Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

3 de febrer de 2009
0 comentaris

Les pel·lícules de Berlín 2009: “Mei Lanfang”, de Chen Kaige

Mei Lanfang (Mei Lanfang / Forever Enthralled)

Director
Chen Kaige. Guió Chen Kaige Chen, Yan Geling  i Chen Kuo-fu. Producció China Film Group (la Xina), CMC Entertainment (Taiwan) i Emperor Motion Pictures (Hong Kong). Durada 2h27.

Repartiment
Leon Lai (Mei Lanfang), Zhang Ziyi (Meng Xiaodong), Wang Xueqi (Swallow 13), Sun Honglei (Qiu Rubai), Chen Hong (Fu Zhifang), Masanobu Ando (Ryuichi Tanaka).

Nota sinòptica
Biografia de Mei Lanfang, una gran estrella de l’òpera xinesa.

Sinopsi Entre els que l’admiraven, Bertolt Brecht, Charlie Chaplin i Sergei Eisenstein -que n’arribà a filmar algunes imatges-: l’actor i cantant xinès Mei Lanfang (1894-1961) fou un dels intèrprets i renovadors més importants de l’òpera de Pequín. I un dels artífexs que Occident descobrís l’òpera xinesa. Aquesta pel·lícula històrica en ressegueix la biografia. Mei Lanfang neix al si d’una vella família d’intèrprets de l’òpera de Pequín. Com ell mateix farà més endavant, el seu avi Mei Qiaoling s’especialitzà exclusivament en papers femenins, cosa que li valgué el menyspreu social. A final del segle XIX, els actors eren considerats més o menys com les prostitutes. Mei Lanfang va haver de bregar també dins del món del teatre, perquè el reconeguessin, oimés a causa que el seu estil interpretatiu, nou i molt apreciat entre el jovent, topava amb Swallow 13, el veterà, l’estrella del gènere, per al qual, Lanfang esdevenia un autèntic desafiament. La cosa acabà en un duel a vida o mort posat en escena pels dos rivals i que guanyà finalment Mei Lanfang. Havent-se estès la seva fama per tot Àsia, el conviden a anar als Estats Units, amb actuacions a Broadway. Tanmateix, és molt alt el preu que n’ha de pagar, de tant d’èxit: la seva companya dalt de l’escenari, Meng Xiaodong -per a qui Mei Lanfang (casat) és més que un simple col·lega- mor en mans de Qiu Rubai, l’amic i mànager de Mei Lanfang. Ran de la invasió japonesa de la Xina, el 1937, Mei Lanfang es nega a actuar al seu país envaït; però Qiu Rubai no li n fa cas i n’anuncia públicament el retorn als escenaris. En aquest context, Mei Lanfang participa en una conferència de premsa muntada pels japonesos en què representa que ell és al cim de la seva carrera…

Webs oficials [meilanfang (xinès)]

Més informació
[IMDB (ang)] [AlloCiné (fr)] [CommeAuCinéma (fr)] [MyMovies (it)]

Festivals i premis [Berlín 2009 # Competició]

Dist. esp. [x] Dist. fr. [x] Dist. It. [x]

***
Article sobre cineastes com Chen Kaige i l’opera, clicant aquí [Llums, acció… canteu! (Bernat Salvà, Avui, 15.06.2008)]

FOTO Mei Lanfang, de Chen Kaige

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!