Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

2 d'octubre de 2009
0 comentaris

Avui, a Sitges 2009 (divendres, 2 d’agost)

D’entre les projeccions d’avui, al Festival de Sitges:

Set (Thirst), de Park Chan-wook. Com diu un amic meu, Park Chan-wook “sempre suca” premi i a Sitges, encara més. El director d’ Old Boy, de Sympathy for Mr. Vengeance i Sympathy for Lady Vengenance i d’ I’m a cyborg, but’s OK, s’ha convertit en un nou clàssic del Festival i certament Set (Thirst) em sembla una pel·lícula molt més adient per a Sitges que no pas per a Canes (malgrat que allà en va recollir el Premi del Jurat). Sang a dojo, espectacle gran-guinyolesc de mort, murrieria i sentit de l’humor, excés i una certa dosi temàtica -sobretot com a pretext-. Preveig un autèntic deliri a la sala, una festa entre els espectadors.

I més glops de sang, en competició: els de la comtessa Erzebet Bathory, a La comtessa, de Julie Delpy. Ens expliquen, a la sinopsi facilitada pel Festival, que la protagonista, per encarar el pas dels anys i els disgustos de la vida troba una solució:beure sang de joves verges fins a convertir el seu castell en una màquina de matar digna del Sweeney Todd de Tim Burton.

El mes de maig, dos vells i bons amics de Sitges, Juan Carlos Fresnadillo i José Antonio Bayona van apadrinar la presentació internacional de Hierro, el debut de Gabe Ibáñez en el llargmetratge. Ara, Ibáñez porta a competició a Sitges aquesta història “entre el terror i el drama psicològic” sobre una mare a la recerca del seu fill de cinc anys, desaparegut a la illa de Hierro mentre hi estiuejaven. Gabe Ibáñez torna així al certamen, on fa tres anys presentà el curtmetratge Máquina.

Si a Sitges Especials avui és el dia de La taronja mecànica (Stanley Kubrick) i la trobada amb Malcolm McDowell, el concurs de curtmetratges segueix nodrint un bon grapat de nous títols i a la secció Oficial Fantàstic Panorama (que és una encertada denominació del que arreu simplement s’anomenaria “Fora de competició”) Crows II, de l’inevitable Takashi Miike -si no vols caldo…dues tasses!-

Anima’t, la secció del certamen dedicada al cinema d’animació (que havia conegut un passat esplendorós, ara massa llunyà, en tots sentits) ens porta avui, entre altres propostes, Lascars, d’ Albert Pereira-Lazaro i Emmanuel Klotz, film que la Setmana de la Crítica de Canes va presentar amb tots els honors d’esdeveniment especial i Sitges no ha deixat escapar!

D’entre les pel·lícules que jo avui no em perdria, Independencia, de Raya Martin (i això que ja l’he vista!). He de confessar-vos que no sé pas gaire què hi fa a Secció Oficial – Noves Visions i considero que hagués estat un gran títol per a Seven Chances. Per què no me la perdria? Perquè permet conèixer Raya Martin, potser el millor dels cineastes joves filipins d’ara mateix; perquè és una lliçó de com amb talent no calen gaires mitjans per a parlar de moltes coses (la història del país, la memòria de molta gent, els sentiments…); perquè la posada en escena, a partir d’elements es pot dir de teatralitat popular, assoleix una bellesa captivadora, i perquè Raya Martin trasmet una positiva consciència nacional.

***

Cròniques, notícies i altres articles sobre aquesta jornada de Sitges 2009

Malcolm McDowell diu que en va tenir prou de treballar un cop amb Kubrick. Imma Merino (El Punt, 03.10.2009) parla de l’actor de La taronja mecànica (Kubrick) i de dos films en competició: Set (Park) i La comtessa (Delpy)

Una de vampirs atípics. Teresa Bruna (Avui, 03.10.2009) parla de Set (Park), Yatterman (Miike), Alien (Scott), La taronja mecànica (Kubrick)

L’espanyola ‘Hierro’ i dues cintes de vampirs encarrilen el concurs. Desirée De Fez (El Periódico, 03.10.2009) parla de Hierro (Ibáñez), Set (Park), La comtessa (Delpy)

Park Chan-Wook porta sang i sexe vampíric a Sitges amb ´Thirst´ (Diari de Girona, 03.10.2009): Set (Park), Hierro (Ibáñez).

El coreà Park Chan-wook perverteix fins al límit un sacerdot a «Thirst» (diaridegirona.cat): Set (Park).

Thirst (Vilaweb Sitges): Set (Park).

Un vampir diferent (Sitges.com): Set (Park).

Elena Anaya se sotmet a la duresa de la pèrdua d´un fill a «Hierro» (diaridegirona.cat): Hierro (Ibáñez).

Hierro (Vilaweb Sitges): Hierro (Ibáñez).

Dues pel·lícules ben diferents a competició (Sitges.com): La comtessa (Delpy), Hierro (Ibáñez).

Malcolm McDowell: “El pròxim és el meu personatge favorit, sempre”. Desirée De Fez (El Periódico, 03.10.2009) entrevista el protagonista de La taronja mecànica (Kúbrick)

Malcolm McDowell premi honorífic del festival (Diari de Girona, 03.10.2009). Notícia sobre els guardons a Malcolm McDowell i Walter Hill

FOTO Independencia, de Raya Martin

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!