Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

7 de febrer de 2009
0 comentaris

“1973 revoluciones por minuto”, documental del mes a Catalunya i País Valencià

Ran del DocsBarcelona, ha estat present al Cap i Casal, el director Fernando Valenzuela, presentant 1973 revoluciones por minuto, que és el títol de febrer de 2009 dins del cicle El documental del mes, per a Catalunya i Alacant. Quant a les Illes, el cicle projecta Das Goebbels Experiment -hi dedico un altre post-.

El mateix director, Fernando Valenzuela explica l’origen del seu documental i les opcions preses:

Quan, l’any 2006, ens assabentàrem per la premsa local que a Nova York s’estava exhibint un monòleg que recreava les darreres hores del president Salvador Allende, ens va semblar un esdeveniment altament significatiu. Els fets es referien a l’11 de setembre de 1973, però eren posats en escena en una ciutat que també havia tingut el seu 11 de setembre. I encara més, l’actor que interpretava Allende era colombià i el dramaturg, argentí. Així doncs, només hi faltava la presència d’uns xilens per a tancar el cercle, i va ser llavors quan ens vam proposar dur l’obra al cinema.

Com que era un monòleg, pensàrem que la veu del personatge no era suficient i decidírem que la persona més indicada per a comentar i reflexionar sobre allò que estàvem veient era Dante i els seus cants de La divina comèdia. D’aquesta manera el viatge d’Allende es replicava i universalitzava amb les veus de Dante i Virgili. La pel·lícula comença amb el primer cant de l’infern i acaba de manera esperançadora amb el primer cant del purgatori, quan ja han franquejat l’infern i comencen a veure la llum.

Pel que fa al llenguatge, pensàvem que el film havia de ser una alternança entre allò que estava succeint al teatre (la ficció, el teatre de la història) i allò que realment va succeir a Santiago de Xile l’any 1973. I d’aquí la nostra determinació de recórrer a imatges d’arxiu que s’integraven a l’esdevenir del personatge d’Allende.

Finalment, vam filmar tota l’obra càmera en mà per destacar la urgència de la situació. Pensem que, amb aquests elements, hem obtingut una obra unitària carregada d’emoció (Fernando Valenzuela, El documental del mes, febrer de 2009)

Calendari de projeccions, horaris i sales [Catalunya] [País Valencià i enllà]

FOTO Cartell català de 1973 revoluciones por minuto, de Fernando Valenzuela

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!