Avui, a Sitges 2009 (dissabte, 10 d’octubre)

D’entre les projeccions d’avui, al Festival de Sitges:

amb els zombis de protagonistes, el mateix dia que té lloc la Sitges Zombie Walk: La Horde, de Yannick Dahan i Benjamin Rocher (Competició); Doghouse, de Jacke West (Panorama – British Focus); Zombieland, de Ruben Fleischer (Panorama) -amb un “zombi” cinematogràfic com és Woody Harrelson-; Zombi 2, de Lucio Fulci (Sitges Especials)…

I enmig de tant de mort vivent… una comèdia, per deixar respirar la gent: Accidents Happen, d’Andrew Lancaster. Ho reconeix l’organització del Festival: Enguany obrim les portes de Sitges al somriure i fins i tot a les rialles, dieun, això sí -afegeixen- amb l’única condició que vagin acompanyats d’un toc estrany, fantàstic. I aquesta de Lancaster n’és un botó de mostra: la història d’una família amb tendència a provocar accidents. Amb Geena Davis al repartiment, l’han programada a la secció Oficial Fantàstic Competició…

A Noves Visions – Ficció, Angels with Dirty Wings, de Roland Reber, que pel que es veu atresora el valor de ser un himne a la immoralitat que és, alhora, un estudi sarcàstic de la societat del nostre temps. I també Simboru, de Hitoshi Matsumoto: el principi serveix per subratllar el deliri que s’acosta, i aquest escenari claustrofòbic no trigarà a arrossegar l’espectador cap a la més surrealista de les aventures. Potser em resulta més atractiu Van Diemen’s Land, de Jonathan auf der Heide, si més no, el text amb el l’organització ens el presenta és d’aquells que, si jo sigués a Sitges, faria per manera d’atansar-me a veure-la: Al començament del segle XIX, la Tasmània actual era un assentament penitenciari, una terra de ningú que hom anomenava Van Diemen’s Land. A la cinta, el pres Alexander Pearce emprèn un viatge cap a la llibertat compartit amb set reclusos més; un viatge que desencadenarà una lluita ferotge entre ells. La pel·lícula, basada en fets reals, enfronta temes diversos: un paisatge vast i salvatge amb la violència innata de l’ésser humà, el passat colonial d’Austràlia amb el poder de l’instint. Un film carregat de força i valor, amb un heroi a la Herzog que es trobarà cara a cara amb el costat més fosc de la naturalesa humana.

I a Seven Chances, Les yeux sans visage, el clàssic restaurat de George Franju. Un honor, per a la Setmana de la Crítica, que bé hauria pogut correspondre al Festival, programant-la en una de les seves múltiples seccions, entre les quals hi ha espai per als homenatges i la recuperació de films. Definitivament, Seven Chances ja té poc a veure amb la idea amb què es va crear i amb les bases amb què l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC) vam establir la col·laboració amb el Festival de Sitges -a l’època Gorina i amb la intervenció d’Àngel Quintana i jo mateix-. La cosa, cada any més, va per altres camins, amb la col·laboració tanmateix de l’ACCEC: cada cop més s’està convertint en una setmana de la crítica “fantàstica”.

***

Cròniques, notícies i altres articles sobre aquesta jornada de Sitges 2009

Sitges esdevé «el país dels zombis» a la recta final del festival. Imma Merino (El Punt, 11.10.2009)

Capital dels zombis. Teresa Bruna (Avui, 11.10.2009)

L’humor s’imposa al terror a ‘Zombieland’. Desirée De Fez (El Periódico, 11.10.2009)

3 de zombis (Vilaweb Sitges, 11.10.2009)

Solomon Kane i Accidents happen (Vilaweb Sitges, 10.10.2009)

Sitges acull la segona Zombie Walk (Vilaweb, 10.10.2009)

Segona Sitges Zombie Walk (Vilaweb Sitges, 10.10.2009)

25 anys de Gosht Buster (Vilaweb Sitges, 10.10.2009)

Zombis a Sitges (Sitges.com, 10.10.2009)

FOTO Accidents Happen, d’ Andrew Lancaster

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *