XXX Mostra de València (Cinema del Mediterrani)

Del 16 al 24 d’octubre de 2009 té lloc a València la XXX Mostra de Cinema del Mediterrani.

Al web oficial del certamen, com m’imagino que passa en tot o gairebé tot el que s’hi produeix, l’idioma del país hi és absent, llevat esclar de la denominació d’algunes seccions -per allò de “l’exotisme localista”-.

D’entre els 12 títols de la Secció Oficial, destaca Edèn a l’Oest, de Costa-Gavras; Ajami, de Scandar Copti i Yaron Shani i Fais-moi plaisir, d’Emmanuel Mouret.

A la secció Mostra de Cinema Valencià, 6 llargmetratges, d’entre els quals Cos mortal, d’ Antoni Sendra i Carles Chiner. Aquí sí, en descarada diglòssia, aquí sí hi ha valencià al web, i de Cos mortal ens expliquen que Narra el recorregut vital d´Horaci, un jove documentalista que es guanya la vida netejant els carrers de la ciudad de València amb una agranadora mecànica. Després de dos anys capficat en un documental sobre el poeta Vicent Andrés Estellés, Horaci comença a allunyar-se de la realidad més inmediata, en contrast amb el llegat estellesià, en una dura cursa que posarà a prova la seua resistència fisica i mental. D’entre els 2 documentals, Temps d’aigua, de Miguel Ángel Baixauli. D’entre els 9 curtmetratges, Ana desitja no ser, d’ Ignacio Roldós Madrid. En l’apartat de curtmetratges documentals, 12 títols, d’entre els quals: Des d’un lloc on mai passa res, de Carles Candela i Gabi Ochoa; Desdedins, de Enrique Adell Bover i L’home que va desplegar mil cors, de Dani Resines. I completen la secció, TV-movies, curts de video i sèries de TV.

Complexa és la secció Cicles-Homenatges. Ventura Pons hi preestrena A la deriva; s’hi homenatja Giuseppe Tornatore i Berlanga; s’hi evoca la Fantastic Factory, els Coetanis de Berlanga i el Cinema dels exilats; s’hi congrien comèdies amb baf mediterrani, a Un mar de riures; s’hi dedica un cicle a La ciutat de la Llum; s’hi para atenció al cinema produït al Marroc, i, amb un parell de títols, s’ofereix un Especial Documental. Tanmateix, avui en dia no hi ha festival sense sessions de mitjanit i a València en tenim dos apartats “Alrededor de la medianoche/La noche de Friki Films” i “Alrededor de la medianoche/El combate del siglo“.

I, arrodonint l’oferta, la Mostreta, per als xiquets i xiquetes.

FOTO Rodatge de Cos Mortal, d’ Antoni Sendra i Carles Chiner, que he extret de l’article La poesia es fa imatge en Cos mortal, del blog La Caseta Virtual

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *