Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

11 de maig de 2009
0 comentaris

Canes 2009 · Competició: “Tot primer”, de Xavier Giannoli

Tot primer (À l’origineIn the Beginning / TE / T It )

 

Director Xavier Giannoli. Guió Xavier Giannoli. Fotografia Glynn Speeckaert. Música Cliff Martínez. Muntatge Célia Lafite-Dupont. Producció EuropaCorp (França), Rectangle Prod (França). Any 2008. Durada 2h30.

 

Repartiment François Cluzet (Paul/Philippe), Emmanuelle Devos (Stéphane),   Gérard Depardieu (Abel),  Soko (Monika), Brice Fournier (Louis), Vincent Rottiers (Nicolas),

 

Sinopsi França, a l’actualitat. Un delinqüent d’estar per casa aconsegueix fer-se passar per un encarregat d’obra responsable de la construcció d’un tram d’autopista. Ensarronarà tota la regió, contractarà un desena ben bona de treballadors i en treurà profit cínicament abans no topi amb una dona, alcaldessa d’una petita ciutat per on passa la seva carretera. Aquesta dona me’l transtorna, l’estova, li fa conèixer un món per ell totalment ignorat fins ara: els sentiments. Fins on serà capaç d’arribar per salvar les víctimes de la sefa estafa i per salvar-se’n ell mateix?

 

Altres articles en aquest bloc [Director: Xavier Giannoli] [Tràilers i talls] [Canes 2009: la selecció oficial]

 

Webs oficials [aloriginelefilm (fr)]

 

Festival de Canes 2009 [Canes 2009 · Competició]

 

Més informació [IMDB (ang)] [AlloCiné (fr)] [CommeAuCinéma (fr)] [MyMovies (it)]

 

Dist. esp. [x] Dist. fr. [EuropaCorp] Dist. It. [x] Vendes internacionals [Europacorp]


Crònica des de Canes 2009
[Diari de Girona, dv 22 de maig de 2009]

Comentari [Vull llegir la resta de l’article]
 

FOTO © Europacorp Emmamuelle Devos i François Cluzet, a Tot primer, de Xavier Giannoli

Comentari sobre ‘Tot primer’

***

El cas real d’un estafador que entabanà tota una zona arraconada de França i, fent-se passar per constructor, aconseguí endegar tot un tram d’autopista, és el que reconstrueix À l’origine (Tot primer), de Xavier Giannoli). L’actor François Cluzet dóna vida a aquest delinqüent que tot primer -‘tot primer’, d’aquí ve el títol!- vol embutxacar-se els diners de la bona gent d’aquell indret, tan delerosa de superar la situació d’atur i migradesa econòmica que li fan ben fàcil l’engany. Però al final, com passà a la realitat, no n’acaba traient cap guany, perquè hi descobreix el valor de l’autorealització i d’ajudar el personal que ha embarcat en el projecte. Certament, resulta creïble perquè els fets que relata vénen avalats fins i tot pel jutge que en portà el cas; però el problema principal del film -molt aplaudit per la premsa francesa- és que precisament no supera l’interès de la crònica. Per acabar d’adobar, el metratge és excessiu, el guió resulta excessivament novel·lesc i temàticament desaprofita la metàfora que el personatge protagonista encarna, del capitalisme especulador que, com ell, ha encaterinat la gent tota una llarga temporada amb un progrés que s’ha fos i ens ha abocat a la crisi que ara patim.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!