Avui, a Sitges 2009 (dimecres, 7 d’octubre)

D’entre les projeccions d’avui, al Festival de Sitges:

Philip Ridley. Què se n’ha fet del director que va interessar i força l’any 1990 amb The Reflecting Skin (La pell que brilla) i del qual a penes em vam tornar a tenir notícia cinc anys després amb The Passion of Darkly Noon? Ens ho podíem ben preguntar, perquè ben poc o res se’n sabia, fins fa poc, quan es féu públic que tenia nova pel·lícula, Heartless, que -evidentment- el Festival de Sitges no s’ha deixat escapar i l’ha programada en competició. Oimés perquè la qualifica de cinta de terror amb tots els ets i uts (..) amb algunes de les seqüències més aterridores de l’any. Ridley i Natali, per la petja pregona que han deixat anteriorment a Sitges, són d’antuvi dos noms destinats a marcar aquesta 42a edició del certamen. O se’n confirmen les expectatives i estarem parlant de nous títols de referència en el gènere o, ben al contrari, una decepció dels cinèfils influiria de ben segur en una impressió global negativa sobre la totalitat del festival d’enguany. Esperem, doncs que sigui tan original, bell i suggerent com l’anuncia l’organització.

La cosa pot anar forta, doncs, en aquesta jornada, si tenim en compte que també s’hi projecta -en competició- Kinatay, de Brillante Mendoza, una pel·lícula amb pallisses, violacions i esquarterament d’una dona, tangible -sobretot a través de so, però també amb algunes imatges ben explícites-. Premi de Millor Direcció a Canes 2009, excel·leix realment en la posada en escena; però la considero molt discutible èticament: el fora de camp acústic no és una manera de mostrar? Rabejar-s’hi deixa de ser-ho perquè hom ho faci a través del so, en un producte audiovisual? No crec que salti la polèmica, a Sitges: a Canes no vaig trobar ningú que em compartís els escrúpols. Què hi farem!

Per a relaxar un pel el concurs, Moon, de Duncan Jones -fill de David Bowie- i amb l’impagable Sam Rockwell a tall de solitari en una estació lunar. Cinema de maquetes, construït com un trencaclosques i… amb la veu de Kevin Spacey -diuen-  que rivalitza amb la mítica d’aquell HAL9000 kubrikià. Dia d’astronautes, doncs, perquè a Noves Visions – Ficció, Manuel Huerga presenta Fill i Lluna (Son & Moon / Diario de un astronauta), el documental sobre la relació a distància entre l’astronauta Michael E. López-Alegria i el seu fill, que explica el costat més íntim de la vida en òrbita.

A Fantàstic – Panorama, Tetsuo: l’Home bala, de Shinya Tsukamoto. Imprescindible… a Sitges: a Venècia hi hagué qui preguntà si Tsukamoto no s’havia equivocat, anant a raure al Lido en lloc del Garraf -què hi feia allà, això?-

Primera gran jornada de curtmetratges d’animació Anima’t Curts. I a Seven Chances, Un Lac, de Philippe Grandrieux. La sinopsi,ens en dóna bona pista: En una casa situada en un entorn corprenedor—entre un llac i un bosc nevat i boirós—hi viu una família formada per una mare cega, un pare i tres fills. Els dos germans grans, Alexi—llenyataire epilèptic—i Hege, estan especialment units. Un dia arriba en aquest món un foraster: el jove Jurgen, que també es dedica a fer llenya. El nouvingut farà amistat amb Hege davant l’atenta mirada d’Alexi i envoltat per una atmosfera ombrívola i asfixiant, plena de silencis i murmuris. Fa per a Seven Chances? Segurament sí; però diria que no s’adiu gaire amb el que era la línia d’aquesta Setmana de la Crítica.

Cròniques, notícies i altres articles d’aquesta jornada a Sitges 2009

Dos films amb astronautes solitaris, a Sitges. Imma Merino (El Punt, 08.10.2009) parla de Moon (Jones), Fill i Lluna (Huerga) i Kinatay (Mendoza)

‘Moon’ rendeix homenatge a la ciència-ficció dels 70 i 80. Julián García (El Periódico, 08.10.2009) parla de Moon (Jones) i Kinatay (Mendoza)

Shinya Tsukamoto: «No descarto rodar ‘Tetsuo 4’». Desirée De Fez (El Periódico, 08.10.2009) entrevista el director de Tetsuo: l’Home bala (Tsukamoto)

«Moon» reivindica la ciència-ficció de la vella escola a Sitges (Diari de Girona, 07.10.2009)

Dos films amb dos actors excel·lents (Sitges.com): Heartless (Ridley) i Moon (Jones).

Moon de Duncan Jones (Vilaweb Sitges):  Moon (Jones).

Paranormal Activity: més del mateix (Sitges.com, 07.10.2009): Paranormal Activity (Peli)

FOTO Heartless, de Philip Ridley

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *