Sitges 2008: avanç de programació

Avui s’ha fet públic un avanç de programació de Sitges 2008. Festival Internacional de Cinema de Catalunya —que tindrà lloc del 2 al 12 d’octubre de 2008—. A tall de flaix d’urgència, per fer-ne difusió i aprofitant que el català és una de les llengües oficials del certamen, em permeto reproduir íntegrament —afegit-hi enllaços informatius— la nota que ens ha tramès l’organització del Festival i que podeu llegir anant a Vull llegir la resta de l’article. Per descomptat, en aquest bloc, preveig parlar-ne i força de Sitges 2008, oimés si, com l’any passat puc comptar amb les valuosíssimes col·laboracions del bons amics.

FOTO Surveillance, de Jennifer Chambers Lynch

Nota oficial del Festival de Sitges: avanç de programació


LA CIÈNCIA FICCIÓ I EL TERROR QUOTIDIÀ,

PROTAGONISTES DE SITGES 08
La 41ª edició està dedicada a 2001: A Space Odissey

La 41ª edició, que se celebrarà del 2 al 12 d’octubre, estarà dedicada al 40 aniversari de 2001: A Space Odissey (2001: Una Odisea del Espacio), de Stanley Kubrick, i comptarà amb la presència entre d’altres dels actors Gary Lockwood i Keir Dullea, del supervisor d’efectes especials Douglas Trumbull i de Jan Harlan, productor executiu i assistent de Kubrick.

El Festival dedicarà una retrospectiva reflexiva sobre el paper de la ciència ficció en la història del cinema contemporani, destacant títols com Planet of the Apes (El Planeta de los Simios), Forbidden Planet (Planeta Prohibido), Logan’s Run (La fuga de Logan), Close Encounters of the 3rd Kind (Encuentros en la Tercera Fase), entre d’altres. Per molts dels espectadors serà una bona oportunitat de veure per primer cop aquests films en pantalla gran i en unes còpies en el millor estat possible. Sitges 08 centrarà també la secció EUROPA IMAGINÀRIA en el millor del cinema de ciència ficció europeu amb títols com Barbarella, Solaris i The Man Who Fell to Earth.

A més a través de projeccions i debats varis es retrà un homenatge al 75 aniversari de la figura de King Kong, la imatge del Festival. Es podrà gaudir de la còpia remasteritzada de King Kong de l’any 1933 i també del documental produït per Peter Jackson al voltant del rodatge de la pel·lícula original, RKO Production 601: The Making of ‘Kong, the Eighth Wonder of the World’.

La SECCIÓ OFICIAL FANTÀSTIC de Sitges 08 recollirà les tendències de la producció actual del gènere donant èmfasi al cinema de terror quotidià i purament real. Destaquen títols com: Vinyan, de Fabrice Du Welz, un dels joves més prometedors del gènere que va destacar amb Calvaire; Martyrs, de Pascal Laugier, que s’ha convertit en el “shock” de l’any, sent considerada per molts com la pel·lícula més extrema mai realitzada; Surveillance, un American Gothic contemporani de la mà de Jennifer Chambers Lynch, filla de David Lynch; Let the right one in, pel·lícula sueca de Tomas Alfredson que ha estat la sensació a gran part dels festivals a nivell mundial; Eden Lake, un Funny Games britànic de James Watkins; La possibilité d’une île, on el mateix Michel Houellebecq adapta la seva pròpia novel·la; i Tokio!, una fàbula fantàstica dirigida a tres mans pels gurús del gènere Bong Joon-ho, Léos Carax i Michel Gondry.
També destaquen films asiàtics com Crows-Episode 0, on Takashi Miike composa un brutal relat sobre la violència juvenil a Japó basat en un manga súper ventes; The good, the bad and the weird, de Kim Ji-woon, que va presentar a Sitges The Tale of Two Sisters i Bittersweet Life en edicions anteriors; i The Chaser, on Hong-Jin Na mostra una perspectiva original d’un serial killer.

A Secció Oficial Fantàstic fora de competició hi haurà propostes de gran renom com Blindness, l’adaptació de la novel·la de José Saramago en mans de Fernando Meirelles; JCVD, el falç biopic de Jean-Claude Van Damme dirigit per Mabrouk El Mechri; Synecdoche, New York, del sempre inclassificable Charlie Kaufman; Repo! The Genetic Opera, una òpera rock dirigida per Darren Lynn Bousman en clau de cinema de terror futurista que es podria convertir en la pel·lícula de culte d’aquest any; i The Informers, adaptació del best seller de Bret Easton Ellis (autor d’American Psycho) dirigida per Gregor Jordan amb estrelles com Kim Basinger i Mickey Rourke.
Aquest any el festival revelarà la importància del documental sobre el cinema fantàstic i de temàtiques estranyes com Spine Tingler! The William Castle Story, de Jeffrey Schwarz.

Sitges 08 donarà gran cabuda a la producció espanyola i catalana més recent amb títols com Sexy Killer, de Miguel Martí, amb l’homenatge a les pel·lícules de terror juvenil dels 80; Transsiberian, de Brad Anderson, presentant un thriller fosc i neogòtic que transcorre al mític ferrocarril; Santos, on el director Nicolás López relata la simple vida d’un creador de còmics malgrat amagar la seva faceta de súper heroi; i Soy un pelele, del director debutant Hernán Migoya. Totes les pel·lícules amb producció catalana formaran part de la selecció CATALAN FOCUS.

NOVES VISIONS comptarà amb films com Otto; or up with Dead People, de Bruce LaBruce, amb un zombie gay com a protagonista; Beautiful, de Juhn Jaihong, deixeble de Kim Ki-duk; i la nova incursió cinematogràfica de Daniel Myrick, un dels creadors de The Blair Witch Project, sota el títol de The Objective.

NOVA AUTORIA seguirà recolzant als nous creadors, amb el patrocini del SGAE.

ANIMA’T apostarà com cada any pel millor del anime japonès i mostrarà el bon estat del cinema independent europeu i nord-americà d’aquest últim any amb propostes com Idiots & Angels, de Bill Plympton, i una gran selecció de curtmetratges.

La secció més extrema del festival, MIDNIGHT X-TREME seguirà centrant la seva temàtica en el cinema de terror més pur i dur, tenint com a plat fort la pel·lícula més esgarrifosa dels últims anys: Philosophy of a Knife, d’Andrey Iskanov, relatant amb pèls i senyals els experiments genètics dels japonesos en la Segona Guerra Mundial. En les llargues nits del festival es podrà disfrutar de les clàssiques maratons de zombies amb títols com Dance of the Dead, de Gregg Bishop; o gravacions amb cameres d’ús domèstic protagonitzades per serial killers com Reality Killers, de director anònim.

ORIENT EXPRESS, patrocinada per Casa Asia, seguirà apostant per les millors produccions dels països asiàtics com la delirant transformació de Takeshi Kitano en un monstre japonès en el film de The Monster X strikes Back: Attack on the G8 Summit, de Minoru Kawasaki.

SEVEN CHANCES segueix comptant amb la col·laboració especial de la crítica més destacada.

BRIGADOON atorgarà el premi Nosferatu a Umberto Lenzi, creador de pel·lícules com Incubo sulla città contaminata (Nightmare City / La Invasión de los zombies atómicos) i Gatti rossi in un labirinto di vetro (El ojo de la oscuridad), a més d’organitzar debats entorn temes com la pirateria, la relació entre música, terror i clips, i alguna sorpresa més.

El Festival recordarà de forma especial el 40 aniversari de la pel·lícula emblemàtica de George A. Romero, Night of the Living Dead (La Noche de los Muertos Vivientes) amb activitats vàries i la presència del mateix director.

Aquest any Sitges serà l’escenari pel premi Méliès d’Or que organitza la EFFFF (European Federation of Fantastic Film Festivals) a la millor pel·lícula europea fantàstica de l’edició 2006-2007. L’acte comptarà amb la presència d’uns invitats d’honor: alguns dels membres dels Monty Python, exponent important en el cinema fantàstic europeu donat al seu món imaginari molt influenciat pels pioners com el mateix Georges Méliès.

La opinió dels joves també estarà present en aquesta edició a través de la IV Edició del Jurat Carnet Jove, per donar veu a aquest col·lectiu tan important pel certamen. El període per a rebre candidatures va finalitzar el passat 15 de juliol amb una participació notable. A finals de setembre s’escolliran els cinc membres que en formaran part, la funció dels quals serà atorgar dos premis: Premi Jurat Carnet Jove a la Millor Pel·lícula de la Secció Oficial Fantàstic i Premi Jurat Carnet Jove a la Millor Pel·lícula de la Secció Midnight X-Treme.

Catalan Films & TV estarà altre cop present a Sitges 08 recolzant la producció catalana, amb la celebració del Industry Meeting Point, a més d’organitzar dues jornades temàtiques: la primera sobre Màrqueting Internacional i l’altra sobre Vídeo jocs i Cinema.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *