Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

11 de maig de 2009
0 comentaris

Canes 2009 · Competició: “Les males herbes”, d’Alain Resnais

Les males herbes (Les herbes folles / Wild Grass)

 

Director Alain Resnais. Guió Añex Réval, Laurent Herbiet, basat en la novel·la L’incident, de Christian Gailly (Editions de Minuit). Fotografia Eric Gautier. Música Mark Snow. Muntatge Hervé de Luze. Producció F Comme Film (França), StudioCanal (França),  France 2 Cinéma (França),  Bim Distribuzione (Itàlia). Durada 1h44.

 

Repartiment Sabine Azéma (Marguerite Muir), André Dussollier (Georges Palet), Anne Consigny  (Suzanne), Emmanuelle Devos  (Josépha), Mathieu Amalric (Bernard de Bordeaux), Michel Vuillermoz (Lucien d’Orange), Edouard Baer (el narrador ), Annie Cordy (la dama ), Sara Forestier (Elodie), Nicolas Duvauchelle (Jean-Mi)

 

Sinopsi Marguerite no tenia pas previst que li robarien la bossa de mà en sortir de la botiga. Encara menys que el lladre en llençaria el contingut en un parking. I Georges, per la seva part, si s’ho arriba a imaginar, no hauria pas baixat per a recollir-lo.

Declaracions d’Alain Resnais De la novel·la L’incident, m’ha atret especialment el seu costat sincopat, com improvisat, un art de les variacions a partir dels ‘estàndards’, en el sentit musical del terme. També m’ha cridat l’atenció la dèria (..) dels personatges protagonistes, incapaços de resistir el delit de dur a terme accions irracionals, que gasten una vitalitat increïble en el que podem considerar com una mena de cursa cap a l’error. (..) He titulat la pel·lícula Les males herbes (Les herbes folles), perquè em sembla que s’avé a aquests personatges que es mouen per pulsions forasenyades, com les granes d’herba que aprofiten una esquerda a l’asfalt, en plena ciutat, o en una lliça a pagès, per crèixer justament on ningú no està esperant que ho facin.

Declaracions de l’autor de L’incident, Christian Gailly El senyor Resnais no filma literatura, compon imatges que ens parlen d’una altra cosa, de què, no ho sé pas, però això es veu, i és que a mi em sembla que ha de ser el cinema.
 

Altres articles en aquest bloc [Director: Alain Resnais] [Tràilers i talls] [Canes 2009: la selecció oficial]

 

Webs oficials [x]

 

Festival de Canes 2009 [Canes 2009 · Competició | Resnais: Premi Extraordinari a la Carrera]

 

Més informació [IMDB (ang)] [AlloCiné (fr)] [CommeAuCinéma (fr)] [MyMovies (it)]

 

Dist. esp. [x] Dist. fr. [StudioCanal] Dist. It. [BIM] Vendes internacionals [Orly Films] Producció [fcommefilm]


Crònica des de Canes 2009
[Diari de Girona, dj 21 de maig de 2009]

 

Comentari [Vull llegir la resta de l’article]

 

FOTO © StudioCanal Les males herbes, d’ Alain Resnais

Comentari sobre ‘Les males herbes’, d’Alain Resnais

***

De l’absurd a la poca-soltada hi ha una distància significativa; però Alain Resnais, a Les males herbes (Les herbes folles), cau en la poca-soltada, volent conrear el seu estimat absurd. Basada en la novel·la L’incident, de Christian Gailly, aquesta comèdia que vol ser refinada narra com un incident fortuït posa en contacte dos personatges desconeguts -interpretats per Sabine Azéma i André Dussolier-, que ja no podran estar l’un sense l’altre. Un plantejament elemental, amb què Resnais va parlant de les fractures interiors, del sentiment d’infelicitat, del delit per acabar amb la soledat pregona, fins a transformar l’humor en tragèdia. Dissortadament, amb l’estil -afectadíssim- es menja el contingut temàtic. El talent amb què ho posa en escena es perd per la pocasoltada de les situacions -arribant a fregar el mal gust i de quina manera!-.

Les males herbes queda molt lluny de Coeurs, l’anterior i deliciós film de Resnais. Tant, que arriba a anguniejar, oimés quan descobreixes que els seus addictes arriben, no ja a ‘perdonar-la-hi’ en senyal de respecte a la seva edat provecta i a una trajectòria com la que atresora -reconeguda també a Canes, amb un premi especial en aquesta 62 edició-; sinó que, no s’estan d’orgues, i la defensen… Com gosen?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!