de les 8 nominacions als BAFTA que ha aconseguit Avatar, només 2 són de les considerades “importants” (pel·lícula i direcció): les altres 6 són: banda sonora, fotografia, muntatge, disseny de producció, só i efectes especials visuals. De manera ànaloga, The Hurt Locker també n’ha congriades 8, amb 4 de les principals (pel·lícula, direcció, guió original i actor -Jeremy Renner-) i 4 altres que són: fotografia, muntatge, só i efectes especials visuals. Quant a Up in the Air, si bé ha hagut de conformar-se amb 6 candidatures, no són pas poca cosa, la majoria: pel·lícula, guió adaptat, actor -George Clooney-, 2 actrius en paper secundari -Verma Farmiga i Anna Kendrick- i muntatge. I Precious aspira als BAFTA de millor pel·lícula, guió adaptat, actriu -Gabourey Sidibe- i actriu en paper secundari -Mo’nique-.

Una educació l’han situada entre les més destacades, pel que fa al nombre i tipus de nominacions, com si fos l’única “seva” que de debò pogués rivalitzar amb el paquet de les nord-americanes: 8 candidatures (pel·lícula, pel·lícula “britànica”, direcció, guió adaptat, actriu -Carey Mulligan-, actor en paper secundari -Alfred Molina-, vestuari i maquillatge.

Pel que fa a les altres quatre “millors pel·lícules britàniques, Nowhere Boy té 4 nominacions (pel·lícula britànica, millor debut de cineasta britànic, 2 actrius en paper secundari -Anne-Marie Duff i Kristin Scott Thomas); Lluna (Moon) en té 2 (pel·lícula “britànica” i millor debut d’un cineasta britànic); In the loop, també 2 (pel·lícula “britànica” i guió adaptat), i Peixera, només 1 (pel·lícula “britànica”).

D’entre la resta de nominacions, Districte 9 n’ha aconseguides 7, sobretot tècniques (fotografia, muntatge, disseny de producció, so i efectes especials visuals), però també les de millor direcció i guió adaptat. Inglourious Basterds hi fa un prou bon paper, amb 6 nominacions (direcció, guió original, actor en paper secundari -Christoph Waltz-, fotografia, muntatge i disseny de producció).

En l’apartat de pel·lícula de parla no-anglesa, el tàndem imprescindible de l’àny: La cinta blanca i Un profeta. Fent-los companyia, Los abrazos rotos, Deixa’m entrar i Coco avant Chanel. En el capítol de pel·lícula animada, Els mons de Coraline, Fantastic Mr Fox i Up (que també està nominada a millor guió original, banda sonora i so).

Posats a seguir el corró ianqui, els acadèmics britànics també han nominat com a millors intèrprets Jeff Bridges, per Crazy Heart; Colin Firth, per Un home solter i Meryl Streep, per Julie i Júlia. Per contra, no poden deixar de tenir un producte diguem-ne “victorià” com The Young Victoria, que cada any tenen, per als BAFTA de vestuari i de perruqueria.

La llista sencera de les nominaciosn als BAFTA, clicant aquí [2009 Nominations, presented in 2010]

FOTO © Metrolpolitan Filmexport Una educació, de Lone Scherfig

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!