Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

10 d'agost de 2008
0 comentaris

Avui, “El Brau Blau” es presenta a Locarno

Aquesta tarda (18.30h), al Teatre Fevi de Locarno i al marc de la secció Cineastes del Present , tindrà lloc la primera de les tres projeccions d’ El brau blau al certamen suís.

Parlada en català, El brau blau és un film sobre la tauromàquia, que ha dirigit Daniel Vázquez Villamediana, cineasta de Valladolid, doctorat en Història de l’Art a la Universitat d’aquella ciutat castellana; crític de cinema a la revista “Letras de Cine”, i professor de teoria del cinema, d’ escriptura del guió i de tècnica documental a l’Observatori del Cinema de Barcelona. Debuta ara com a autor de llargmetratges, havent realitzat anteriorment el curt Espacio público (2006)  i codirigit (amb José Ma De Orbe) La línea recta (filmada a Catalunya).

La sinopsi, text de presentació, paraules del director i una fitxa breu, anant a Vull llegir la resta de l’article.

FOTO Víctor J. Vázquez, a El brau blau, de Daniel V. Villamediana

Sinopsi d’ El brau blau.

Un home d’uns trenta anys viu sol en una casa de pagès, a uns quants quilòmetres de Barcelona. Totalment aliè a la societat moderna, aïllat del brogit i de les masses urbanes, s’ha construït, on ningú no el pugui veure, un espai en què la imaginació i la creació puguin expressar-se lliurement. Enderiat amb la tauromàquia, cada dia recull tot de pedres amb un carretó i les va posant, tot fent un cercle, en un prat. Al terra asfaltat de davant de casa seva, hi dibuixa banyes de brau, hi marca amb creus posicions estratègiques, mentre va llegint textos d’autors cèlebres sobre la simbologia de l’univers de la “corrida”. Repetits diàriament, aquests seus actes esdevenen autèntics rituals que el satisfan plenament.

Nota informativa -extreta del Festival de Locarno– Conformat per imatges d’arxiu sobre la “corrida”, intertítols en què es poden llegir els textos que llegeix el protagonista i llargues seqüències filmades càmera en mà, El brau blauvol presentar una visió original de la tauromàquia, aportant -segons el director, Daniel Vázquez Villamediana- “la seva pròpia visió de la “corrida”, mostrant-ne només la tècnica, sense presentar-ne l’objectiu, és a dir, la mort del brau (..) i inventa les seves pròpies formes i rituals”. Així, l’animal amb banyes esdevé una figura simbòlica, surant en l’imaginari d’aquest protagonista marginal. Homenatge a José Tomás, el famós torero que, segons el cineasta, ha revolucionat la tauromàquia, gràcies a una tècnica “astera, estàtica, precisa, continguda -i que ha reeixit a mantenir una distància amb el brau, com ningú abans ho havia aconseguit”, (..) presenta als espectadors una reflexió sobre aquest art complex, elegant i poètic del combat contra l’animal

Text amb què el director Daniel Vázquez Villamediana presenta El brau blau al Festival de Locarno

El brau blau és una pel·lícula que presenta el gest i el ritual com a formes ideals d’expressió dels sentiments. El món de la tauromàquia n’és ple de rituals complexos; però El brau blau en crea els seus propis, lluny dels estereotips. Des d’aquest punt de vista, representa un treball excèntric en què la solitud esdevé font de creació. Una solitud que ens du a la infantesa, a l’època en què construíem un món imaginari al marge dels elements presents a la natura. Tanmateix, la pel·lícula té igualment alguna cosa de primitiva. Tot hi va molt lligat als elements: la pedra, la terra, l’aire… És una pel·lícula indissociable del que és físic, orgànic, del cos de protagonista que, al decurs del metratge, va anant cada cop més cap a la irrealitat i l’imaginari (..) El tema de la tauromàquia neix d’una obsessió -la meva i la del personatge- pel torero José Tomàs (..). La tauromàquia, com el cinema, és cosa de distàncies.

El brau blau. Director i guionista Daniel Vázquez Villamediana. Fotografia Pablo Morales. Música Johan Sebastian Bach. Muntatge Daniel Vázquez Villamediana i Pablo Morales. Producció Eddie Saeta (Catalunya), El Toro Azul Prod. (Catalunya). Format Betadigital PAL, color. Durada 1h03. Festivals i premis Locarno 2008 (Cineastes del present).

Repartiment Víctor J. Vázquez

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!